Objašnjavaju stručnjaci

Tri suptilne razlike između psorijaze i ekcema

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Postoji jedan poseban simptom koji je jedinstven za psorijazu

Ako neprestano češete suhe i crvene mrlje na koži, možda se pitate imate li ekcem. Međutim, ovisno o tome gdje je taj svrbež, psorijaza bi mogla biti vaša prva pretpostavka.


Dva kronična kožna stanja jasno se razlikuju prema liječnicima i stručnjacima koji ih liječe, ali ih može biti vrlo teško razlikovati za ljude koji ih iskuse iz prve ruke.


“Često su zbunjeni”, kaže dr. Frank Wang, dermatolog na Sveučilištu Michigan. “Mogu izgledati vrlo slično jer se oboje pojavljuju s crvenim mrljama i plakovima nalik ljuskicama i mogu izazvati svrbež, a mogu zahvatiti i slična područja tijela”, dodaje za Good Housekeeping.


Koji su simptomi ekcema?


Ekcem zapravo nije samo jedno stanje; dijagnoza se odnosi na skupinu stanja kože koja uzrokuju svrbež, upalu i osip, prema Nacionalnoj udruzi za ekceme (NEA).Napad ekcema može uključivati ​​jedno od sedam uobičajenih stanja koja pogađaju više od 30 milijuna Amerikanaca, uključujući atopijski dermatitis, kontaktni dermatitis i druga.


Atopijski dermatitis je najčešći oblik ekcema, kaže Wang. Obično počinje u ranom djetinjstvu i uključuje osip koji svrbi, najčešće na licu i mekom mjestu iza koljena, koji dolazi i odlazi.


Svrbež je najčešći simptom svih vrsta ekcema. Ipak, na ljude utječe na različite načine. Neki imaju samo blagi svrbež, dok druge toliko svrbi da se češu dok im koža ne prokrvari.


Ostali simptomi, prema NEA:


  • suha, osjetljiva koža
  • upaljena, crvena koža
  • hrapave, ljuskave mrlje
  • vurenje ili stvaranje krasta
  • oteklina
  • bol

Koji su simptomi psorijaze?


Psorijaza pogađa oko 7,55 milijuna Amerikanaca, a poput ekcema, postoji nekoliko vrsta. Najčešći se naziva plak psorijaza (psorasis vulgaris), prema Američkoj akademiji za dermatologiju (AAD), a simptomi uključuju:


  • područja debele, uzdignute kože, koja se nazivaju “plakovi”
  • suhi sloj koji prekriva plakove koji je srebrnastobijele boje, naziva se “ljuska”
    svrbež

Plakovi, koji mogu biti veliki ili mali, mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali obično su na tjemenu, koljenima, laktovima i donjem dijelu leđa.


Psorijaza može zahvatiti i druge dijelove tijela, uključujući zglobove, uzrokujući stanje poznato kao psorijatični artritis. Količina osoba s psorijazom kod kojih se razvije psorijatični artritis kreće se između 6 i 42 posto.


Prema AAD-u, simptomi su:


  • otečeni, osjetljivi zglobovi, obično u prstima ruku ili nogu
  • bol u peti
  • otok na stražnjoj strani nogu
  • ukočenost

Koja je razlika između ekcema i psorijaze?


Ekcem i psorijaza su različita kronična stanja, iako oboje uzrokuju crvene osipe na koži koji svrbe. Ali za liječnike, ovi osipi imaju male razlike koje uvježbano oko obično može otkriti.


Nijedno stanje nije zarazno, a ekcem i psorijaza se ne mogu spriječiti.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli National Eczema (@nationaleczema)



Što uzrokuje ekcem i psorijazu?


Znanstvenici nisu sigurni što točno uzrokuje ekcem, ali vjerojatno je genetski i potaknut alergijskim reakcijama na predmete poput sapuna ili mirisa, ili može nastati zbog suhe kože , kaže Wang. Čimbenici iz okoliša, poput dima cigareta, zagađenja i stresa, također mogu izazvati ekcem, smatraju stručnjaci iz AAD-a.


Istraživanja pokazuju da imunološki sustav kod ljudi s ekcemom vjerojatno pretjerano reagira, uzrokujući upalu kada dođu u kontakt s određenim okidačima, što čini kožu crvenom i svrbežom.


Kao i kod ekcema, ne postoji točan poznat uzrok psorijaze, ali i ona je povezana s imunološkim sustavom. Psorijazu uzrokuje pretjerano aktivan imunološki sustav koji ubrzava proizvodnju novih stanica kože.


Prema Nacionalnoj zakladi za psorijazu, stanice kože obično rastu i otpadaju unutar mjesec dana, ali kod osoba sa psorijazom, stanice kože prolaze kroz ovaj proces u samo nekoliko dana. Umjesto da otpadnu, stanice se gomilaju na koži stvarajući debele, ljuskave mrlje, koje stručnjaci nazivaju plakovima.


Može li ekcem postati psorijaza?


Ekcem i psorijaza potpuno su različita stanja. Dakle, ekcem ne može prijeći u psorijazu, i obrnuto. No, budući da stanja mogu izgledati slično, može biti teško uočiti razliku čak i u kliničkom okruženju, osobito kod djece. Prema AAD-u, u tim slučajevima dermatolog može dijagnosticirati stanje kože kao “psorijatični dermatitis“.


Kako započeti liječenje?


Ekcem i psorijaza nisu u potpunosti izlječivi. No, Wang kaže da ih se može liječiti i uspjeti smanjiti bol, kontrolirati svrbež i minimizirati pojavu mrlja i naslaga. Bilo da imate posla s jednim ili drugim stanjem (ili s oboje!), liječenje ekcema i psorijaze počinje tako da stručnjak za njegu kože najbolje identificira vaše okidače.


Radit ćete na izbjegavanju tih okidača, a također ćete liječiti sve zadobivene ozljede kože koje mogu povećati bol ili iritaciju. Uglavnom ćete raditi na tome da se klonite sunca i koristiti rješenja da biste izbjegli grebanje kože.


Blagi slučajevi oba stanja mogu se liječiti kod kuće. Wang predlaže korištenje blagog sapuna, hidrokortizona bez recepta i omekšivača, koji su terapeutski ovlaživači. Postoje također losioni i kreme za ekceme i psorijazu dostupni potrošačima.


_


*Prilikom sumnje na bilo koji zdravstveni problem, najbolje se prvo konzultirati s odabranim liječnikom ili liječnicom.