Foto: iStock
Razlikuje se od one obične soli za kuhanje te ih je najbolje koristiti za završetak jela
povezane vijesti
Začinsko bilje zaista je jedan poseban dar prirode koji jelima daje jednu posve čarobnu notu. Primjerice, što je pizza bez origana, maneštra bez peršina ili pak pesto bez bosiljka?
Kada u sve to dodamo malo kreativnosti otkriti ćete brdo novih načina kako koristiti i čuvati začinsko bilje, a jedan od njih je da napravite vlastite aromatizirane soli kojima ćete svojim jelima dodati jednu posve novu dimenziju.
Uostalom, aromatiziranje soli idealan je način za čuvanje vašeg omiljenog začinskog bilja, a sol djeluje kao prirodni konzervans pa će, sve dok je bilje koje se unutra stavlja suho, čuvati njegov opojni okus i miris najmanje godinu dana.
Ovakva vrsta soli razlikuje se od one obične za kuhanje te ih je najbolje koristiti za završetak jela, a u nastavku pogledajte kako izgleda generalni recept kojeg možete prilagoditi za gotovo bilo koju vrstu začinskog bilja.
Par savjeta
Da biste napravili aromatiziranu sol, poslužit će bilo koja začinska biljka.
Svježe bilje je idealno jer sadrži visoku razinu eteričnih ulja. Ako raspolažete sa svježe ubranim, odlično, a ako ne, začinsko bilje iz trgovine također će biti dobro, no u oba slučaja dobro pogledajte da nema na biljci i/ili listovima tragova uvenuća, plijesni ili nekih drugih oštećenja.
Ako imate samo suho bilje i relativno je novo, možete i njega upotrijebiti. Opet, važna je svježina.
Što se tiče vrste soli, odaberite umjesto kuhinjske morsku sol jer je ona obogaćena mineralima koji će dodatno pojačati okus soli i učiniti ju “upijajućom”.
Sastojci
- začinsko bilje
- svježi sastojci: režnjevi češnjaka, limunova korica, đumbir…
- suhi začini: kumin, komorač, crni papar, kurkuma….
- morska sol (krupna)
- morska sol (sitna, ružičasta himalajska, pahuljasta ili bilo koja druga)
- procesor za hranu ili blender
Priprema
Odaberite mješavinu začinskog bilja, bilo svježeg ili suhog te ga temeljito očistite i skinite sve stabljike i oštećena područja.
Izmjerite volumen korištenog bilja jer će vam trebati jednaka količina krupne soli (recimo, jedna žlica začinskog bilja trebati će jednu žlicu krupne soli).
Stavite začinsko bilje i grubu sol u procesor hrane ili blender te promiješajte nekoliko puta sve dok začinsko bilje ne bude jednake veličine kao i krupna sol.
Zatim ćete smjesi dodati sitnu morsku sol, no četvrtinu od mjere krupne. Recimo, ako ste koristili žlicu krupne, trebati će vam pola žlice sitne morske soli.
Miješajte u blenderu ili multipraktiku dok sadržaj ne počne poprimati pješčanu teksturu i ne bude ujednačene veličine.
Smjesu rasporedite po limu za pečenje obloženom papirom za pečenje.
Ostavite sol da se suši najmanje 2 sata ili preko noći. Na taj način osigurati ćete da se sol i začinsko bilje u potpunosti osuši. Ovaj korak je važan za dugoročno skladištenje jer ako sol ili začini ostanu vlažni, riskirate da će se pokvariti.
Nakon što se sol potpuno osuši, razbijte grudice vilicom ili stražnjom stranom žlice.
Čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi.