Hit u Lici

Sve više ličkih OPG-ova prerađuje češnjak u prah. Reakcije kupaca su sjajne

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Sve više ličkih OPG-a prerađuju češnjak koji nakon prerade u prah postaje dragocjeni dodatak jelima koji dobro prolazi na tržištu



GOSPIĆ – Vrste i sorte uzgoja poljoprivrednih kultura diljem Like počele su se mijenjati tek unatrag 10 do15 godina. Do tada se većinom tvrdoglavo vjerovalo najviše u krumpir i u šljivu sorte bistrica, dvije kulture koje su se u Lici stoljećima uzgajale, uz vrhunske rezultate. S vremenom su se aktivirali brojni OPG-i koji se bave uzgojem malina, borovnica, aronije i jagoda. Od bobičastog voća još su »na čekanju« pitome kupine. Što se povrća tiče, čini se da je krupnim koracima krenuo uzgoj češnjaka.


Provjereni lijek


Provjereni narodni lijek za snižavanje krvog tlaka je češnjak. Naravno da pri tome ne smijemo zaboraviti preglede i savjete liječnika. Osim snižavanja krvnog tlaka konzumiranje češnjaka preporuča se kao odlična namirnica u vrijeme prehlada, gripe i općenito bolesti koje umanjuju otpornost ljudskog organizma tijekom zimskih mjeseci. Razvojni centar Ličko-senjske županije počeo je unatrag nekoliko godina intenzivnu preradu i spremanje brojnih količina voća i povrća. Kako nas je informirao direktor Mile Milković, isto će se dogoditi i ove jeseni.


– Već imamo uskladištene veće količine bobičastog voća namijenjenog preradi. Najviše je borovnica i malina. Bit će i nešto jabuka koje će se sušiti u čips. Ove jeseni očekujemo nastavak sušenja šljiva. Što se povrća tiče, nakon toga na red dolazi češnjak. Lani smo češnjak sušili prvi put, već su nam se za taj tehnološki postupak javila dva OPG-a koji su i ove godine imala izvrstan urod.


Sjajne reakcije




Prema našim saznanjima reakcije konzumenata i rezultati su bili sjajni jer je tako pripremljeni češnjak zadržao vrhunsku aromu i sve svoje osobine, izvrsntan je dodatak svim jelima, nema prilikom konzumacije onu svoju poznatu jakost i općenito pokazao se kao vrhunski dodatak jelima. Zbog svojih specifičnosti i okusa češnjak ćemo prerađivati i ove jeseni, ali tek nakon prerade voća za priredbu »Jesen u Lici«, pojasnio nam je Mile Milković. Sve više ličkih OPG-a prerađuju češnjak koji nakon prerade u prah postaje dragocjeni dodatak jelima koje hvale svi koji su ga kušali. Nema sumnje da će tako biti i ove jeseni!