Teška nesreća

Tip koji je pijan usmrtio dječaka kod Okučana šokirao policajce: ‘Što vas briga, djeca su kriva! Imaju stazu’

Sandra Lacić

Foto Ivica Galović PIXSELL

Foto Ivica Galović PIXSELL

Policajci iz Okučana brzo su pronašli vozača, imao je 2,45 promila alkohola u krvi



Muškarcu (50), koji je osumnjičen da je u petak navečer s 2.45 promila alkohola u krvi, automobilom usmrtio 13-godišnjaka na biciklu u Cagama kod Okučana, sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor. Pri privođenju na ispitivanje, skrivao je lice.


Podsjetimo, 50-godišnjak je vozio u istom smjeru kao i djeca te je prednjim desnim dijelom automobila udario u stražnji dio bicikla dječaka. Nakon udara, bez zaustavljanja se odvezao kući, ne pomogavši djetetu koje je zadobilo teške i po život opasne ozljede. Nesretni 13-godišnjak i njegova dva prijatelja u dobi od 14 i 15 godina u petak u 18 sati otišli su na nogometni trening, a nakon što je u 19 sati trening završio otišli su na školsko igralište. Oko 20 sati krenuli su kući. Na biciklima nisu imali svjetla ni reflektirajuće prsluke na sebi, vozili su se cestom uz koju postoji rasvjeta i vidljivost je odlična, a onda…


Najtužniji poziv


Mijo Kršić, voditelj Službe za javni red i sigurnost PU brodsko-posavske, ispičao je što se događalo nakon nesreće.




– U 20.43 sati stigao je jedan od najtužnijih poziva koje policija može zaprimiti, a to je da je smrtno stradalo dijete. Odmah smo poslali službenike Policijske postaje Okučane da izađu na teren gdje su zatekli djelatnike Hitne pomoći koji su dječaku pružali pomoć. Nažalost, u 20.59 sati su mogli samo ustvrditi smrt. U to vrijeme nije bilo svjedoka na mjestu nesreće. Bilo je samo otpalih dijelova vozila i tragova stradalog dječaka, njegove obuće. Kada sam stigao onamo, kao i očevidna ekipa, vidjeli smo da bi se moglo raditi o Volkswagenu i odmah smo kontaktirali servise na našem područu. Rekli su nam da bi se moglo raditi o Golfu ili Passatu. Potom smo u evidencijama počeli tražiti sva takva vozila s našeg područja, ali smo izvijestili i sve policijske uprave, prvenstveno u Slavoniji, granične prijelaze, ali i punktove na autocesti i svi smo krenuli u potragu, priča Mijo Kršić i kaže kako su ga kolege policajci cijelo vrijeme zvali i nudili pomoć i tada je učinio nešto nesvakidašnje.


– Naredio sam da izađu van doslovno svi iz Policijske postaje Okučani i tražili smo vozilo i informacije koje bi nam pomogle otkriti počinitelja, obilazili smo objekte, trgovine… Nakon nekog vremena dobili smo od građana informaciju da je vidio nekog »tipa« koji je divljao oko neke trgovine, kupio je pivo i sjeo u automobil tamne boje i odvezao se. To je bilo oko 20.30 sati i uklapalo se u vrijeme nesreće. Nakon toga izbacili smo iz evidencije sva vozila koja su odgovarala opisu građanina i učinilo mi se sumnjivo jedno vozilo, Golf crne boje, čiji vlasnik živi 5 do 6 kilometara od mjesta nesreće. Kolega i ja sjeli smo u vozilo i krenuli do te adrese i kada smo dolazili pred kuću vidjeli smo da je dvorište osvijetljeno i muškarca na dvorištu. Kada je vidio policijsko vozilo počeo je bježati, a mi smo stali i potrčali za njim i uhvatili smo ga. Počeo je mlatiti rukama, udarati, vrijeđati i vikati: »Tko ste vi? Šta hoćete! Prijavit’ ću vas!«. Brzo smo ga svladali i stavili lisice na ruke i tada smo vidjeli pred kućom crni Golf, prednja strana bila je uništena u potpunosti. Vjetrobransko staklo bilo je razbijeno, priča nam policijski voditelj i dodaje kako im je 50-godišnjak rekao da je taj dan radio na dizalici u Buzinu u Zagrebu i da je možda malo poslije popio.


Kaznena prijava


– Počeo je govoriti: »Šta vas briga! Kriva su djeca! Imaju stazu!« Pitao sam ga o čemu govori jer mu ništa nismo ni rekli o nesreći, a on je vikao »oni su krivi!«. On nije bio ozlijeđen, a kada smo automobilom prolazili pokraj mjesta nesreće zabio je glavu među noge i nije htio gledati van. Alkotestirali smo ga, izvadili smo mu krv i testiran je na droge i lijekove. Protiv njega smno podnijeli kaznenu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće za koju je predviđena kazna zatvora u trajanju od 5 do 15 godina te za nepružanje pomoći za što je predviđena kazna zatvora u trajanju do tri godine, rekao nam je Kršić.


Policija je tek kasnije doznala, od mještana koji žive u blizini gdje se tragedija dogodila, da su s 13-godišnjakom bila još dva djeteta. Jedan od dječaka živi tek dvije kuće dalje od počinitelja, a drugi samo malo dalje. Dvojica dječaka potpuno slomljeni od šoka, tuge i boli uopće nisu znali da je njihov susjed automobilom ubio njihovog školskog prijatelja.