Niz mogućnosti

Ako je vaš bosiljak procvao, nemojte bacati cvjetove već ih iskoristite na ove načine

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Cvjetovi bosiljka pravo su blago ako se pravilno koriste

Ljeto je doba godine kada biljke bosiljka imaju najbolji miris i cvatu.


Mnogi ljudi tijekom ljeta odluče “udomiti” biljku bosiljka na svom balkonu, kako bi uvijek imali svježe listove za korištenje u receptima.


Može se dogoditi da na vašoj biljci opazite cvatove slične klasju, bijele s ljubičastim nijansama: to su cvjetovi bosiljka, koji mogu biti vrlo korisni u kuhinji.


U usporedbi s listovima koji su vrlo mirisni, cvjetovi bosiljka imaju nježniju, manje intenzivnu aromu.


Nekoliko ideja za upotrebu svježih cvjetova bosiljka:


  • Salate: cvjetovi bosiljka potpuno su jestivi i mogu biti lijepi šareni i aromatični dodatak salati.
  • Umaci: možete ih koristiti da svojim umacima, rižotima ili juhama dodate dašak dodatnog okusa.
  • Pesto: cvjetovi bosiljka mogu se koristiti za pripremu pesta, baš kao što biste koristili listove. Ovo će vašem tradicionalnom pestu dati malo drugačiji okus.
  • Liker od bosiljka: možete koristiti cvjetove bosiljka da napravite alkoholnu infuziju i tako napravite jedinstveni liker.
  • Infuzija meda: stavite svježe cvijeće u staklenku meda kako biste dobili med s okusom bosiljka.
  • Jestivi ukrasi: možete ih koristiti kao ukrase za slatka ili slana jela.
  • Ocat ili aromatizirano ulje: stavite cvijeće u staklenku s octom ili maslinovim uljem kako biste napravili jedinstveni preljev. Treba ih ostaviti da se maceriraju najmanje 3 tjedna.

Kako koristiti suhe cvjetove bosiljka:


  • Začin za jela: suhe cvjetove možete samljeti i koristiti kao začin za salate, juhe, tjestenine, rižoto ili druga jela. Dodaju nježnu aromu i lijepu nijansu boje.
  • Bosiljak u prahu: možete samljeti osušene cvjetove u mužaru u fini prah. Ovaj prah se može koristiti za aromatiziranje raznih jela.
  • Aromatične kupke: osušeni cvjetovi bosiljka mogu se dodati kupkama za opuštajući, aromatični učinak.
  • Domaći sapuni: ako volite raditi sapune kod kuće, osušeni cvjetovi bosiljka mogu biti jedinstveni dodatak. Ne samo da dodaju lijep miris, već daju i lijepu teksturu sapunu.
  • Buket začinskog bilja: osušeni cvjetovi bosiljka mogu biti dio buketa začinskog bilja koji možete objesiti u svojoj kuhinji. Ne samo da je dekorativan, već nudi i ugodan miris.
  • Mirisne svijeće: ako volite raditi domaće svijeće, osušene cvjetove bosiljka možete dodati u vosak za mirisni učinak.