Za dugovječnost

Shilajit, crno zlato Himalaja koje pročišćava tijelo i povećava vitalnu energiju

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Prema ayurvedskoj medicini prirodni je lijek koristan za liječenje svih bolesti

Sanskrtski izraz doslovno znači “rođen iz stijene”, ali se može pohvaliti brojnim zanimljivim nadimcima, od “osvajač planina i uništavač slabosti” do “planinski znoj”, koji mogu samo pobuditi znatiželju.


No, što je takozvano himalajsko crno zlato?


To je izlučevina himalajskih stijena, koja sadrži više od 80 minerala i koja se razvija u dubini stijena, a zatim se više od mjesec dana pročišćava izvorskom vodom, suši na suncu i usitnjava.


Dobiveni prah je gust, vrlo tamne boje i gorkog okusa, a koristi se od davnina u ayurvedskoj medicini jer je sposoban pročistiti tijelo i povećati vitalnu energiju.


No dobrobiti koje se pripisuju korištenju shilajita su mnoge druge: kiselina sadržana u njemu, na primjer, ima antioksidativna i protuupalna svojstva, zbog čega se vjeruje da redovita uporaba ovog lijeka može usporiti procese starenja stanica.


U obliku dodatka prehrani pomaže u poboljšanju zdravlja srca, a prema drugim istraživanjima, njegov unos postupno povećava razinu željeza.


Pomaže kod stresa i tjeskobe, potiče dobru probavu i može pozitivno utjecati na zdravlje kostiju.


U kontekstu holističke medicine i duhovnog blagostanja, također se vjeruje da, prenoseći hranjive tvari duboko u stanice, može povećati našu vitalnu energiju, pomažući nam da postanemo prijemčiviji za suptilne energije.


Između ostalog, shilajit se, prema Mediumu, često koristi kao alat za balansiranje i aktiviranje čakri, što dovodi do dubokog osjećaja harmonije i duhovne ravnoteže.


Bilo da se uzima u obliku suplementa ili u obliku praha, čini se da nema posebnih kontraindikacija, ali s obzirom da je (barem kada je zdravlje u pitanju) vjerovati dobro, a ne vjerovati bolje, preporučljivo je izbjegavajte kupnju nasumičnih proizvoda.


Prije uporabe potražite savjet od travara, stručnjaka za ayurvedsku medicinu i eventualno od liječnika, kako bi se isključile bilo kakve nuspojave ili interakcije s različitim lijekovima.