15. izdanje

Bili smo na Danima vina u grobničkom kaštelu. Miriše na vino, palentu i dobro raspoloženje

Valentina Botica

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Muškat, bijelo i crno začinjeni kompiricom i odličnom atmosferom



Subotnje poslijepodne na Grobniku mirisalo je na vino, palentu i dobro raspoloženje – u starinskom frankopanskom kaštelu okupili su se ljubitelji svega navedenoga na jubilarnom 15. Danu vina.


Manifestacija koja se tradicionalno održava uoči blagdana Sv. Bartola, zaštitnika Općine Čavle, ispunila je očekivanja vinara, organizatora i posjetitelja – od biranih vina i odlične zakuske do vesele atmosfere.


Foto galerija: Dan vina na Grobniku Foto: Vedran Karuza


– Opet su nam se odazvali naši dragi prijatelji vinari, neki od njih nam dolaze već godinama, a za nas su rekli svojim poznanicima i kolegama pa ove godine imamo i novopridošlica. Imamo i vinara koji zbog obveza nisu mogli doći, ali su nam svejedno poslali svoja vina.




Zato su članovi naše udruge Palentar ovih dana marljivo učili i vježbali kako bi ih mogli što bolje prezentirati posjetiteljima, objasnila je Maja Stepančić, dopredsjednica Udruge Palentar.



Vinari se vraćaju jer im je uvijek ugodno i ljudi vole degustirati, a vole i kupiti, dakle – svi su zadovoljni.


Brojni vinari


Vina koja se mogu kušati došla su odasvud, od Istre do sjevernog Jadrana. Na stolovima se redaju imena poput Coslovich Istrian Wines, Vina Bernobić, Vina Bažon i mnogih drugih.


Josip Fućak član je Udruge Palentar, a na njega je pao zadatak prezentirati vina vinara koji nisu bili prisutni.



– Vinari vole sudjelovati zbog odlične atmosfere, ovaj naš kaštel je lijepo mjesto na koje se vole vratiti, a tu su i dobra muzika i klopa. Poznati smo po našoj palenti i još uz malo mesa, tko ne bi volio doći, rekao je Fućak.


Što je vino bez dobre hrane? Uz miris grobničke palente kompirice slagale su se debrecinke, pršut i kobasice iz OPG-a Franjul.



Posebnu pažnju plijenio je uvijek traženi grobnički sir OPG-a Bakić, dok su ljubitelji sireva mogli uživati i u kravljem siru OPG-a Frankulin. Slavonski okusi također su našli svoje mjesto zahvaljujući mesnim delicijama Maria Tworeka.



Degustacija je započela u 17 sati i to po principu kupljene čaše za 10 eura, koja se može puniti kod raznih vinara tijekom cijele večeri.



– Još nismo probali sva vina. Sada je još toplo pa se ne može puno popiti, ali popravit će se situacija tijekom dana. Bili smo i prošle godine i bilo je super. Nadam se da će i ovaj put biti prva liga, rekao nam je Armando Mičetić koji je s prijateljima došao dok je ljetno sunce još uvijek bilo nemilosrdno.


– Pozicija je prva liga, ljudi su okej i dobro je organizirano. Ugođaj je dobar pa zašto ne?, dodao je Armando.


Umjetnički štih


Osim hrane i vina, ovogodišnji Dan vina ima i umjetnički štih. U prostoru Sokolane odvijala se likovna radionica “Pineli, vino i palenta” pod vodstvom akademskog slikara Ivana Tomečaka.



Bez obzira na slikarsko iskustvo, posjetitelji su se s kistovima u ruci okušali u oslikavanju grobničkih veduta, poneseni inspiracijom koju su im pružala vina i dobra atmosfera.


Uz čašu vina i kist u ruci ne nedostaje ni glazbe. Za zabavu su se pobrinuli mladi harmonikaši Dorian Rubeša, Filip Kukuljan i Tin Prančević, a u kasnije sate mijenja ih Grupa “Fiesta”. Dan vina organizirala je Udruga Palentar u suradnji s Općinom Čavle i Turističkom zajednicom Općine Čavle.