Obitelj Maras

Sav urod prodali na kućnom pragu: Gospićki uzgajivači borovnica ove godine nisu išli na tržnice u Kastvu, Zadru, Gospiću…

Marin Smolčić

Naši sugrađani kao da su tek ove godine otkrili vrijednost naših borovnica koje uzgajamo na potpuno ekološkim osnovama, pojasnila nam je Ruža Maras



GOSPIĆ – Dugo najavljivani posjet ekološkoj tržnici u Kastvu obiteljskog SOPG-a Ivana i Ruže Maras iz Gospića ipak se nije dogodio. Razlog tome nije bilo odustajanje, nego sasvim pragmatične prirode.


– Ove godine smo ubrali oko tone vrhunskih borovnica. Naš urod je uvijek odličan, ali se ova godina zbog idealnog spoja vlage i toplih dana doista smatrala posebnom za urod borovnica. Kao da su nas tek sada »otkrili« domaći kupci pa je sav urod doslovno nestao na kućnom pragu. Samo manji dio uroda smo zaledili jer ćemo i ove godine s prerađevinama nastupiti na manifestaciji Jesen u Lici gdje smo lani osvojili posebno priznanje za naš namaz.


Zato je izostao naš posjet tržnici u Kastvu kojemu smo se jako radovali. Mi smo organizatorima pojasnili kako bismo vrlo rado i ove godine došli u Kastav, ali smo ostali bez borovnica.




Zato nismo išli niti na tržnice u Zadar, Rijeku pa čak niti ovdje u Gospiću. Naši sugrađani kao da su tek ove godine otkrili vrijednost naših borovnica koje uzgajamo na potpuno ekološkim osnovama, pojasnila nam je Ruža Maras.


Ovaj OPG uzgaja borovnice nadomak rijeke Novčice pored Gospića, bez korištenja bilo kakvih zaštitnih sredstava ili umjetnog gnojiva. Pri tome im je jedina zaštita uroda mreža zbog povremene najezde čvoraka i kosova koji se žele pogostiti preukusnim borovnicama.