Omiljena ljetna obuća

Kako očistiti i osvježiti espadrile bez oštećenja?

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Održavanje popularnih cipela čistima i svježima zahtijeva posebnu pažnju da bi se izbjegla oštećenja i produžio njihov vijek trajanja

Espadrile su omiljena obuća tijekom ljeta zbog svoje udobnosti, prozračnosti i jednostavnog, ležernog stila. Međutim, zbog specifičnih materijala od kojih su izrađene, njihovo održavanje može biti izazov.


Gornji dio espadrila obično je izrađen od platna, dok je potplat često napravljen od prirodnih vlakana poput jute, što ih čini osjetljivima na vlagu i prljavštinu.


Održavanje espadrila čistima i svježima zahtijeva posebnu pažnju kako bi se izbjegla oštećenja i produžio njihov vijek trajanja.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Lauren Ralph Lauren (@laurenralphlauren)



Zašto su espadrile teške za održavanje?


Glavni izazov kod održavanja espadrila leži u kombinaciji materijala od kojih su izrađene.


Platno može lako upiti prljavštinu i mrlje, dok juta na potplatu može izgubiti oblik ili se oštetiti ako se prekomjerno izloži vodi.


Osim toga, juta je sklona deformacijama ako se ne osuši pravilno, što može rezultirati neudobnim nošenjem ili čak trajnim oštećenjem cipela.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Pedro García (@pedrogarciashoes)



Kako očistiti espadrile?


Zbog svega toga espadrile zahtijevaju specifične metode čišćenja koje su nježne, a opet učinkovite.


Ručno pranje platna 


Platno na espadrilama najbolje je očistiti ručno, izbjegavajući korištenje perilice rublja jer intenzivno pranje može oštetiti i tkaninu i potplat. Upotrijebite mekanu četku ili krpu natopljenu u mješavini mlake vode i blagog sapuna.


Nježno trljajte platno kako biste uklonili mrlje i prljavštinu. Nakon toga, obrišite područje čistom, vlažnom krpom kako biste uklonili ostatke sapuna.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Viana Artesanal (@viana_artesanal)



Oprezno sušenje 


Nakon čišćenja, iznimno je važno osušiti espadrile na ispravan način kako bi se izbjegla oštećenja jute.


Nikada ne stavljajte espadrile na izravnu sunčevu svjetlost ili u sušilicu. Umjesto toga, ostavite ih da se prirodno suše na zraku, na hladnom i suhom mjestu.


Stavite papirnate ručnike ili novine unutar cipela kako bi upile višak vlage i pomogle u održavanju oblika cipela dok se suše.


Osvježavanje mirisa 


S obzirom na to da se espadrile nose tijekom toplih mjeseci, sklone su upijanju znoja, što može rezultirati neugodnim mirisima. Da biste osvježili miris espadrila, pospite unutrašnjost sode bikarbone i ostavite je preko noći.


Soda bikarbona prirodno apsorbira vlagu i neugodne mirise. Prije ponovnog nošenja, dobro istresite sodu bikarbonu iz cipela.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Loeffler Randall (@loefflerrandall)



Zaštita potplata od jute 


Kako biste zaštitili osjetljivu jutu, izbjegavajte nošenje espadrila po mokroj ili blatnoj površini. Ako želite dodatno zaštititi potplat, razmislite o nanošenju sloja zaštitnog spreja za cipele koji je siguran za prirodna vlakna.


Ovaj sprej može pomoći u odbijanju vlage i prljavštine, produžujući vijek trajanja vaših espadrila.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Naguisa (@naguisa_design)



Najbolji način da zadržite svoje espadrile u savršenom stanju je prevencija.


Redovito ih čistite nakon svake upotrebe kako biste spriječili nakupljanje prljavštine i mrlja. Također, nosite ih na suhim i čistim površinama kako biste izbjegli oštećenja potplata od jute.


Kada ih ne nosite, čuvajte espadrile na hladnom i suhom mjestu, daleko od izravne sunčeve svjetlosti.


Uz ove savjete, vaše espadrile ostat će čiste, svježe i udobne tijekom cijele ljetne sezone.


Pravilno održavanje ne samo da će produljiti njihov vijek trajanja, već će i osigurati da uvijek izgledaju besprijekorno, spremne za svaku ljetnu avanturu.