Stari grad postao pretijesan

Završnica Međunarodnog senjskog ljetnog karnevala: Prodefilirale dvije i pol tisuće maškara

Dorotea Prpić

Snimila Dorotea Prpić

Snimila Dorotea Prpić

Na senjskim ulicama plesale su trbušne plesačice, Popaji i Olive, berači voća, lavice,  maslačci , gljive ludare, mimoze, Aladin, Grkinje, gusari, klauni...



SENJ Puno rasplesanih maškara, šarenih  dekoracija, alegorijskih  kola, bubnjeva, zviždaljki, pjesama iz megafona, svjetlosti baklji…večerašnja je slika Senja na završnici ovogodišnjeg  51. Međunarodnog senjskog ljetnog karnevala. U samoj završnici   karnevala  gradom je u  gotovo trosatnom defileu prošla velika karnevalska povorka sa 50-tak maškaranih skupina u kojima je bilo  preko dvije i pol  tisuće maškara. Povorka  je kretala sa platoa ispod tvrđave Nehaj magistralom do centra grada, a duž cijele trase pratio ju je velik broj gledatelja. Blicali su fotoaparati, mobiteli se nisu ispuštali iz ruku, zujale su kamere, a sve u želji da se ovjekovječe nesvakidašnji prizori.  

Foto galerija: Završnica senjskog ljetnog karnevala 2024. Foto: Dorotea Prpić



 


Osim iz Senja bile su tu i karnevalske skupine Senjana iz svita, te  iz Rijeke i riječkog prstena, iz Kostrene, Drage, Crikvenice, Selca, Škrljeva, Studene, Krasice, Šmrike, Pašca, Novog Vinodolskog, Donjeg Zagona, Bribira….Bile su tu i maškarane skupine iz unutrašnjosti Hrvatske,  te iz Dubrovnika, Slovenije, Slovačke…..




Na senjskim ulicama plesale su trbušne plesačice, Popaji i Olive, berači voća, lavice,  maslačci , gljive ludare, mimoze, Aladin, Grkinje, gusari, klauni, doktori i sestre, veseli oldtajmeri, policajke i zatvorenici, Snjeguljice i patuljci, a nakon stoljeća i pol u Senj je stigao i vlak…. 


A maškare su   itekako dobro odradile svoj posao, zle sile otjerale  su daleko od grada. Od siline buke protresle su se i stare gradske zidine čiju jezgru su nakon završetka povorke preplavile i  maškare i masa posjetitelja. Pleše se i pjeva i na Trgu Cilnica kao glavnom poprištu karnevalskih zbivanja, ali i po cijelom starom gradu koji je  doslovno pretijesan za sve koji su došli osjetiti poznati senjski maškarani duh. 


I s ovim karnevalom  još  je jednom  potvrđeno da Senj s razlogom nosi atribut ljetne prijestolnice maškaranja