Šimunović i Šestak

Katolički dekani se pokajali, nude ostavku jer su podržali Rodne studije: “Kutleša nam nije ništa naložio”

Dražen Ciglenečki

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Izražavamo žaljenje i kajanje što smo toliko nespretno i na taj način nas dvojica sudjelovala u ovoj stvari, ali i što smo svojim neprihvatljivim osobnim glasovanjem u javnosti odali pogrešan dojam da je Crkvi možda ikako prihvatljiva rodna ideologija te time dali povod sablazni, napisali su Šimunović i Šestak



Sudbina Rodnih studija još je neizvjesna, ali katolički biskupi su se kroz svoju komisiju Iustitia et pax jasno očitovali protiv tog programa na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Prije toga su, međutim, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Josip Šimunović i dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Ivan Šestak na sjednicama Senata Sveučilišta u Zagrebu digli ruku za uvođenje Rodnih studija, zbog čega ih je napao Hrvatski tjednik, tvrdeći pritom da su njih dvojica samo postupila po naputku zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše.


Kako se na konzervativnoj društvenoj sceni vodi računa o pisanju Hrvatskog tjednika, Šimunović i Šestak su se oglasili priopćenjem u kojem negiraju da im je Kutleša bilo što naložio, ali se kaju da su glasovali za Rodne studije i zbog toga nude ostavku. »Glasovanje na Vijeću društveno-humanističkog područja Sveučilišta u Zagrebu 5. lipnja 2024. i u Senatu Sveučilišta u Zagrebu 11. lipnja 2024. naš je vlastiti i samostalan čin kao dvojice dekana koji nije bio ničim i nikim uvjetovan.


Za njega se ispostavilo da je pogreška i nerazboritost koju se ovdje ne želi ni braniti ni opravdavati. Naše je glasovanje bilo administrativni i rutinski čin uvjetovan povjerenjem u sustav i nadležna sveučilišna tijelâ. Osim stotina drugih točaka i podtočaka, proteklih mjeseci na dnevnome redu sjednicâ Senata, bilo je i 70-ak studijskih programa, izmjena i dopuna postojećih ili uvođenja novih.




Objektivno je bilo nemoguće u sve imati uvid jer ih je mnogo i jer ih prati opsežna dokumentacija. Izražavamo žaljenje i kajanje što smo toliko nespretno i na taj način nas dvojica sudjelovala u ovoj stvari, ali i što smo svojim neprihvatljivim osobnim glasovanjem u javnosti odali pogrešan dojam da je Crkvi možda ikako prihvatljiva rodna ideologija te time dali povod sablazni«, napisali su Šimunović i Šestak. Poručili su da zbog vlastite nepromišljenosti stavljaju na raspolaganje svoje dekanske službe i sve druge službe u Sveučilištu u Zagrebu.