Maersk

Brodarski div podiže procjenu rasta svjetskog tržišta kontejnerskog prijevoza

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Kineski izvoz motor potražnje za uslugama prijevoza u drugom tromjesečju, kažu u Maersku



Svjetska potražnja za uslugama prijevoza tek je blago usporila u drugom tromjesečju, zahvaljujući skok kineskog izvoza i kontinuirano snažnom uvozu, ponajprije u Latinskoj i Sjevernoj Americi i istočnoj Aziji, utvrdio je danski brodarski div AP Moeller Maersk, podigavši procjenu rasta svjetskog tržišta kontejnerskog prijevoza tereta.


U drugom tromjesečju potražnja za kontejnerskim prijevozom tereta porasla je za pet do sedam posto, izračunali su u Maersku. U prva tri ovogodišnja mjeseca bila je porasla za sedam do devet posto, izračunali su.


Poticaj potražnji bio je snažan rast uvoza, posebno u Latinskoj Americi, Sjevernoj Americi i u istočnoj Aziji, istaknuli su, izdvojivši i paralelni 10-postotni skok kineskog izvoza.




Najsnažniji rast bilježila je trgovina kemikalijama i tehnološkim proizvodima i sektor maloprodaje, navode.


Rast potražnje trebao bi se, po njima, nastaviti i u idućim tromjesečjima, iako vjerojatno nešto nižim tempom.


“Stopa rasta globalne potražnje za kontejnerskim prijevozom trebala bi ostati pozitivna u idućim kvartalima, ali vjerojatno niža”, navela je danska kompanija u izvješću o poslovnim rezultatima.


U cijeloj 2024. godini globalno tržište kontejnerskog prijevoza tereta trebalo bi porasti između četiri i šest posto, izračunali su u Maersku, znatno snažnije no što su bili do sada očekivali, zahvaljujući neočekivano dobrim rezultatima u prvoj polovini godine.


Američki potrošači moći će se osloniti na zdravo tržište rada, unatoč posustajanju potražnje za radnom snagom u posljednje vrijeme, i na rast plaća”, napominju, upozorivši ipak da sjenu na tu prognozu bacaju pogoršano povjerenje potrošača i štednja.


Europski su pak potrošači i dalje oprezniji, unatoč “snažnom” tržištu rada i činjenici da njihove plaće rastu snažnije od cijena, primjećuju u danskoj tvrtki.