Zajednički projekt

SAVRŠENI LIVE Prvi album zagrebačke grupe Savršeni marginalci

Marinko Krmpotić

Bend čine Šoki, Suba i Zoki iz nekadašnjeg Hladnog piva te Krmpa iz grupe Deafness By Noise, Foto: Promo

Bend čine Šoki, Suba i Zoki iz nekadašnjeg Hladnog piva te Krmpa iz grupe Deafness By Noise, Foto: Promo

Poslastica za ljubitelje punka i Hladnog piva



Kad se kao debitantski album pojavi live album, onda je jasno da je riječ o ekipi koja iskreno voli glazbu i živi je na taj način da svira što češće. Baš takvi su Savršeni marginalci, četvorka koju čine Suba, Zoki i Šoki iz nekadašnjeg Hladnog piva te Krmpa iz grupe Deafness By Noise.


Riječ je, dakle, o zajedničkom projektu članova sad već bivših bendova koji su odlučili zaboraviti prošlost i okrenuti se budućnosti, a u njihovom je slučaju to značilo odabrati niz pjesama s prva tri albuma kultnog Hladnog piva te ih zasvirati na koncertnim turnejama.


– U životu ne možeš sve isplanirati, kažu stari i mudri ljudi. Razlazom Hladnog piva, krajem 2022. godine, Suba, Šoki i ja nismo imali neki plan B, niti smo imali namjeru nastaviti kao Hladno pivo.




Tako smo s Krmpom iz DBN-a pokrenuli Savršene marginalce, četvorku koja je željela svirati punk. Prva tri albuma HP-a su se nametnula sama po sebi. Krmpa ih je »sažvakao« vrlo brzo, stari fan i prijatelj se pokazao upravo onakvim kako smo i mislili. U nekoliko proba smo već bili spremni i trebalo je samo nabiti kondiciju, kaže Zoki.



Psihološki ventil


Budući da Hladno pivo ima itekako veliku bazu fanova, brzo se pročulo da bivši članovi imaju novi bend pa nikakvih poteškoća sa stvaranjem publike, odnosno odazivom na koncerte, nije bilo. Ili, kako Zoki kaže:


– Plan je bio krenuti s koncertima u ožujku 2023. i istovremeno lagano pisati nove pjesme. Šest mjeseci kasnije ja sam još uvijek sjedio i sjedio 11.000 kilometara južnije, ne znajući kad ću se vratiti doma. Bend nije želio početi bez mene jer, kako su rekli, to ne bi bilo to.


Sve u svemu, da ne duljim, Savršeni marginalci su prvi koncert imali devet mjeseci kasnije od planiranog s time da nismo stali na binu dulje od godinu dana. Život se grubo poigrao imenom benda, zaista smo bili na margini, i to savršenoj. Istovremeno, koncerti su bili savršen psihološki ventil, a punk je jedan od načina ventiliranja na prihvatljiv način, govori Zoki.


Štoviše, koncerti su bili toliko dobri i žestoki da je spomenuta četvorka odlučila izdvojiti najbolje trenutke te se kao bend debitantski i predstaviti ponajboljim live snimkama. I tako je nastao debitantski album »Savršeni Live«.


– Kako smo krenuli 1. prosinca 2023. iz Rijeke, odlučili smo snimati sve koncerte, nanizali su se Kranj, Zagreb, Čakovec, Ljubljana, Novi Sad i Beograd, ali smo tek iza koncerta u Vintage Industrial Baru u Zagrebu, 12. travnja 2024. znali da imamo savršenu live snimku.


Naš tonac Filip je govorio: »Ma, svi su vam koncerti pakao, ali ovaj je najpakleniji.«


Istina, unutra je bilo više od pedeset stupnjeva, frendovi su nas gledali dok smo svirali i pitali se koji će prvi od nas kolabrirati, Suba je, doduše, u jednom trenutku imao zamračenje, ali se izvukao, na mišiće i iskustvo, govori Zoki uz smijeh.



Savršeni marginalci u Tvornici kulture, Foto: ROBERTO PAVIĆ/PROMO

Srednjovjekovni punk


Potvrda njegovim riječima je tridesetak minuta i desetak pjesama debitantskog albuma. Sve koji su voljeli i vole Hladno pivo, odnosno domaću punk scenu, ovaj album će itekako učiniti sretnim.


Deset HP pjesama (»Dobro veče«, »Princeza«, »Pjevajte nešto ljubavno«, »Marginalci«, »Heroin«, »Čelične zavjese«, »Razmišlja«, »Buntovnik«, »Šank« i »A što dalje«) odsvirano je i otpjevano u iskonski žestokom i agresivnom punk stilu uz povremene ska/reagge dodire (»Šank«), citiranja rock prošlosti (Glitterova Leader of the Gang u Marginalci), ili povremene HM udare uočljive u većini pjesama.


Naravno, taj – kako u najavi jedne pjesme duhovito sami nazivaju srednjovjekovni punk – poslastica je za sve ljubitelje punka i bez imalo će dvojbe itekako ojačati ugled benda, privući nove slušatelje te potvrditi kako je punk još uvijek živ. Naravno, bilo bi super da Savršeni marginalci ne ostanu samo na obradi starih odličnih punk himni, već da se i autorski pokušaju iskazati.


Marginalci na Festivalu buke

Šesto izdanje Festivala Buke bit će održano 6. rujna u zagrebačkoj Tvornici kulture. Festival, poznat i pod nazivom Tvrdoval, prvi put stiže u Šubićevu kako bi okupio sve ljubitelje tvrdog i žestokog zvuka – od sirovog rocka do brutalnog metala.


Na pozornicu Velikog pogona stiže rock trio Doom Temple, alternativni metal bend Extroft, power duo RIFFTREE, najmlađa i najperspektivnija trojka žestoke scene 10KRE i dobro poznata četvorka Savršeni marginalci.


Ulaznice po early bird cijeni od 8 eura potražite u Tvornici kulture, na prodajnim mjestima Entrija ili na Entrio.hr. Regularna cijena iznosit će 10 eura, a na dan koncerta za ulaznicu će biti potrebno izdvojiti 12 eura