Manifestacija

Hrvatski iseljenici posjetili dvorac Nova Kraljevica

Sanja Gašpert

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Cilj manifestacije je okupiti naše iseljenike, mahom iz SAD-a te im pružiti priliku da se povežu, druže, zabave i upoznaju nove dijelove domovine



U organizaciji Hrvatske matice iseljenika podružnica Rijeka i Turističke zajednice grada Kraljevice obilježen je Dan iseljenika otoka Krka i to posjetom Frankopanskom dvorcu Nova Kraljevica, gdje ih je dočekala i poželjela dobrodošlicu direktorica Turističke zajednice grada Kraljevice Jelena Mateševac Skočilić.


Pozdravila ih je u Dvorcu Nova Kraljevica, prvoj postaji na povijesnom i kulturološkom putovanju na istraživanju bogate materijalne i duhovne baštine Frankopana i Zrinskih, nanizane od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara. Nakon pozdrava i uvodnih riječi, uslijedio je obilazak Dvorca i upoznavanje s njegovim znamenitostima.





– Cilj ove već tradicionalne manifestacije je okupiti naše iseljenike, mahom iz SAD-a, iako ih je ove godine došlo nekolicina njih iz Francuske i Kanade, te im pružiti priliku da se povežu, druže, zabave i upoznaju nove dijelove svoje domovine, koje možda nisu dugo ili čak nikada posjetili. Želimo im poručiti da češće dolaze u svoju rodnu zemlju.


Kraljevicu smo odabrali jer je to grad povijesti i kulture, koji uistinu ima brojne atraktivnosti za pokazati, rekla je Renata Garbajs, voditeljica Hrvatske matice iseljenika podružnica Rijeka.


Povratak na izvor svega


U Kraljevicu je došao i Radovan Tadej, koji iza sebe ima više publicističkih i stručnih djela na temu prekomorske emigracije, a jedna od njih je i “Josip Marohnić – život i djelo”, u kojoj su ljubitelji povijesti i njezinih ličnosti mogli pratiti rad intelektualca koji je, migriravši u Sjedinjene Američke Države, pomagao hrvatskoj zajednici oko egzistencijalnih pitanja za vrijeme velikog iseljeničkog vala kasnog 19. i ranog 20. stoljeća.



– Vraćamo se na izvor svega, na lokacije s kojih je davne 1870. godine i krenuo val iseljavanja, a uz Kraljevicu to su Bakar, Kostrena, Krk.


Procjenjuje se da je u razdoblju od 1870. do 1930. godine s ovih, ali i drugih dijelova Hrvatske iselilo oko pola milijuna ljudi, uglavnom u Ameriku i Afriku, pa čak i Novi Zeland.


Bio je to takozvani val velike ekonomske migracije. Najpoznatiji od tih iseljenika je Josip Marohnić s Hreljina, koji se u SAD-e doselio 1894. godine.


Po zanimanju je bio tipograf te je imao vlastitu tiskaru i knjižaru, koje su bile namijenjene uglavnom hrvatskim iseljenicima. Istovremeno, na razne je načine pomagao ljudima iz balkanskih krajeva kako bi se snašli u novim okolnostima, rekao je Tadej.



Tradicionalno okupljanje


Iako mnogi krčki iseljenici dolazak na rodni otok vezuju uz vjerske blagdane sredine iz koje su iselili (Dobrinjci uz Stipanju, Dubašljani uz Polinarovu, Omišljani uz Duhovski utorek…), ipak veliki broj njih na dolazak na rodni otok odlučuju se upravo početkom kolovoza, a razlog tome nije tek uživanje u najtoplijem dijelu godine, već i želja da se sudjeluje u sada već tradicionalnom godišnjem okupljanju čiji se počeci vezuju uz 2002. godinu.



Već je postala tradicija da iseljenici s otoka Krka svoj Dan iseljenika proslave na svojoj rodnoj grudi, na otoku Krku odakle su “trbuhom za kruhom” ili zbog političkih razloga, krenuli u svijet, pretežno u Sjedinjene Američke Države.


Ovaj program, danas poznat kao Dan iseljenika otoka Krka, svake se godine odigrava u drugom otočnom mjestu. Ove godine iseljenici su prešli most i došli u grad Kraljevicu, koji uistinu ima puno toga pokazati svojim gostima i turistima, a u što su se mogli uvjeriti i krčki iseljenici.



– Otkako smo u mirovini, malo smo u Americi, malo u Hrvatskoj. Naime, u Americi su mi djeca i unučad, a za Krk me vežu neke druge uspomene. Otišao sam u Ameriku 1967. godine i dugi niz godina radio na poslovima farbanja mostova.


Oženio sam se, dobio djecu, potom i unučad, koji također rado dolaze u Hrvatsku. Svake godine dolazimo u domovinu, jedino smo imali pauzu za vrijeme epidemije koronavirusa, rekao je Ivan Bubanj iz Omišlja, koji dio godine živi u New Jerseyju.


Vesele se svakom dolasku


Na Krk su iz New Yorka i ove godine došle Roza Maračić, čiji je suprug s Kornića, i Dušanka Marušić s Beleja, na otoku Cresu.


Obje su članice, a Marušić i predsjednica Islands Medical Assistance Society (IMAS), udruženja koje okuplja iseljenike s cresko-lošinjskog otočja u Americi, koje prikuplja donacije za opremu domova zdravlja i ambulanti na otocima.



– Suprug mi je s Kornića, a ja sam s Malog Lošinja. Svake godine dolazimo na Kornić, a u New York sam otišla prije šezdeset godina, kao dijete, s roditeljima.


U Americi imam obitelj, sina i dvije unuke, koji također rado dolaze na Krk. Veselimo se svakom dolasku na rodnu grudu, jer nas vežu uspomene i sjećanja, a i ponovno se susretnemo s obitelji i dragim prijateljima, rekla je Roza Maračić.


Dušanka Marušić rodom je s Cresa, ali rado dolazi i na Krk. Dolaskom u domovinu uvidjela je koliko su velike potrebe domova zdravlja i ambulanti, posebno onih na otocima, za novom opremom.



– Preko našeg udruženja prikupljamo donacije za nabavku nove opreme zdravstvenim ustanovama na otocima. Krenulo je s mjestima na Cresu, a nastavilo se i na Krku.


Dan iseljenika idealna je prilika da se vidimo s obitelji i prijateljima iz domovine, ali i da pomognemo, istaknula je ova vrijedna humanitarka.