Talijanska premijerka

Meloni šefu Međunarodnog olimpijskog odbora nakon meča Imane Khelif: Je li to sportska pravda?

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Angela Carini je odustala od borbe nakon što je primila niz teških udaraca od Imane Khelif



Talijanska premijerka Giorgia Meloni u razgovoru s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) Thomasom Bachom otvorila je pitanje “sportske pravde” nakon sporne pobjede alžirske boksačice nad talijanskom suparnicom u četvrtak.


Angela Carini je odustala od borbe nakon što je primila niz teških udaraca od Imane Khelif i svome treneru rekla da “to nije pravedno”. Alžirka je prošle godine diskvalificirana sa Svjetskog boksačkog prvenstva nakon što nije prošla test spola.


Svjetsko boksačko udruženje (IBA) u srijedu je priopćilo kako je ta odluka bila donesena kako bi se zadržala „pravednost i integritet natjecanja”.




IBA je pojasnila kako kod Khelif nije bila testirana razina testosterona, nego nešto drugo što „ostaje povjerljivo”, ali je pokazalo da ima „kompetitivnu prednost pred drugim ženskim natjecateljicama”.


Meloni je u četvrtak rekla da borba Carini protiv Khelif nije bila pravedna.


„Tijekom susreta s Bachom adresirali smo slučaj Imane Khelif i pitanja pravila koja će osigurati pravednost u sportskim natjecanjima”, priopćio je ured talijanske premijerke, dodajući da će IOC i talijanska vlada ostati u kontaktu po tom pitanju s obzirom da je Italija domaćin Zimskih olimpijskih igara 2026. godine.


Boksački meč pokrenuo je veliku raspravu u svjetskim medijima i na društvenim mrežama. Legendarna tenisačica Martina Navratilova situaciju je prozvala „žalosnom” za boksačice koje u borbi s puno snažnijim suparnicama riskiraju svoje živote.


Khelif i Tajvanki Lin Yu-ting, kojoj je također zabranjen nastup na Svjetskom boksačkom prvenstvu, odobren je nastup u Parizu. Obje su bile diskvalificirane na prenstvu nakon što nisu prošle test koji sprječava sportašicama s muškim kromosomima da se natječu na tim turnirima.


IOC je odluku IBA-e proglasio „arbitrarnom”.


„Alžirska boksačica je rođena kao žena, registrirana je kao žena, boksala se kao žena i žena je u putovnici. Znanstveno, to nije muškarac koji se bori protiv žene”, rekao je glasnogovornik IOC-a Mark Adams u petak.


Neke sportske organizacije ograničile su dopuštene razine testosterona kod sportašica, a neke zabranjuju nastup svima koji su prošli muški pubertet.


„To je minsko polje i, kao sa svim minskim poljima, želimo jednostavno objašnjenje. To objašnjenje ne postoji”, rekao je Adams. „Ako možemo postići konsenzus, sa zadovoljstvom ćemo ga implementirati”.