U ČEMU JE PROBLEM

Zamećani teško prihvaćaju novi sustav: ‘Dok smo imali stare zelene baje, sve je bilo puno čišće’

Sanja Gašpert

Foto Milan Đekić

Foto Milan Đekić

Ulica nam nikad nije bila tako neuredna, kažu stanari Ulice braće Cetine



RIJEKA – Kada je prije mjesec dana na području Mjesnog odbora Zamet uveden individualizirani sustav prikupljanja otpada, poznatiji pod nazivom »od vrata do vrata«, u sklopu kojega su korisnicima dodijeljeni vlastiti spremnici za otpad, građani su ga prihvatili s odobravanjem. Većina njih koje smo tada anketirali već je otprije počela odvajati otpad, pa im novi sustav nije predstavljao problem, a i svidjeli su im se novi spremnici. I u Komunalnom društvu Čistoća isticali su tada da se novim sustavom treba osigurati kontrola nad vlastitim otpadom i spriječiti neovlašteno korištenje spremnika, a sve zajedno trebalo je utjecati na količinu i kvalitetu odvojeno prikupljenih vrijednih vrsta otpada te spriječiti komunalni nered. Izgledalo je kako problema ne bi trebalo biti, kako ćemo se svi zajedno konačno riješiti neugodnih mirisa koji se, posebice u ljetnim mjesecima, šire oko starih zelenih baja, a koje su zbog količine otpada nerijetko ostajale otvorene. U prvim danima srpnja tako je i bilo.


Pojava štakora


Međutim, situacija se uvelike promijenila i čini se, barem prema izjavama građana koje je naša novinarska ekipa jučer anketirala na području Zameta, kako novi sustav baš i ne funkcionira kako je zamišljeno. Ne zato što to nije dobra ideja, nego zato što se neki građani, prema izjavama anketiranih, ponašaju bahato i neodgovorno, nemaju strpljenja, ne odvajaju otpad, a neki, želeći valjda uštedjeti koji cent, miješani komunalni otpad bacaju u otpadnike za plastiku i papir, u kojima se odlaganje ne plaća.


– Nisam zadovoljna, ne zato što ideja nije dobra, nego više zato što građani ostavljaju otpad oko spremnika, a u ovim vrućim ljetnim danima to se jako brzo usmrdi i stvara nered. Primijetili smo i povećan broj štakora, pa se bojimo zaraze, posebice jer mnogi stanari imaju malu djecu koja se igra u okolnim parkovima. Ne znam zbog čega se građani ne pridržavaju uputa – je li to zato da ne bi plaćali ili, kao što neki govore, što se mehanizam brzo kvari, pa ključevi onda ne funkcioniraju. Nerijetko zateknemo i već potrgane bravice i ručke ili napola otvorene spremnike. Također, primijetila sam jako puno miješanog komunalnog otpada u spremnicima za plastiku i papir. Ideja je dobra, ali je realizacija loša. Naime, zamišljeno je da spremnici budu uvijek zatvoreni, osim kada se baca smeće, kako se ne bi širio neugodan miris, a sve je sada drugačije, samo ne kako je trebalo biti. U neboderu svi pričaju samo o smeću, nismo zadovoljni, kaže Vedrana Krušić Alić iz Ulice braće Cetine.


Dosta podstanara




U istoj ulici zatekli smo nekolicinu stanara koji dijele mišljenje svoje susjede. Smatraju kako je prije, dok su postojale stare zelene baje, bilo puno čišće, nije bilo otpada oko baja, kao ni u obližnjem zelenilu, a s novim otpadnicima došao je i komunalni nered.


– Ne sviđa nam se, otpadnici su u redu, ali građani ne poštuju pravila. Nerijetko je otpad oko i iza spremnika, onda galebovi to raznose po cijeloj ulici, pa se širi nesnosan smrad. Papir i karton se često bacaju također okolo, pa ih vjetar raznosi po obližnjim parkovima. Ulica nam nikada nije bila tako neuredna, zelenilo je zaraslo, suhih borovih iglica svuda naokolo. Dok smo prije nekoliko godina imali lokalnog čistača, bilo je puno urednije. Znam da nema ljudi, ali zbog svega ispaštamo mi stanari. Dodatni problem je i to što u našem neboderu živi popriličan broj podstanara, a koji zbog toga što nisu vlasnici stanova, niti nemaju svoj ključ za smeće, pa se pitam gdje onda oni bacaju smeće – vjerojatno oko i iza spremnika, kažu nam ogorčeni stanari.


Slična je situacija i u Ulici braće Monjac, u kojoj s obitelji živi Velibor Voštić.


– Iako živimo u privatnoj kući, dogovorili smo se sa susjedima za otpadnike s ključem. Cijela ideja mi se čini u redu, nije nam problem odvajati otpad, međutim, neki se građani ponašaju neodgovorno i odlažu otpad pored spremnika. Dodatan problem čine i mehanizmi na spremnicima koji se često kvare, a primijetio sam i kako je često spremnik za papir i karton pun do vrha, pa nemate kamo odložiti otpad, govori Voštić.


Tek kupio stan


Paris Petrovski iz Beograda nedavno je kupio stan u neboderu u Ulici Bože Vidasa, a zatekli smo ga kako se raspituje kod susjeda gdje može nabaviti ključ za spremnike, s obzirom na to da za vrijeme podjele ključeva nije bio u Rijeci. Uputili smo ga na KD Čistoća, gdje može doznati sve informacije koje ga zanimaju, pa i mjesto i vrijeme podizanja ključa.


– Primjetio sam nove spremnike, sviđaju mi se, ali ja imam problem jer još nemam ključ, pa ne znam gdje da odlažem otpad. Hvala na informaciji gdje da se obratim, odmah ću to učiniti i otići po ključ, kaže Petrovski.


U Ulici Ivana Ćikovića Belog dva su nebodera – 8A i 8B, kod prvoga su prije mjesec dana postavljeni novi spremnici, dok su kod drugoga, 8B, još uvijek stare zelene baje, navodno još koji dan. Velimir Todorović živi u neboderu 8B, kaže da je vidio nove spremnike i nada se da će uskoro takve dobiti i njegov neboder.


– Već duže vrijeme razvrstavam otpad, pa mi to neće predstavljati problem. Novi spremnici čine mi se u redu, vidjet ćemo kako će to funkcionirati u praksi, hoće li se građani pridržavati pravila o ispravnom odlaganju otpada, govori Todorović.


Telefoni za informacije


Svjesni problema na Zametu su i u Komunalnom društvu Čistoća, koje je na svojim web stranicama objavilo molbu građanima za pridržavanjem uputa o pravilnom postupanju s otpadom za korisnike zajedničkih spremnika. Navode kako je od uspostave novog sustava prikupljanja komunalnog otpada na području Zameta zabilježeno učestalo stvaranje komunalnog nereda na javnim površinama, a posebice na lokacijama gdje su postavljeni novi spremnici. Također, ističu kako redovitom kontrolom nijednom nije evidentiran tehnički problem, već je ustanovljeno da je uvijek problem u nepravilnom rukovanju sa spremnicima. Ističu i kako su oštećenja novih spremnika nažalost učestala pojava te tako svakodnevno broje desetak i više oštećenja nove opreme. Podsjećaju kako više od 300 građana MO Zamet još uvijek nije preuzelo elektroničke ključeve te navode kako se za sva pitanja i pojašnjenja oko korištenja spremnika i ključeva građani mogu javiti na telefone 0800 99 99 00 ili 051/353-427. Nakon poziva će djelatnici Čistoće u najkraćem roku doći do obračunskog mjesta i pružiti svu potrebnu podršku i informacije.