Centar za poljoprivredu

Predstavljeno novo, deseto izdanje glasila Pegeželjac

Alenka Juričić Bukarica

Foto Nikola Blagojević

Foto Nikola Blagojević



Gdje se proizvodi izvrstan medun, od kada je na cijeni krčki pršut, što karakterizira koju od autohtonih vinskih sorti, a što domaća maslinova ulja s Cresa i Krka…


Dio je to pitanja na koje će odgovor dobiti svi koji u ruke uzmu jubilarno deseto izdanje glasila Pegeželjac u izdanju Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a.





Što sve donosi novi broj Pegeželjca u Kašetici primorsko-goranskoj predstavile su danas zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban te voditeljica Kašetice Tea Cimaš.


S izdavanjem Pegeželjca krenulo se 2020. dakle, u vrijeme pandemije, glasilo izlazi dva puta godišnje, a tiska se u 6.000 primjeraka od kojih se 5.500 distribuira zajedno s magazinom PGŽ-a Zeleno i plavo.



– Primarni cilj kojim smo se vodili prilikom pokretanja ovog glasila, jest promocija naših proizvođača i njihovih proizvoda. Ovaj jubilarni broj je, pak, specifičan po tome što je izdan na engleskom jeziku budući da imamo sve više gostiju koji nisu s našeg govornog područja.


Za razliku od prijašnjih brojeva, u kojima smo primarno predstavljali proizvođače, u ovom engleskom izdanju smo se ipak koncentrirali na same proizvode s područja naše županije i predstavili ono za što smo smatrali da bi turistima bilo zanimljivo i korisno.


Tu su autohtone vinske sorte, zaštićeni proizvodi, rabska torta, brsečki česan, proizvodi od drenjula, brgujski kapuz pa do recepta za palentu kompiricu i ostalog.


Trudili smo se da bude šareno i veselo, ali prije svega informativno i edukativno izdanje, kazala je uvodno Cimaš.



Zamjenica župana Medarić, ukazala je kako svatko od nas prilikom posjete nekoj zemlji ili destinaciji provjeri što se ondje tradicionalno može kušati i uvijek je zanimljivo neki od takvih autohtonih proizvoda ponijeti sa sobom kući kao suvenir.


– Stoga je ovo odlična ideja ljudi iz Kašetice koji su uvijek u službi promocije naših proizvođača i svega onoga što se ovdje dešava.


Pegeželjac će zasigurno biti zanimljiv turistima, tim više što će se njegova distribucija provesti dijelom i kroz turističke zajednice, odnosno turističke info punktove, najavila je Medarić.



Na jubilarnom izdanju Pegeželjca čestitala je i pročelnica Ban istaknuvši kako donosi priče o autohtonim proizvodima, kao i kako je doživljaj najbolji suvenir svakom turistu.


A u ovoj ediciji mogu naći doista niz zanimljivosti i informacija kako do pravog autohtonog doživljaja eno i gastro ponude s područja PGŽ-a, ali, primjerice, saznati i kako hidrolatima lokalnog bilja njegovati kožu.



Na današnjoj pressici predstavljene su, pak, tradicionalne delicije grobnička palenta i sir sirane Frankulin te vinska sorta žlahtina