Foto Nikola Blagojević
povezane vijesti
Gdje se proizvodi izvrstan medun, od kada je na cijeni krčki pršut, što karakterizira koju od autohtonih vinskih sorti, a što domaća maslinova ulja s Cresa i Krka…
Dio je to pitanja na koje će odgovor dobiti svi koji u ruke uzmu jubilarno deseto izdanje glasila Pegeželjac u izdanju Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a.
Što sve donosi novi broj Pegeželjca u Kašetici primorsko-goranskoj predstavile su danas zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban te voditeljica Kašetice Tea Cimaš.
S izdavanjem Pegeželjca krenulo se 2020. dakle, u vrijeme pandemije, glasilo izlazi dva puta godišnje, a tiska se u 6.000 primjeraka od kojih se 5.500 distribuira zajedno s magazinom PGŽ-a Zeleno i plavo.
– Primarni cilj kojim smo se vodili prilikom pokretanja ovog glasila, jest promocija naših proizvođača i njihovih proizvoda. Ovaj jubilarni broj je, pak, specifičan po tome što je izdan na engleskom jeziku budući da imamo sve više gostiju koji nisu s našeg govornog područja.
Za razliku od prijašnjih brojeva, u kojima smo primarno predstavljali proizvođače, u ovom engleskom izdanju smo se ipak koncentrirali na same proizvode s područja naše županije i predstavili ono za što smo smatrali da bi turistima bilo zanimljivo i korisno.
Tu su autohtone vinske sorte, zaštićeni proizvodi, rabska torta, brsečki česan, proizvodi od drenjula, brgujski kapuz pa do recepta za palentu kompiricu i ostalog.
Trudili smo se da bude šareno i veselo, ali prije svega informativno i edukativno izdanje, kazala je uvodno Cimaš.
Zamjenica župana Medarić, ukazala je kako svatko od nas prilikom posjete nekoj zemlji ili destinaciji provjeri što se ondje tradicionalno može kušati i uvijek je zanimljivo neki od takvih autohtonih proizvoda ponijeti sa sobom kući kao suvenir.
– Stoga je ovo odlična ideja ljudi iz Kašetice koji su uvijek u službi promocije naših proizvođača i svega onoga što se ovdje dešava.
Pegeželjac će zasigurno biti zanimljiv turistima, tim više što će se njegova distribucija provesti dijelom i kroz turističke zajednice, odnosno turističke info punktove, najavila je Medarić.
Na jubilarnom izdanju Pegeželjca čestitala je i pročelnica Ban istaknuvši kako donosi priče o autohtonim proizvodima, kao i kako je doživljaj najbolji suvenir svakom turistu.
A u ovoj ediciji mogu naći doista niz zanimljivosti i informacija kako do pravog autohtonog doživljaja eno i gastro ponude s područja PGŽ-a, ali, primjerice, saznati i kako hidrolatima lokalnog bilja njegovati kožu.
Na današnjoj pressici predstavljene su, pak, tradicionalne delicije grobnička palenta i sir sirane Frankulin te vinska sorta žlahtina