Iskorak

Grad Krk želi u Korniću graditi nove POS-ove stanove

Mladen Trinajstić

U rujnu će na krčkom Gradskom vijeću biti uključena i nova Odluka o uvjetima i mjerilima za kupnju stanova po Programu društveno poticane stanogradnje (POS)



KRK – Iako su na području grada Krka do sad već uspješno realizirana dva projekta gradnje stanova po Programu društveno poticane stanogradnje, u krčkoj se Gradskoj upravi dijelom i slijedom pozitivnih rezultata spomenutih »graditeljskih iskoraka« i nadalje nastavlja razmišljati o takvom obliku rješavanja stambenog pitanja iz godine u godinu sve većeg broja stanovnika tog otočnog grada. Tako je krčki gradonačelnik Darijo Vasilić i službeno prihvatio ponudu jedne riječke tvrtke, vrijednu 4,2 tisuće eura (bez PDV-a), za izradu parcelacijskog elaborata za potrebe realizacije Programa poticane stanogradnje (POS) u naselju Kornić. Tim dokumentom, objašnjeno nam je, javne površine i nerazvrstane ceste odvojit će se od čestice u vlasništvu Grada, a koja će namijenjena biti isključivo građenju, i to buduće POS-ove građevine koja se u tom krčkom naselju kani graditi u zoni mješovite, pretežito stambene namjene (M12). Tim je povodom, a po odrađenom sastanku s predstavnicima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), krčki gradonačelnik istaknuo i neke promjene u načinu na koji Grad ovaj projekt planira realizirati u odnosu na dosadašnji način provođenja POS-ovih projekata.


Doniranje zemljišta


– Kako maksimalna cijena POS-ovog stana po kvadratnom metru trenutno može iznositi najviše 1.489,50 eura, a uzimajući u obzir činjenicu da je, s obzirom na trenutne tržišne okolnosti i cijene izgradnje na našem području, po toj cijeni na području grada, ali i otoka Krka teško moguće izgraditi objekt ovakve vrste, u Gradu smo sve skloniji prihvaćanju prakse koju su do sad već uspješno implementirali brojni drugi hrvatski gradovi čiji su predstavnici krenuli u pravcu doniranja zemljišta i troškova komunalnog opremanja stanarima takvih građevina – ističe Vasilić. Naime, u cijenu »kvadrata« uključene su i cijene zemljišta, kao i njegova opremanja, pa bi po tom novom modelu, koji bi sad slijedio i Grad Krk, APN-u, odnosno budućim stanarima, donirano zemljište i komunalna infrastruktura omogućili da se konačna cijena kvadratnog metra POS-ovog stana ipak zadrži u zakonom predviđenim okvirima.


Gradonačelnik Vasilić je najavio i da će u svjetlu takvih nakana već u rujnu ove godine u dnevni red sjednice Gradskog vijeća biti uključena i nova Odluka o uvjetima i mjerilima za kupnju stanova po Programu društveno poticane stanogradnje (POS), a sve u namjeri da u dogledno vrijeme APN može pokrenuti projektiranje spomenute višestambene građevine u Korniću, čiji će oblik, veličina i kapacitet, naravno, ponajviše ovisiti o interesu i potrebama budućih stanara.


Prioritet kupnje




U slučaju da se s protekom vremena pokaže da postoji interes, odnosno potreba Grada, da stanove u toj zgradi građanima ponudi u najam, tijekom APN-ovog natječaja predstavnici Gradske uprave morat će podnijeti prijavu za kupnju stana, čime će lokalna uprava steći prioritet, uz obvezu da i sama kupnju obavi prema natječajem definiranim uvjetima. Potom bi Grad mogao te »svoje« stanove davati u najam prema vlastitim kriterijima, o čemu se trenutno također intenzivno razmišlja, posebice u nastojanju privlačenja i zadržavanja u gradu deficitarnih kadrova.


U tom je smislu iz Grada naglašeno da se Odlukom o uvjetima i mjerilima za kupnju stanova po Programu društveno poticane stanogradnje, koja će se uskoro naći na e-savjetovanju sa zainteresiranom javnošću, predstavnicima deficitarnih zanimanja planiralo osigurati dodatne bodove. Osim prebivališta, stambenog statusa, obiteljskog statusa, stručne spreme, zdravstvenog stanja ili prava sudionika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kao i čitavog niza drugih parametara koji će se dodatno bodovati, predviđena su i »ključna deficitarna zanimanja« u red kojih će spadati liječnici, medicinske sestre i tehničari, logopedi i policajci, uz mogućnost dodatnog proširenja liste onih koji bi, slijedom ovog programa, u Korniću mogli računati na povoljnu kupnju svoga, ili pak unajmljivanje stana u vlasništvu Grada Krka. Dodajmo da se e-savjetovanje planira otvoriti već početkom kolovoza, a zaključiti sredinom rujna ove godine.