SVEUČILIŠTE

Brodogradnju upisalo samo – osam brucoša. Riječko Sveučilište u ljetnom roku upisalo 280 studenata manje nego lani

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

U jesenskom roku ostala su slobodna 1.464 mjesta i to na gotovo svim fakultetima, osim na Fakultetu biotehnologije i istraživanja lijekova



RIJEKA – Fakultet biotehnologije i istraživanja lijekova jedna je od rijetkih visokoškolskih ustanova Sveučilišta u Rijeci koja je u ljetnom upisnom roku popunila cijelu upisnu kvotu. To je još pošlo za rukom sveučilišnom studiju logopedije, kao i pojedinim fakultetima, ali samo kada su u pitanju određeni studijski programi, zbog čega će gotovo svim budućim brucošima otvoriti vrata i na jesenjem upisnom roku. Taj rok upisa raspolagat će s ukupno 1.464 mjesta, a najveći broj tih slobodnih mjesta, 821, namijenjeno je redovitim studentima.


Među studijskim programima na koje budući brucoši više ne mogu računati, jer su u cijelosti popunjeni, su logopedija, farmacija, pedagogija, dentalna medicina, radiološka tehnologija te grafički dizajn i vizualne komunikacije. Na nekim je studijskim programima, poput fizioterapije ili pak medicine, ostalo svega nekoliko slobodnih mjesta, dok Fakultet dentalne medicine na jesenji rok upisa ide samo sa studijskim programom na engleskom jeziku.


Studij i rad


Prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete, prof. dr. Marta Žuvić, kaže da unatoč izazovima s rezultatima na ispitima državne mature i nepovoljnim demografskim trendovima, Sveučilište u Rijeci i dalje privlači značajan broj kandidata.




– Ove godine zabilježen je porast broja onih koji su studije Sveučilišta označili kao svoj prvi izbor. Na prijediplomske i integrirane prijediplomske i diplomske studije ukupno su upisana 2.162 studenta, što je 280 manje nego prošle godine. Važno je istaknuti da 164 kandidata koji su ostvarili pravo na upis nije pristupilo upisu, vjerojatno odlučivši se za studij izvan Hrvatske. Rezultati upisa bolji su za studente u redovitom statusu, s popunjenošću od 67,1 posto, dok je popunjenost upisne kvote za studente u izvanrednom statusu, koji sami plaćaju studij, značajno manja. Ovaj trend odražava prepoznavanje prilike koju studentima nudi novi Zakon o visokom obrazovanju, omogućujući studentima u redovitom statusu da istovremeno studiraju i rade. Najveći interes pokazan je za studije Pedagogija, Logopedija, Biotehnologija i istraživanje lijekova, Medicina, Farmacija, Dentalna medicina, Dentalna tehnika, Radiološke tehnike te Grafički dizajn i vizualne komunikacije, na kojima su popunjena sva upisna mjesta. Vrlo dobre upisne rezultate ostvarili su i ostali studiji biomedicinskog područja, Engleski jezik i književnost, Psihologija te Građevinarstvo, koji bilježe tek nekoliko slobodnih mjesta za jesenski rok, objašnjava prorektorica.


Slab interes


Dodaje da su nešto slabiji upisni rezultati zabilježeni na različitim smjerovima studija poslovne ekonomije, informatike, jezičnih studija te studija humanističkog područja.


– U tehničkom području slabija je popunjenost na studijima računarstva, elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Na riječkom sveučilištu za jesenski rok ostaju ukupno 1.464 slobodna upisna mjesta, najviše na studijima Poslovna ekonomija, Pravo, Strojarstvo, Elektrotehnika, Brodogradnja te studije Pomorskog i Filozofskog fakulteta. Prijave za upise na studije u jesenskom roku putem sustava postani-student.hr su otvorene, što pruža priliku zainteresiranim kandidatima da postanu dio akademske zajednice Sveučilišta u Rijeci. Uvjereni smo da će Sveučilište u Rijeci i dalje biti atraktivan izbor za mnoge studente, ističe prof. dr. Žuvić.


Upravo Tehnički fakultet raspolaže s najviše slobodnih mjesta za jesenski rok, njih čak 309, a s još 273 nepopunjena mjesta slijedi Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Među fakultete čije upisne kvote još uvijek imaju troznamenkaste brojke ubrajaju se i Ekonomski fakultet sa 199 slobodnih mjesta, Filozofski fakultet sa 155, Pomorski 145 te Pravni fakultet sa 171 slobodnim mjestom. Pojedini studijski programi na ljetnom su upisnom roku izazvali prilično malu zainteresiranost budućih brucoša, kao što je studij politehnike koji je upisalo svega četvero studenata, a isti broj njih upisao je i stručni studij strojarstva, kao i sveučilišni prijediplomski studij promet i mobilnost, dok je likovnu pedagogiju upisao samo jedan student više, odnosno njih petero. Mali broj brucoša, svega sedmero, na ljetnom se roku odlučilo za sveučilišni prijediplomski studij hrvatskog jezika i književnosti, dok je brodogradnju za sada upisalo svega osmero kandidata.


Prijave za većinu studijskih programa traju do 18. rujna. Iznimka je Akademija primijenjenih umjetnosti koja će prijave zaključiti 30. kolovoza, a do istog datuma traju i prijave za studije Fakulteta zdravstvenih studija, dok će Fakultet dentalne medicine koji će prijave za studij na engleskom jeziku zaključiti 20. kolovoza.


Infobox (Citat):
»Važno je istaknuti da 164 kandidata koji su ostvarila pravo na upis nisu pristupila upisu, vjerojatno odlučivši se za studij izvan Hrvatske


prof. dr. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete


Slobodna mjesta u jesenskom roku


Akademija primijenjenih umjetnosti – 37


Ekonomski fakultet – 199


Fakultet dentalne medicine – 7


Fakultet informatike i digitalnih tehnologija – 20


Fakultet za fiziku – 14


Fakultet za matematiku – 16


Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu – 273


Fakultet zdravstvenih studija – 26


Filozofski fakultet – 155


Građevinski fakultet – 27


Medicinski fakultet – 6


Pomorski fakultet – 145


Pravni fakultet – 171


Tehnički fakultet – 309


Učiteljski fakultet – 30


Sveučilišni prijediplomski studij


Politehnika – 26