Novinar i fotografkinja

Duje Kovačević i Ena Dragičević: ‘Svi trebamo raditi na tome da društvo postane tolerantnije’

Edita Burburan

Foto MARIN TIRONI

Foto MARIN TIRONI

Biti aktivist može značiti puno stvari. To može biti i oštriji razgovor za obiteljskim stolom



Priča o ravnopravnosti i jednakosti ima povijest dugu koliko i ljudski vijek. Ako smo i na čas pomislili kako su na tom polju riješene sve predrasude, od rasnih do klasnih, u medijima se sve češće ukazuje na neravnopravnosti LGBTIQA+ osoba. Potaknuti time novinar i aktivist Duje Kovačević te fotografkinja Ena Dragičević odlučili su pokrenuti kampanju vidljivosti LGBTIQA+ osoba u Hrvatskoj »I ja sam kao ti – prihvaćam sebe, mijenjam svijet«.


Ena je već od ranije poznata po radu na društvenim mrežama pod korisničkim imenom @enaspotting, gdje svojim fotografijama predstavlja ovaj projekt. Duje je novinar i sklon peru pa doprinosi kvalitetnim sadržajem na svom profilu @dujekovacevic. S obzirom na to da su i Ena i Duje pripadnici Z generacije, važnost društvenih mreža u njihovom je radu nezaobilazna. Osim Facebooka, Instagrama, Twittwera, Tik toka, od prije godinu dana, na svoj 27. rođendan, Duje je pokrenuo i podcast na YouTubeu pod nazivom Dvadeset i sedam. Već je prvom epizodom, pod naslovom »Mama, ja sam gej«, izazvao veliku medijsku pozornost, a kvalitetnim sadržajem, temama i zanimljvim gostima svakim danom privlači nove pratitelje.


Kampanjom »I ja sam kao ti« ovaj kreativni dvojac želi ukazati na sve ono što nam je kao ljudima zajedničko, ali problemi koje ne dijelimo svi, već s kojima se trans i rodno raznolike osobe svakodnevno susreću.


Niz predanih aktivista


Bi li bilo pogrešno reći da ste jedna od rijetkih osoba u Hrvatskoj koja se na vrlo predan način posvetila aktivizmu, odnosno predstavljanju LGBTOQ+ zajednice?




DUJE: Imamo i imali smo niz predanih LGBTIQA+ aktivista u Hrvatskoj, kako pojedinaca, tako i okupljenih u udruge koje su izborile brojna prava za zajednicu – od prepoznavanja istospolnih zajednica početkom 2000-ih, preko životnog partnerstva, pa do udomljavanja i posvajanja. Meni je drago što sam jedan od aktivnijih pripadnika neke nove, mlađe generacije koja je prepoznala važnost komuniciranja, između ostalog, i na društvenim mrežama koje predstavljaju sad već ne tako novu stvarnost i svakodnevicu.


ENA: Društvene mreže prepune su raznog sadržaja, za svakoga ima nešto korisno, ali ono što je društveno korisno nije često i svakodnevno… Na hrvatskoj Instagram sceni je vrlo malo sadržaja koji se bavi aktivizmom i problematikama marginaliziranih skupina, ali je taj rijetki sadržaj je vrlo kvalitetan! Imamo već jako poznati Instagram profil Grof Darkula koji pokreće jedan veliki kotač i mijenja generacije. Svi mi »manji« inspiriramo se tim velikim i bitnim radom Grofa Darkule. Educiramo se njime a aktivizam formiramo na svoje posebne i kreativne načine


Što to sve podrazumijeva?


DUJE: Biti aktivist može značiti puno stvari. To može biti oštriji razgovor za obiteljskim stolom, edukacija na društvenim mrežama i medijima, ili pak organizacija velikog prosvjeda. Za mene, osobno, to uključuje sve. Jednako je važno imati aktiviste na svim razinama kako bismo doprli do svakog čovjeka koji nas treba čuti.


Ceker duginih boja


I ranije ste bili vrlo aktivni na društvenim mrežama, ali što vas je ponukalo, kad ste shvatili da ideja zahtijeva puno širi prostor?


DUJE: Dvije djevojke koje sam znao iz viđenja napali su na pješačkom jer su nosile ceker u duginim bojama. Ta me situacija nažuljala kao što su me kao novinara znale nažuljati nelogičnosti i nezakonitosti koje bi potom istraživao i o njima pisao. Pa sam onda i o ovome odlučio nešto napisati. Kako sam krenuo, tako nikad nisam stao.


Kakvi su vam planovi, ciljevi? Često u svojim podcastima spominjete važnost politike odnosno političnosti, imate li osobno možda i takvih ambicija?


DUJE: Mišljenja sam da je sve politika pa u tom kontekstu zasigurno imam ambicija baviti se politikom. Profesionalno, stranački – ne. Ostajem u komunikacijama, društvenim mrežama, pisanju i edukaciji. To mi je puno bliže i srcu draže.


Mladi ste i hrabri, naime i za Z generaciju učinili ste hrabar iskorak, ozbiljno i opušteno prilazite dosta zamršenoj temi koju mnogi i ne razumiju u potpunosti. Koliko naš odgojno-obrazovni sustav pomaže?


DUJE: Značajno odmaže. Neprilagođen je i neprilagodljiv. Nedostaje nam građanski odgoj, zdravstveni odgoj, seksualni odgoj. Tinejdžeri iz škole izlaze s predrasudama, a neke osnovne životne činjenice i vještine nemaju. Nekome to očito odgovara.


Je li vam se obratila neka institucija i ponudila suradnju?


DUJE: Ne.


Nasilje je nasilje


Prije godinu i pol dana napravili ste svoj prvi podcast pod naslovom »Mama, ja sam gaj« kojim ste instant zaintrigirali sve medije, pripremate li neki novi projekt u skorije vrijeme?


DUJE: Stalno nešto pripremam (smijeh), ali rijetko dovršim sve svoje projekte. Sad se pokušavam natjerati biti umjeren, raditi par stvari, ali ih odraditi do kraja.


Jeste li imali većih neugodnosti?


DUJE: Bilo je prijetnji i komentara na društvenim mrežama, neka dovikivanja u javnosti. Bio sam spreman na to i sve što je prelazilo granicu sam prijavio nadležnim institucijama.


ENA: Nasilje je nasilje, a svaka vrsta nasilja je opasna i treba biti prijavljena policiji! Rad na društvenim mrežama je najlakši put do kritika i mržnje, iako smatram da nitko ne zaslužuje isprazne kritike i mržnju na temelju sebe i svog rada. Svaki komentar i svaka poruka u kojima se širi mržnja su uredno prijavljeni i kasnije blokirani.


Vi ste Duje odrasli u Trogiru, dalmatinskom gradiću za koji kažete da vas je obilježio na pozitivan način, kod nekih bi to izazvalo upravo suprotne reakcije… A kako je, Ena, bilo živjeti u Vinkovcima, koja su vaša iskustva života u malom gradu?


DUJE: To valja ovisi o osobi. Uvijek sam bio buntovan pa mi je to bio dobar »poligon« za vježbanje.


ENA: Duje iz Dalmacije, Ena iz Slavonije! Dvije aktivističke duše iz najmanjih dijelova Hrvatske. Osobno nisam imala previše negativnih i ružnih situacija zbog svog aktivističkog rada, ali da sam često dobivala pitanja u stilu »A zašto ti to radiš?« ili »Zašto se baviš tim LGBT glupostima?«. Bila sam spremna na to, čak i na puno više negative, ali sam naučila pristojno odgovoriti na njih, pokušati educirati osobu koja mi pokušava unijeti mržnju u cijelu priču i na kraju samo otići.


Jednostavna istina


Duje, živite u Zagrebu, školovali ste se i u Budimpešti, a često i putujete, a odletite i do Amsterdama, gdje se osjećate »doma« ?


DUJE: Svugdje pomalo, iako, kad pogledam, Zagrebu sam se najčešće vraćao i u njemu najdulje ostajao.


Što vam je na vrhu ljestvice prioriteta, za koje vrijednosti se zalažete kroz svoj rad?


DUJE: Promicanje neke vrste humanizma, jednostavne istine da smo svi ljudi i da bismo tako trebali promatrati jedni druge. To može zvučati pacifistički i u svojoj suštini je, čak i ako se nekad moramo glasno boriti da bismo došli do toga.


Osim podcasta prisutni ste i na svim društvenim mrežama, koja od tih platformi vam je najdraža, postoji li razlika u publici?


DUJE: Dakako. Već među društvenim mrežama se vidi razlika. Na Instagramu imam mali »social bubble«, zajednicu koja često podržava i daje pozitivne komentare. TikTok dopire do puno većeg broja nasumičnih korisnika koji znaju biti agresivni i nasilni.


Duje, uvijek ističete kako vam je vaša obitelj, a posebno majka Maja velika podrška, kakva su iskustva ostalih sudionika zajednice?


Duje: Da, to mi puno znači. Nažalost, nisu svi tako sretni. Još uvijek čujem priče kako je netko izbačen iz kuće jer je gej, bi, trans… Svi trebamo raditi na tome da društvo postane tolerantnije, a takvi slučajevi postanu gotovo pa nepostojeći.


Za kraj kako biste ocijenili hrvatsku javnost u odnosu na LGBTOQ+ zajednicu?


DUJE: Vidi se napredak u posljednjih dvadesetak godina, ali imamo još puno problema. Na papiru sve izgleda dosta dobro, no zabrinjava podatak o radikalizaciji mladića u odnosu na djevojke kada se gledaju stavovi. To je jedan do mnogih razloga zbog kojih nam treba promjena paradigme u obrazovnom sustavu.


 


Projekt koji raste


Kako je došlo do vaše suradnje, u čemu se nadopunjavate?


ENA: Kao i većina današnje generacije, Duje i ja smo se upoznali preko Instagrama, a vrlo kratko nakon samog upoznavanja samo kliknuli i odlučili biti proaktivni – zajedno. Oboje smatramo da svojim radom možemo pridonijeti zajednici, edukaciji i širenju dobrog i kvalitetnog sadržaja, pa smo od tog shvaćanja krenuli u zajedničke suradnje. Projekt »I ja sam kao ti« je projekt koji postoji da traje, da nikad ne prestaje, projekt koji svake godine raste sve više i više.