Snimanje

Uklonjen “Veliki brat” s plaže ispod opatijskog hotela. Kupači su se bunili zbog narušavanja privatnosti

Aleksandra Kućel Ilić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Kamera je služila samo za nadziranje naše imovine, kazao je Mirzet Jusufagić



OPATIJA – Je li »veliki brat« prisutan i na kupalištima ili su sunčanje i odmor na ležaljkama, kao i kupanje u moru na plažama koje su pod koncesijom aktivnosti tijekom kojih se štiti privatnost? Još od početka aktualne kupališne sezone u Opatiji koja je startala rano, no imala je uslijed kišnih razdoblja svoje uspone i padove, počeli smo dobivati primjedbe nezadovoljnih kupača vezanih uz kameru postavljenu na jednom od kupališta. Točnije, upiti su se odnosili na kupalište ispod hotela Domino u Opatiji koje je PGŽ dao u višegodišnju koncesiju firmi Domino Opatija.


Vandali


– Ne radi se o običnom videonadzoru, već o kameri 360 stupnjeva koja ima velike mogućnosti za precizne snimke i kupači zbog toga opravdano negoduju. Javna tajna je da je postavljanje kamere hotel Domino dozvolio privatnoj osobi, a uslijed toga je ovaj slučaj prijavljen i policiji. Kupači ne žele da ih se snima, žele imati svoju privatnost na odmoru – glasila je jedna od primjedbi upućena nam telefonskim putem, uz napomenu da ovo nije prva kupališna sezona tijekom koje je kamera postavljena, no kako je ove godine u pomoć pozvana i policija.


Službeni novinarski upit na temu policijske intervencije na kupalištu hotela Domino uputili smo Policijskoj upravi primorsko-goranskoj i dobili kratko očitovanje.




– Slijedom vašeg upita, izvješćujemo da se utvrđuju okolnosti događaja koji spominjete i ujedno napominjemo kako dozvola i rješenje o postavljanju kamera na plažama i drugim turističkim objektima nije u nadležnosti policije, poručili su iz Policijske uprave primorsko-goranske.


Obilaskom terena i posjetom kupalištu koje nadzire »big brother«, uvjerili smo se da je na njemu doista postavljena kamera. Uslijedio je razgovor s direktorom firme Domino Opatija Mirzetom Jusufagićem. Na naš upit o spomenutoj kameri, potvrdio je da je bilo dozvoljeno privatnoj osobi da ju postavi, a hotelu je to bilo korisno iz razloga što se moglo nadzirati moguća vandalska ponašanja tijekom noćnih sati.


– Ako su kupači nezadovoljni i smatraju da im je narušena privatnost, kameru ćemo odmah ukloniti, najavio je direktor hotela Mirzet Jusufagić i obećanje i ostvario.


Već idućeg dana proslijedio nam je fotografiju kamere koja je uklonjena s kupališta.


– Zadiranje u privatnost kupača niti u jednom trenutku nije bilo prihvatljiva opcija, već je kamera služila samo za nadziranje naše imovine u koju je jako puno uloženo. Kupalište je PGŽ dao u koncesiju firmi Domino Opatija i ova se firma u kojoj sam direktor ponaša u potpunosti sukladno pozitivnim zakonskim propisima. Nikad nikome nije zabranjen pristup plaži. Zone za postavljanje ležaljki su određene nacrtom arhitekta i davatelj koncesije PGŽ je takav nacrt prihvatio. Dakle, ležaljke se postavljaju u zonama za ležaljke, a na ostalim su površinama kupači slobodni postavljati svoje ručnike gdje žele. Moram napomenuti da smo u ovo kupalište uložili u prvoj godini više negoli prethodni koncesionar za 40 godina i to što smo uložili će ostati ovom gradu, pojasnio je direktor Jusufagić.


Naveo je također i da postavljanjem kamere nije prekršen zakon.


– Ipak, ako su kupači upozorili da im kamera smeta, korektno je da se ona ukloni, što smo i učinili, zaključio je Jusufagić.