Pregršt povijesti i zabave

Mrkopaljsko ljeto donosi za svakog ponešto, a za točno tjedan dana stiže i “Marija Terezija”

Marinko Krmpotić

»Dan D« ovog ljeta u Mrkoplju bit će u srpnju, kad se očekuje održavanje 8. ARTfesta



Hajdemo u planine jer tamo nema zime, pjeva legendarno Bijelo dugme, a mi ćemo dodati da tamo nema ni vrućine. I zato ne trebate čekati da završi ljeto jer vam je dosta vrele klime, nego se jednostavno zaputite u planine i prekrasan Gorski kotar, a naročito u Općinu Mrkopalj koja je za sve posjetitelje ovog ljeta pripremila zanimljiva događanja i aktivnosti. Kako saznajemo od Goranke Tuhtan, voditeljice Turističkog informativnog centra Mrkopalj, izrazito zanimljiv bit će program ovogodišnjeg 8. ARTfesta, a pod zvjezdanim nebom Mrkoplja održat će se i koncert klapa i vokalnih skupina »Malo po malo«. U Begovom Razdolju održat će se manifestacija »Zov vila«, a na Zagmajni »Filc & Wine«.


Tradicija i vino


Prva na redu bila je manifestacija »Filc & Wine«, koja je donijela neobičan i nesvakidašnji spoj filcanja vune i kušanja vinskih kapljica, a održala se 6. srpnja na Zagmajni. O čemu je točno bila riječ, otkrila nam je predsjednica Udruge mladih »Malo po malo« Lorena Radošević. Inače, Udruga je osnovana 2017. godine s ciljem okupljanja mladih na području općine Mrkopalj i okolice. Kako kaže Lorena, glavni motivi osnivanja bili su poticanje na druženje i zabavu, organizacija sportsko-rekreativnih i drugih umjetničko-kreativnih aktivnosti, osmišljavanje humanitarnih akcija i svega onoga što će mlade udaljiti od raznih ekrana i približiti zajedništvu, odnosno kvalitetno provedenom slobodnom vremenu. Do sada je Udruga pokretala razne manifestacije zabavnog karaktera, poput maškaranih zabava, a bilo je tu i utrka trčanja, humanitarnih malonogometnih turnira, dok je »Filc & Wine« prvo događanje ovakvog tipa u Mrkoplju.


– Događanje je osmišljeno po uzoru na »paint & wine«, ali uz želju da bude autohtono, goransko, naše… Cilj nam je bio okupiti ljubitelje tradicije i vina, koji će ponešto naučiti o ovom starom, pomalo zaboravljenom zanatu filcanja vune, ali i uživati u opuštenoj atmosferi i dobroj vinskoj kapljici. Filcanje su prezentirale naše sumještanke Radmila i Vesna koje su već godinama vrsne u tome. One su iznimno kreativne, a njihovi konačni produkti prava su mala remek-djela, ističe Radošević.


Dan D-e




»Dan D« ovog ljeta u Mrkoplju bit će 20. srpanj, kad se očekuje održavanje 8. ARTfesta, u sklopu kojeg će se održati »Sajam Marije Terezije« i »Dolazak Marije Terezije« te koncert Kulturno umjetničke udruge Sklad iz Bakra pod nazivom »Zvoni pjesma«. Istoga dana na rasporedu je i manifestacija »Zov vila«. Kako kaže Goranka Tuhtan, pretposljednja subota u srpnju započet će u 15 sati, i to »Sajmom Marije Terezije« u centru Mrkoplja.


– Sajam je tradicionalnog karaktera s naglaskom na krumpir, vunu, med i ostale etno-eko proizvode. Imat ćemo i prezentaciju bakarske i severinske gastronomije, a posjetitelji će moći kušati i mrkopaljske police. U 16 sati dolazi nam Marija Terezija u svečanoj kostimiranoj povorci koja kreće od skretanja za Jakino do Doma kulture. Ispred Doma puku će se obratiti Marija Terezija (Marjeta Trkman Kravar), Josip II. (Neven Cetinjanin) i sudac Mijo Sušić (Milivoj Diklić). Čut ćemo detalje o povelji kojom je Mrkopalj postao privilegirani kraljevski grad, trgovište sa svojim grbom i pečatom, ali i o Bitorajskoj buni koja se dogodila 100 godina kasnije. Nakon toga slijedi svečano otvorenje sajma uz ples KUD-a Frankopan iz Severina na Kupi u haljinama iz doba Marije Terezije. Povorka nastavlja do škole, gdje će se u 17 sati održati prigodan program u kojem će sudjelovati domaći pjesnici. Marija Terezija pričat će o razvoju školstva na našem području, običajima i drugim zanimljivim temama, a posjetitelji će moći vidjeti i konje u vlasništvu Ivane Tilošanec i Dragutina Crnića. Od 18 sati povorka se vraća u centar Mrkoplja na »Susret na sv. Filipu«, gdje će nam se obratiti župnik Ante Zovko. Program 8. ARTfesta zatvaramo koncertom KUU-a Sklad iz Bakra, koji je na rasporedu od 18.45 sati u Domu kulture. Nastup ženskog zbora Sklad vodit će dirigentica Nada Matošević. Posjetitelji će nakon koncerta moći pogledati i povijesnu i etno zbirku Mrkoplja, kaže Tuhtan.


Bajkovito u Begovom Razdolju


Iste subote u Begovom Razdolju održat će se manifestacija zanimljivog imena – »Zov vila«. Kako saznajemo od Sandre Zorc, jedne od glavnih i odgovornih za pokretanje spomenute manifestacije, ista je prvi put održana u lipnju prošle godine, također u Begovom Razdolju.


– Htjeli smo organizirati manifestaciju u Begovom Razdolju mističnog karaktera. Chris Mršić je osmislio modne kreacije vilinskog karaktera, lani su to bile predivne haljine i vilinske uši, a i ove godine će sve biti u znaku vila. Bit će više radionica za djecu pa ćemo tako od podne imati plesne i likovne radionice, školu baleta, a održat će se i revijalna utrka na rolkama mladih skijašica i skijaša kroz cijelo mjesto. S modnom revijom ćemo krenuti kada završi program u Mrkoplju. Haljine za vile posebne su po tome što ih mogu nositi svi uzrasti i svi konfekcijski brojevi. Za vrijeme revije nastupit će Suzana Matušan Avgustini na violini i Natko Štiglić na gitari, a poslije revije će nastupiti i Sergej Božić iz showa The Voice u pratnji Slađane Čolović na gitari. Kad padne mrak, upalit ćemo i par logorskih vatrica na postoljima, a publiku će zabavljati DJ Mark Ash, pojašnjava Zorc, dodavši kako je projekt »Zov Vila« nastao u suradnji s krčkom udrugom Muzika u koracima i Društvom Naša djeca iz Sungera.


Konačno, zanimljivo će biti i 26. srpnja od 20 sati, kad će se u centru Mrkoplja održati koncert klapa i vokalnih skupina Malo po malo. Nastupit će Vokalni sastav DiM, klape PortoRe, Liburnia, Iskre i Gradelini.