Ruski aktivist

Navalnijev volonter završio u Remetincu nakon što je u Zagrebu prosvjedovao s majicom “F*ck SOA”

Portal Novi list

Ilustracija / Foto Tomislav Miletic/PIXSELL; Screenshot Telegram Vladislav Ariničev

Ilustracija / Foto Tomislav Miletic/PIXSELL; Screenshot Telegram Vladislav Ariničev



Telegram javlja da je ruski aktivist Vladislav Ariničev (30) koji je svojedobno volontirao u kampanji preminulog ruskog oporbenjaka Alekseja Navaljnog, uhićen prošlog četvrtka u Zagrebu. Razlog je što je na Markovom Trgu prosvjedovao protiv Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).


To je učinio tako što je na majici napisao “F*ck SOA”, odnosno “J*beš SOA-u”, a snimku prosvjeda objavio je na svom Telegram kanalu. Tom prilikom je objavio da ga policija želi kazniti zbog natpisa na majici.





Telegram saznaje da je Rus trenutno u Remetincu. Ovo mu nije prvi prosvjed protiv SOA-e, a nezadovoljan je što hrvatski obavještajci deportiraju ruske državljane, među njima i Čečene.


Pritom se posebno zauzeo za Ahmeda Takajeva, čečenskog tražitelja azila koji je proglašen prijetnjom nacionalnoj sigurnosti zbog radikalnog islamizma i smješten u Prihvatni centar Ježevo.


Ariničevu je pravnu podršku osigurao Centar za mirovne studije. Iz SOA-e ističu da sigurnosne provjere za strance provode sukladno zakonu te da se opravdanost njihovih mišljenja može utvrditi pred upravnim sudom.


Kako piše Telegram, Ariničev je u Hrvatskoj završio preko Gruzije i Srbije. Po dolasku u Hrvatsku smješten je u prihvatilištu za azilante Porin tražeći azil i međunarodnu zaštitu.


Iz Rusije je otišao nakon što je za Dan žena 2022. prosvjedovao protiv rata na trgu u Moskvi. Sud ga je osudio na deset dana zatvora, te je bio prvi ruski državljanin koji je osuđen po novom zakonu kojim se novčano može kazniti svakoga tko poziva na sankcije protiv Rusije.


Trenutno radi kao električar u Končaru, a sebi je u djelovanju postavio cilj pomaganja ruskim državljanima koje Hrvatska nastoji deportirati natrag u Rusiju.