Foto Ana Križanec
Najpoznatiji vinari iz Hrvatske i Slovenije predstavljaju vina, ima i vrhunskih gastrodelicija te dobre glazbe
povezane vijesti
- Na Pravnom fakultetu raspravljali o utjecaju Konvencije za zaštitu ljudskih prava na hrvatski pravni poredak
- 24-satno crtanje stripa u Rijeci i ove godine, izazov je odlična prilika za umjetnike i zaljubljenike u stripove svih generacija
- Šesnaest timova krenulo u poduzetničku avanturu u Startup inkubatoru Rijeka
S nesnosnih više od 30 stupnjeva u hladovinu riječkog tunela, na ugodnih ispod 20, odlučili su se preseliti mnogobrojni Riječani, ali i turisti koji su se zatekli u Rijeci.
Koncept Underground projekta – prvog regionalnog gastroenološkog Wine&Walk festivala pod zemljom, koji je nakon Zagreba došao u Rijeku, pokazao se pravi pogodatk. Riječki tunel već je u petak u popodnevnim satima bio prepun posjetitelja koji su se odlučili za ovu gastroenološku zabavu.
Dobra fora
Pretvaranje gradskih tunela u vinske podrume, odnosno velike konobe koncept koji je preslikan iz gradova Europe i u Rijeci se pokazao kao pun pogodak.
– Najpoznatiji vinari iz Hrvatske i Slovenije predstavljaju vina, ima i vrhunskih gastrodelicija te dobre glazbe, kaže organizatorica Paula Kovačić, koja je zadovoljna prvim danom događanja, a nada se istom broju posjetitelja i danas.
Na Festival, odnosno u tunel ulazi se kod katedrale sv. Vida, i odmah nakon vrućine ugodna tunelska rashlada stvara dobar ambijent Underground festivala.
Paula Kovačić kaže da je boravak u tunelu zapravo putovanje kroz raznolik svijet gastronomije, enologije, glazbe, umjetnosti i nekonvencionalne zabave, ali to je i prilika da se posjetitelji upoznaju s nekim vinima budućnosti.
Na počektu tunela, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, u sklopu ovog projekta napravljena je i mala izložba kako bi vinogradarstvo i svijet vina trebali izgledati u budućnosti.
TunelRI – mala Hrvatska
Već na ulazu susrećemo mladi par iz Nizozemske koji su oduševljeni ponudom i cijelom idejom projekta. Dobro su se zabavili, malo pojeli, malo popili, ali najviše rashladili. I Goran Troha je oduševljen idejom tunela kao mjesta susreta i gastrozabave, te kaže kao su još Rimljani održavali i koristili tunele kao mjesta osvježenja u vrelim ljetnim danima.
Premijerni Rijeka Underground posvećen je svim hrvatskim vinskim regijama pa je TunelRI bio uređen vizualno i svjetlosno u zelenoj i plavoj boji.
Posjetitelji su za kupljenu ulaznicu mogli uživati u vinima iz Istre i Primorja, Dalmacije, s bregova Hrvatske i Slavonije, više od 200 hrvatskih vina te ukusne gastronomske delicije hrvatskih OPG-ova.
Atrakcija je svakako bila hrvatska premijera biodimamičkih vina, vinarije Altum iz Slovenije.
– Boce ovog vina su također specifične u narančastoj boji, kako bi vino zadržalo kvalitetu, objašnjava nam Janez Smolkovič.
Osim brojnih vinara, najviše iz Istre, u ponudi gastrodelicija ponuđeni su proizvodi od tartufa »Premium tartufi«, sirevi Agrolagune, nagrađivana maslinova ulja »Černeka«, suhomesnati proizvodi »Vinković«, inćuni, srdele, marinade i punjene papričice tvrtke »Pepefiš – Dražin«, a sve kako bi se vino bolje sljubilo.
Dadako u petak nije nedostajalo ni zabave. Bio je tu inovativni 360 stupnjeva selfie kutak, nagradne igre, a na središnjem dijelu najvećeg vinskog podruma na Kvarneru je i pozornica, na kojoj se zabava nakon petka očekuje i u subotu u istom ritmu.