FOTO: iStock
Savršena ljetna namirnica idealna je za kreiranje brojnih jela i napitaka
povezane vijesti
Ljeto je nezamislivo bez sočne i osvježavajuće lubenice. No, često se dogodi da ostane nekoliko komada nakon velikih obiteljskih okupljanja ili roštiljanja.
Umjesto da ih bacite, zašto ne biste iskoristili te ostatke za pripremu ukusnih i osvježavajućih napitaka, kolača i drugih jela? U nastavku vam donosimo nekoliko kreativnih recepata koji će vam pomoći iskoristiti lubenicu do posljednje kriške.
FOTO: iStock
Osvježavajući napitak od lubenice
Sastojci:
- 4 šalice nasjeckane lubenice (bez koštica)
- 1 limeta (iscijeđen sok)
- 1-2 žlice meda (po želji)
- 1 šalica hladne vode
- Ledeni kockice
- Svježa menta za ukras
Priprema:
U blender stavite lubenicu, sok od limete, med i hladnu vodu. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Procijedite kroz sitno cjedilo ako želite odstraniti pulpu. Poslužite s ledom i ukrasite svježom mentom.
FOTO: iStock
Kolač od lubenice
Sastojci za biskvit:
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 ml ulja
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 g naribane lubenice (iscijediti višak tekućine)
Sastojci za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 1 vanilin puding
- 3 žlice šećera
- 200 ml vrhnja za šlag
- 200 g lubenice (sitno nasjeckane i ocijeđene)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte ulje i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju umiješajte naribanu lubenicu.
Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za pečenje i pecite 25-30 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečeno. Za kremu skuhajte puding s mlijekom i šećerom prema uputama na pakiranju. Ohladite. Umutite vrhnje za šlag i pomiješajte ga s ohlađenim pudingom i sitno nasjeckanom lubenicom. Premažite ohlađeni biskvit kremom i ostavite u hladnjaku nekoliko sati prije posluživanja.
FOTO: iStock
Sladoled s lubenicom
Sastojci:
- Ostatci lubenice (narezane na kockice)
- Vaš omiljeni sladoled (preporučujemo vaniliju ili limun)
- Svježa menta ili bosiljak za ukras
Priprema:
Na tanjure posložite kockice lubenice. Na vrh svake kockice stavite kuglicu sladoleda. Ukrasite svježom mentom ili bosiljkom. Poslužite odmah dok je sladoled hladan.
FOTO: iStock
Salata od lubenice i feta sira
Sastojci:
- 3 šalice kockica lubenice
- 1 šalica kockica fete sira
- 1/2 crvenog luka (tankih kriški)
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 žlice balzamičnog octa
- Sol i papar po ukusu
- Svježa menta ili bosiljak za ukras
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte lubenicu, fetu i crveni luk. U maloj zdjelici umutite maslinovo ulje, balzamični ocat, sol i papar. Prelijte preljev preko salate i nježno promiješajte. Ukrasite svježom mentom ili bosiljkom.
Ostatci lubenice ne moraju završiti u smeću. Uz malo mašte i nekoliko dodatnih sastojaka, možete ih pretvoriti u ukusne napitke, kolače, salate i još mnogo toga. Isprobajte ove recepte i uživajte u osvježavajućim okusima ljeta.