Teška mehanizacija na terenu

FOTO Rijeka gradi novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, obišli smo novo veliko gradilište na Delti

Orjana Antešić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Kapacitet novog uređaja, a zapravo cijelog jednog bloka od pet objekata odgovarat će ekvivalentu od 200.000 stanovnika



RIJEKA – Teška mehanizacija odnedavno stoluje i na riječkoj Delti, gdje su počeli radovi na ojačavanju temeljnog tla, uz izmještanje postojeće infrastrukture, a sve u sklopu projekta izgradnje novog pročišćivača otpadnih voda koji bi u naredne dvije godine, do konca 2027. godine trebao niknuti na toj lokaciji, tik uz postojeći.


Novo veliko gradilište obišli su jutros riječki gradonačelnik Marko Filipović i direktor riječkog “Vodovoda i kanalizacije” Andrej Marochini u sklopu kojeg su, zajedno s predstavnicima kineskog izvođača radova, predstavili ovaj projekt i njegov značaj za šire riječko područje. Novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV), naime, bit će drugog stupnja pročišćavanja što u ovom slučaju znači da će se otpadne vode s područja grada Rijeke i Kastva te općina Čavle, Jeljenja i Viškova pročišćavati primjenom aerobnog biološkog tretmana, takozvane BAF tehnologije.





Kapacitet novog uređaja, a zapravo cijelog jednog bloka od pet objekata odgovarat će ekvivalentu od 200.000 stanovnika, uz maksimalni dotok od 1.000 litara u sekundi.


Ugovor za novi UPOV, koji je dio još većeg projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka”, potpisan je krajem 2021. godine i to s kineskim izvođačima – China Energy engineering Group Jiangsu Power Design Institute, zajedno sa svojom podružnicom u Zagrebu i Sumec complete Equipment and Engineering Co. Ltd., koji su odabrani kao najpovoljniji ponuditelji.



Ugovor je težak 69,3 milijuna eura, uvećano za PDV i istim je obuhvaćeno projektiranje, ishođenje svih potrebnih dozvola, nabava, izgradnja te uklanjanje nedostataka u probnom razdoblju od godine dana novog UPOV-a, priprema terena i svih pomoćnih sadržaja, kao što su upravne i kontrolne zgrade, te krajobrazno uređenje okoliša, izgradnja pristupnog mosta preko Rječine, unutarnjih prometnih površina, izgradnju manipulativnih i parkirališnih površina, izgradnja kopnenog dijela novog ispusta, a radovi uključuju i uklanjanje građevina i infrastruktura unutar granica područja izgradnje te uklanjanje postojećeg pročišćivača.



Osim biloške obrade otpadnih voda, novi kompleks UPOV-a sadržavat će i stanicu za prihvat sadržaja septičkih jama dok će se iz kanalizacijskog mulja, koji bude preostao nakon biloške obrade, proizvoditi bioplin za postrebe novog postrojenja.


Cijeli ovaj građevinski zahvat izvodit će se u pet faza. Osim aktualne, ojačavanja tamošnjeg tla izvedbom šljunčanih stupova koji bi trebali pomoći da tlo na toj lokaciji postane ujednačeno, čvršće i sigurnije za gradnju, u narednim danima očekuje se i izdavanje građevinske dozvole za fazu gradnje upravne zgrade s pristupnom prometnicom. Jedna od faza bit će i izgradnja novog mosta preko Rječine s dva kolnička traka, zatim postavljanje spojnih cjevovoda i kopnene dionice podmorskog ispusta te sama izgradnja UPOV-a.