Niko Galešić

Novi dokapetan Rijeke poručuje iz Austrije: “Moramo biti sve bolji u svakoj sljedećoj utakmici”

Denis Frančišković

Niko Galešić/Foto V. MAVROVIĆ/HNK RIJEKA

Niko Galešić/Foto V. MAVROVIĆ/HNK RIJEKA

Dosta je rada još na detaljima i uigravanju. Vjerujem da ćemo spremni dočekati sve ono što nas čeka - kaže Galešić



RIJEKA  Nogometaši Rijeke u Schladmingu su pod znanom stručnom palicom Željka Sopića. Onu u svlačionici, među igračima, odnedavno su preuzeli novi kapetan Ivan Smolčić i novi dokapetan Niko Galešić. Dvojac koji je s Bijelima prošao sve bure i nevere, od škole nogometa, velikih neuspjeha do uspjeha, zajednički se kalio u Hrvatskom dragovoljcu i naposljetku se dojmljivo afirmirao prošle sezone u kojoj je za najbolju ocjenu nedostajao samo jedan trofej. No, Bijeli će i u novoj sezoni stremiti istim ciljevima, ali opet bez velikih i bombastičnih izjava i najava. Ovog ljeta još je veći prioritet Europa u kojoj se želi što duže plesati i donijeti klubu i momčadi brojne druge benefite.


U prošloj sezoni 23-godišnji Niko je sakupio 27 nastupa, triput bio u momčadi kola, jednom asistirao za gol dok ih je postigao – četiri. Neke utakmice doslovno je odlučio baš sam… A odigrao je i 12 utakmica u kojima njegova momčad nije primila pogodak. Rođen u Berlinu svjedočio je isprva nogometnom ludilu na EURO-u, potom se prvih dana prijelaznog roka spominjao kao prinova Dinama, ali ostao je na Rujevici. Ugovor ga veže do 2026. godine.


– Sve je po planu i zasad sve odlično ide. Dečki su spremni, podigli su se svi i dobro igramo. Napori? U odnosu na prošlu godinu ne mogu puno reći jer sam bio na EP-u mladih, ali generalno pripreme su teške. Puno je trke, ali puno se radi i s loptom – kaže Galešić. – Fizički smo se digli, te vrućine u Rijeci su malo opasne i sretni smo što smo sada u Schladmingu.


Čast i odgovornost




Dvije utakmice s kvalitetom siromašnijim Slovencima uvod su u ono što čeka Riječane sljedećih dana. Protivnici će biti jači…


– U prvoj utakmici izgledali smo jako umorno. Dan ranije imali smo dva, a uoči nje jedan trening. Rezultat tu nije bitan. U drugoj utakmici protiv Primorja od prvih 15 do 20 minuta opet smo osjećali teške noge, ali nakon toga smo rutinski sve odradili. Bilo je dosta lijepih akcija i golova. Moramo nastaviti na tome raditi.


Galešić, Smolčić, Hodža, Frigan… Svi su jedno vrijeme bili igrači koji su na neki način bili malo i »otpisani«, no odlazak u Siget pokazao se kao puni pogodak. Sada postaju stožerni igrači.


– Uloga dokapetana je naravno velika čast, ali i odgovornost. Zahvalan sam klubu na ukazanom povjerenju. Kad vratim film unatrag pet godina otkada sam u Rijeci i što sam sve prošao, mogu biti prezadovoljan i ponosan na sebe. Uvijek moraš vjerovati u svoje sposobnosti i kvalitetu. Neki igrači poput Gvardiola će odmah uspjeti u Dinamu, a mi smo trebali taj korak na posudbi u Hrvatskom dragovoljcu. Ali i tada sam bio zadovoljan i sretan. Dobili smo priliku. Sve se to na kraju isplatilo.


Prekaljeni braniči Emir Dilaver i Matej Mitrović bili su igrači uz koje su stasali i sazrijeli Smolčić i Galešić. Sad će još uvijek mladi dvojac morati preuzeti njihovu ulogu. I umjeravati mlade igrače poput Valinčića, Kitina, Burčula…


– Dosta starijih igrača je otišlo, sada se Smola i ja moramo privikavati da usmjerimo mlađe igrače. To je tako, uloge se mijenjaju. Moramo im biti podrška kao što su Dilaver i Mitrović bili nama. U godinu, dvije puno sam naučio od njih i to će mi sigurno koristiti – smatra Galešić.


Mladi i pojačanja


U Austriji Bijele čekaju četiri pripremna ogleda nakon kojih odmah kreću europski izazovi.


– Svaku utakmicu u Austriji moramo što bolje iskoristiti. Svaka mora biti bolja i bolja s naše strane sve do generalke sa Salzburgom. Jer već tjedan kasnije čeka nas Europa. Dosta je rada još na detaljima i uigravanju. Vjerujem da ćemo spremni dočekati sve što nas čeka.


Rijeka tradicionalno puca visoko. Ipak, Europa je nekako uvijek bila prioritet.


– Naravno da Rijeka uvijek ima velike ciljeve. Uvijek ganjamo prve dvije, tri pozicije, a uvijek je cilj izlazak u Europu. Rijeka je jedan od najvećih hrvatskih klubova i takva stemljenja su očekivana. Mi to moramo potvrditi i u novoj sezoni.


I u ostalim sredinama HNL-a je živo, momčadi doživljavaju bitan redizajn, spremaju se za nove izazove i da budu bolji od konkurencije.


– Klubovi žive od prodaje i te promjene kadra i struke su neizbježne. Svaki klub radi na svom boljitku. Mi imamo dosta mladih igrača, a sigurno ćemo se još i dodatno pojačati. Želimo biti što bolji, ne sumnjam da ćemo opet biti pravi.


Europa je kao nikad dosad velika prilika i šansa da se u njoj momčad održi što duže.


– Zadnji put ostali smo duže u Europi u vrijeme Simona Rožmana i dok je trajala pandemija. Mislim da sad opet imamo veliku priliku. Ulazak u skupine mora biti cilj Rijeke, to donosi zaradu klubu, a nama igračima poseban, dodatni osjećaj. To je prilika da pokažemo da se možemo nositi s pravim, često i boljim momčadima – zaključuje Galešić.