Pripreme Bijelih

Trener Rijeke je maksimalno pozitivan i optimističan. Jednu stvar posebno naglašava

Denis Frančišković

Željko Sopić/V. KARUZA

Željko Sopić/V. KARUZA

Mi ove sezone pucamo na to da ostanemo što duže u Europi i zato se iskreno nadam vraćanju većeg broja ozlijeđenih igrača u trenažni proces - rekao je Sopić



RIJEKA Nogometaši Rijeke otputovali su u Austriju gdje će u Schladmingu odraditi desetodnevne pripreme i nakon dviju riječkih, odigrati još četiri utakmice. Na popisu se našlo 28 putnika, momčadi se priključio Ante Majstorović, iskusni stoper Istre 1961 kao novi igrač te reprezentativac Marco Pašalić, a s popisa je otpao Momo Yansane na kojeg klub više ne računa i koji je u potrazi za novom sredinom. Zanimljivo, Rijeka će tijekom priprema imati i naglašeni mladenački štih, odradit će ih čak devet mladih igrača Bijelih, uglavnom vraćenih s posudbi. Nakon što živa u termometru doživljava uzlaznu putanju, a graške znoja jučer su oko podneva oblijevali lica igrača, treneru Željku Sopiću i igračima svakako će itekako dobro doći planinsko okruženje poznatog skijališta. Nakon dugo godina Bijeli su Kranjsku Goru zamijenili Schladmingom…


Po riječima šefa struke, sve ide po planu, još bolja širina kadra dobro bi došla.


– Šest igrača je otišlo, Pašalić je sedmi koji nije bio na pripremama. Goda je došao ozlijeđen, Selahija su, napišite slobodno, ubili na utakmici protiv Kopra… Radeljić i Banda pak imaju manjih problema – kaže trener Sopić. – Znači, dosta smo patili u trenažnom procesu. U takvoj situaciji kvaliteta podražaja nije jednaka. A mi ove sezone pucamo na to da ostanemo što duže u Europi i zato se iskreno nadam vraćanju ovih igrača u trenažni proces. Došli su Posavec i Majstorović, više ćemo se grupirati i imati dovoljno vremena da izjednačimo opterećenja. Maksimalno sam pozitivan i optimističan, pogotovo kad vidim naše mlade igrače.


Yansane otpao




Rijeka, kao i svi klubovi, mora živjeti od kupoprodaje. No, generalna startegija je zadržati stabilnost momčadi i dobru popunjenost po pozicijama.


– Ciljano smo se išli riješiti igrača koji su na plaći, a ne daju prevelik obol našoj igri. Yansane nije ispunio očekivanja i on odlazi. Veiga je otišao još ranije. S Mitrovićem i Dilaverom smo pokušali razgovarati, ali to je bila nemoguća misija s obzirom na očekivanja i plaću koju su imali u prošlosti. Odnosno na neke realne uvjete koje Rijeka danas može dati. Razišli smo se s njima dvojicom i Grgićem. Dilaveru smo dali novu ponudu, ali zbog obitelji i djece nije to mogao prihvatiti. Znate kako je u nogometu. Datum je još uvijek nizak, a neki igrači kalkuliraju i imaju velika očekivanja. A onda se za tri tjedna obično promijeni njihova percepcija. Najvažnije je da imamo te unutarnje rezerve, a nadam se još nekom dolasku tijekom tjedna. Najvažnije je da se skupimo, grupiramo i dobro spremimo za prvu utakmicu u Europi 25. srpnja – dodaje Rijekin trener.


Djouahra i mladi


Sopić je tek u drugoj pripremnoj utakmici protiv Primorja iz Ajdovščine dobio ono što je želio, raspucanu, brzu i efikasnu Rijeku.


– Prvih 15 minuta protiv Primorja bilo je baš loše. Bili smo kao i vrijeme, jedva se vukli. Onda smo uhvatili radnu temperaturu i jako sam zadovoljan kako smo odigrali. Najvažnije je da se nitko nije ozlijedio. S Bandom i Radeljićem nismo htjeli riskirati. Uz njih, Selahija, Ilinkovića i Majstorovića, nadam se da ćemo ovaj tjedan dobiti petoricu igrača u trenažnom procesu i spremnih već za srijedu, kada igramo prvu pripremnu utakmicu protiv Spartakusa dvaput po 60 minuta. Tu se vidi svjetlo na kraju tunela jer bili smo desetkovani.


Momčadi se priključio i Nais Djouahra, zasad jedno klasično lijevo krilo nakon odlazaka Pjace i Yansanea.


– Vratio se oran, ali ne bih donosio zaključke nakon prvih dviju utakmica. Slovenske momčadi su ipak ispred po pitanju spreme jer im ranije počinje prvenstvo. Ipak, Primorje nije realan test s kojim bi se trebali mjeriti.


Pripreme odrađuje i velik broj mladih igrača, jedan od najmlađih Lovro Kitin nameće se sve više.


– Svi mladi koje vodimo na pripreme imaju svoju kvalitetu. Vidjet ćemo što je najbolje, da li da neki ostanu s nama, a drugi idu na posudbe i igraju. Znam da igrač ne može tako sam po sebi postati bolji, vidjeli smo što su prošli Galešić i Smolčić. Trebaju ipak odigrati određeni fond utakmica. Nakon ovih priprema dobit ćemo još bolju sliku i onda donijeti zajedničku odluku – zaključuje Sopić.