PGŽ

Za obnovu Guvernerove palače potrebno dodatnih dva milijuna eura

Barbara Čalušić

Foto: PPMHP

Foto: PPMHP

Osim energetske obnove potrebno napraviti dodatne radove kao što je protupotresna zaštita, a došlo je i do poskupljenja radova



RIJEKA – Zbog povećanja procijenjene vrijednosti radova i potrebe za dodatnim radovima za ishođenje uporabne dozvole, za obnovu Guvernerove palače potrebno je osigurati dodatnih dva milijuna eura. O ovoj će odluci u četvrtak raspravljati vijećnici Županijske skupštine na sjednici, dok je na redovitom susretu s novinarima u Primorsko-goranskoj županiji, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Tamara Mataija ponovila kako je za energetsku obnovu Guvernerove palače odobreno 3,5 milijuna eura bespovratnih sredstava iz EU fondova.


Sastanak s premijerom


Ugovor je, kako je dodala, potpisan u listopadu, a nakon toga krenulo se u pripremu dodatnih radova oko projekta.


– Projektna dokumenatcija izrađena je također uz pomoć EU fondova. Napravljena je podjela radova na etape i došlo je do novih okolnosti te je osim energetske obnove potrebno napraviti dodatne radove kao što je protupotresna zaštita. Pritom su radovi poskupjeli između 20 i 25 posto te će na Županijskoj skupštini biti izloženo da je za Guvernerovu palaču potrebno izdvojiti dodatnih dva milijuna eura, rekla je Mataija, ističući kako je muzej prijavljen na još jedan poziv za dodatnim bespovratnim sredstvima, no rezultati zasad još nisu poznati.




Župan Zlatko Komadina na ovu je temu najavio sastanak s premijerom, naglašavajući da će ga podsjetiti da je riječ o spomeniku kulture nulte kategorije. Županiji je, kako je kazao, cilj dobiti sredstva na novom natječaju za bespovratna sredstva na kojem se ovaj put financira 85 posto traženog iznosa, dok bi PGŽ iz svojeg proračuna pokrio ostatak.


– Pritom trebate imati u vidu da se ne radi o sveukupnom iznosu od 5,5 milijuna eura, već 11 milijuna eura. Nama je interes da Guvernerova palača koja nije obnavljana praktički otkad je izgrađena, bude spomenik kakav su naši Riječani zaslužili, poručio je Komadina.


Povećanje sredstava


Županija je povećala sredstva za javne potrebe u tehničkoj kulturi gdje će ukupan iznos porasti na 110 tisuća eura, odnosno 40 posto. Rebalansom proračuna povećana su sredstva za Goraski sportski centar za 198 tisuća eura te oznose 983 tisuća eura. Povećavaju se sredstva Platku za plaće radinicima, ali i sredstva za nove info-table i smjerokaze. Za održavanje sportskih objekata u Delnicama bit će izdvojeno 125 tisuća eura više, a do kraja godine nabavit će se novi grijači za pumpe, zaštitine mreže za tensko igralište i ostala, a sva su sredstva izdvojena za redovno održavanje osam sportskih objekata kojima upravlja GSC u Delnicama.


– Europska asocijacija prihvatila je kandidaturu PGŽ-a za naslov Europska regija sporta 2026. godine. Slijedi priprema dokumentacije te izrada planova i ugošćavanje komisije. Rezultati bi trebali biti poznati najkasnije početkom iduće godine, rekla je Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu u PGŽ-u, dodajući kako spomenutu titulu obično godišnje dobiju dvije regije.


Župan je odobrio i 120 tisuća eura vrijedan natječaj za tzv. selektivne oblike turizma čiji je cilj financirati razne atrakcije, prvenstveno u Gorskom kotaru, dok je Javnoj ustanovi Priroda odobreno 180 tisuća eura za uređenje Vražjeg prolaza u Skradu.


– Raspisani su javni pozivi koji traju do 2. kolovoza za udruge proizašle iz Domovinskog rata i sve udruge koje se jave mogu dobiti od 500 do 30 tisuća eura. Predstoji obilježavanje dana Oluje i vjerujem da će ova svima sredstva dobro doći. Tu je i javni poziv za kapitalne donacije za doborovoljna vatrogasna društva iz Gorskog kotara i vjerske organizacije u visini od 110 tisuća eura. DVD-ovima iz Gorskog kotara bit će raspoređeno 55 tisuća eura, dok vjerske zajednice mogu dobiti od tisuću do 20 tisuća eura ovisno za što se prijavljuju, rekla je Ermina Duraj, pročelnica županijskog Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine.