Kalvarija pod zvijezdama

“Veze (bez) veze”: Glumci Gradskog kazališta lutaka Rijeka u drukčijim glumačkim izazovima

Kim Cuculić



RIJEKA – Ljetni festival smijeha-ha »Kalvarija pod zvijezdama« nastavio se premijerom gostujuće predstave »Veze (bez)veze« udruge RECiŠOU. Kazališni projekt ove udruge okupio je glumce Gradskog kazališta lutaka Rijeka, koje smo inače navikli gledati u lutkarskim i lutkarsko-igranim predstavama. Sada smo ih imali prilike vidjeti u drukčijim ulogama, a osim što glume pojavljuju se i kao autori teksta. Redatelj i koautor je David Petrović, a glumci i autori teksta su Damir Orlić, Petra Šarac, Tilen Kožamelj i Andrea Špindel. Predstava znakovitog naslova »Veze (bez) veze« žanrovski je komedija, s dosta farsičnih elemenata. U središtu radnje su dva para, koja se neočekivano susreću na dočeku Nove godine. Jedan bračni par čine Anita i Srećko, a drugi Patricija i Ognjen. Njihove su društvene pozicije i statusi različiti, a dramski sukob proizlazi i iz njihovih različitih karaktera.


Anita je pomalo gruba i psovkama sklona prodavačica u supermarketu, a njezin partner je Slovenac Srećko, koji je inspicijent u kazalištu. Tu je i upoznao Ognjena koji je glumac, a njegova partnerica Patricija kaže da je pjevačica, ali zapravo ne znamo čime se točno bavi. Zaplet nastaje u trenutku kad Ognjenu i Patriciji propada putovanje u Pariz, pa su pozvani na novogodišnju proslavu kod Anite i Srećka, u njihov skroman stančić. I tu onda dolazi do niza komičnih situacija i razotkrivanja pravih odnosa među likovima. Naime, uspostavi se da su Anita i Ognjen (koji se njoj predstavio kao Krešo) bili ljubavnici, ali joj se Ognjen više nije javio. Tijekom noći parovi sve više piju i sve više se otkrivaju njihove tajne. Na kraju dolazi do (ne)očekivanog obrata vezanog uz navodnog Anitinog i Srećkovog malog sina koji je »jednojajčani« kao i njegov otac, a tko je taj – nećemo otkriti.


Nakon brojnih uloga ostvarenih u lutkarskom kazalištu glumačka ekipa predstave »Veze (bez) veze« okušala se u drukčijoj vrsti predstave i načina glume. U novom glumačkom izdanju tako smo vidjeli Andreu Špindel, koja je ulogom Anite pokazala svoj potencijal u interpretaciji komičnih uloga. Iznenadila je i Petra Šarac kao Patricija – lijepo sređena ljepotica koja se drži kao da je iznad svih, no zapravo je ograničene inteligencije i upitnog obrazovanja iz čega proizlaze komične situacije. Pomalo umišljenog glumca Ognjena, koji živi dvostrukim životom i slab je na žene, utjelovio je riječkoj publici dobro poznat glumac Damir Orlić. Glumačkoj četvorci pridružio se i slovenski glumac i lutkar Tilen Kožamelj, koji u predstavi i igra Slovenca, a njegovo ime Srećko vezano je uz (ne)sreću, dok će mu jedna izvučena sreća neočekivano promijeniti život…