Nema izbora

Kultna hrvatska tvrtka u blokadi. Radnici Varteksa danas odlučuju o stečaju tvrtke

Dražen Katalinić

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Daju li radnici suglasnost, Uprava bi zahtjev za otvaranje stečaja nad Varteksom pokrenula već ovog tjedna



Varteks odlazi u stečaj, a radnici će danas odlučiti hoće li se stečaj nad varaždinskom tvornicom tekstila ubrzati ili će se dogoditi automatizmom.


Predsjednik i jedini član Uprave Karlo Koprek rekao je da Varteks više nema izbora jer je duže od 60 dana u blokadi nakon čega Financijska agencija automatski podnosi zahtjev za otvaranje stečajnog postupka. Ukoliko radnici s time ne budu suglasni, Koprek kaže da Uprava neće pokretati stečaj, no ukoliko bi Fina provela postupak stečaja, radnici bi u sljedećih mjesec do dva ostali bez primanja.


– Predložio sam Nadzornom odboru da se odobri pokretanje stečaja što prije i da ga pokrenemo sami, budući da smatram kako je to sada u najboljem interesu radnika i društva Varteks, kako radnici u međuvremenu ne bi ostali bez prihoda i kako ne bi izgubili cjelokupnu maloprodajnu mrežu, izjavio je za Hinu predsjednik Uprave Koprek pojasnivši da Nadzorni odbor ne donosi odluku o podnošenju zahtjeva za otvaranje stečaja, nego Uprava ili Fina, dok Nadzorni odbor daje samo suglasnost Upravi da pokrene postupak.


Smanjenje proizvodnje




Koprek kaže da je dobio potrebno odobrenje Nadzornog odbora, ali još ne namjerava podnijeti zahtjev “dok s radnicima ne popriča o svim aspektima te odluke i dok zajedno ne donesu odluku koja je u njihovom najboljem interesu”. U slučaju da radnici daju suglasnost, Uprava bi zahtjev za otvaranje stečaja nad Varteksom pokrenula ovog tjedna.


– Nakon što bi Uprava sama otvorila stečaj, Varteks bi od prihoda koje ostvaruje mogao redovito isplaćivati plaće i podmirivati obveze najma prostora te potrošnje struje i plina kao i sve ostale troškove, napominje Koprek. Namjera je, kaže, pokušati zadržati dio radnika i nastaviti proizvodnju u smanjenom opsegu, pa kasnije ponovo zapošljavati radnike koji bi inicijalno ostali bez posla, nakon što bi se Varteks reorganizirao.


“Oni radnici s kojima bi stečajni upravitelj raskinuo ugovore o radu, imali bi pravo na polovinu otpremnina koje bi osigurala Agencija za osiguranje radničkih tražbina, dakle u visini tri plaće za veći dio radnika, a nakon toga na naknade s burze u visini od 70 posto plaće”, pojasnio je Koprek dodavši da žele očuvati maloprodaju kako bi stečajni upravitelj imao prihode u stečaju koji bi mogli biti temelj za nastavak poslovanja.


Hoće li Uprava sama ili Fina automatizmom pokrenuti stečaj, danas će na sastanku s Koprekom odlučivati 549 radnika, koliko ih je u Varteksu, koji ne rade od 17. lipnja. Tvrtka je u dugu većem od tri milijuna eura, a saborski zastupnik i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški nedavno je u Saboru rekao da prema posljednjim informacijama u Varteksu nisu isplaćene plaće i doprinosi za nekoliko mjeseci.


Prodane parcele


– Vrijednost tvrtke je 24 milijuna eura, pod založnim pravom je 21 milijun eura. Ostaje otprilike 3 milijuna eura koji, kada se usporede mjesečni prihodi i rashodi, dovoljni su za svega 3 mjeseca rada. Ono što je vrijedno, imaju veliki kapacitet proizvodnje, međutim, robu trenutno plasiraju samo putem maloprodaje i na taj način mjesečno prihoduju maksimalno 700 tisuća eura. Nemaju LOHN poslova (oplemenjivanje robe stranih vlasnika, op.ur.), svi su otkazani. Maloprodajni dućani koji im rade su u najmu, a one vrijedne nekretnine, izvan tvorničkog kruga, po državi i izvan države, su rasprodane. Prodane su parcele u samom tvorničkom krugu – 6,3 hektara, podsjetio je saborski zastupnik Kaniški.


Pita se zašto Uprava Varteksa nije odgovorila na prijedlog HBOR-a koji je iskazao dodatnu spremnost za suradnju i u cilju rješavanja trenutne situacije ponudio alternativni prijedlog na koji HBOR, kaže Kaniški, još nije dobio odgovor.


Pokušaji stabilizacije


Uprava Varteksa je krajem svibnja izvijestila javnost da HBOR i Zagrebačka banka guraju Varteks u stečaj jer su odbili plan Uprave za podmirenjem dugova i stabilizacijom poslovanja. No, iz HBOR-a su podsjetili da je državna razvojna banka godinama u suradnji s poslovnim bankama nastojala pomoći stabilizaciji poslovanja Varteksa, počevši od predstečajne nagodbe 2013. godine, preko financijsko-operativnog restrukturiranja 2017. godine, pa sve do dodatnih pokušaja komercijalizacije neaktivne imovine i planova za poboljšanje održivosti poslovanja i likvidnosti Varteksa.