Inicijativa

Prikupljaju donacije za izgradnju spomenika prvom hrvatskom tiskaru Ambrozu Kacitiću u Kosinju

Portal Novi list

S predstavljanja knjige "Kosinjska tiskara" Ivana Mancea u Rijeci / Foto Sergej Drechsler

S predstavljanja knjige "Kosinjska tiskara" Ivana Mancea u Rijeci / Foto Sergej Drechsler



Inicijativom župnika Gornjeg i Donjeg Kosinja vlč. Pere Jurčevića i istraživača kosinjske povijesti dr. sc. Ivana Mancea pokrenuta je ideja oko izgradnje spomenika prvom hrvatskom tiskaru Ambrozu Kacitiću od plemena Kolunića.


Započelo prikupljanje donacija pa iz inicijative mole sve koji mogu i žele pomoći da prema svojim željama i mogućnostima uplate donaciju na žiro račun župe sv. Antuna Padovanskog u Kosinju, sa sljedećim podacima:


HPB – Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR7023900011101014765
ŽUPA SV. ANTUNA PADOVANSKOG
Model: 00
Poziv na broj: Vaš OIB
Opis plaćanja: Donacija za spomenik Ambroza Kacitića




“S osobitim zadovoljstvom najavljujemo kako smo dogovorili izradu spomenika Ambrozu Kacitiću i prvoj hrvatskoj glagoljskoj tiskari u Kosinju s akademskim kiparom Ivanom Kujundžićem te mladim kiparom i vrsnim poznavateljem glagoljice Emanuelom Kujundžićem. Dovršetak projekta očekuje se na ljeto 2025. godine”, poručuju iz inicijative.


Kacitić je ostavio svoje kodirane tragove kao materijalni dokaz u formi tzv. slijepih otisaka u našoj prvoj tiskanoj knjizi, glagoljskom Misalu po zakonu rimskoga dvora od 22. veljače 1483.


Tako su istraživanja književnika Zvonimira Kulundžića 1960.-tih godina predložila, dok su novija istraživanja Ivana Mancea 2023. godine u knjizi Kosinjska tiskara proširila i čvrsto utemeljila upravo Ambroza Kacitića kao tiskara/slagara koji je radio na našem Prvotisku, u prvoj hrvatskoj tiskari u gradu Kosinju. Više o Ambrozu Kacitiću može se pročitati [ovdje].


Ambroz (Broz) Kacitić od plemena Kolunića rođen je u drugoj polovici 15. stoljeća u kosinjskom srednjovjekovnom selu Duboviku, koje se prema opsežnim istraživanjima Stjepana Pavičića nalazilo negdje na području današnjeg zaselka Vukelići u Donjem Kosinju.


Spomenik se planira postaviti pored crkve sv. Petra i Pavla u Donjem Kosinju kao povijesnoj lokaciji kosinjskog pavlinskog samostana u čijoj je službi bio i Ambroz Kacitić.


Sve prema uzoru na spomenik ročkog najavljivača tiskarstva đakona Jurija, osnivača senjske tiskare Blaža Baromića, osnivača riječke tiskare Šimuna Kožičića Benje, suosnivača protestantske tiskare u Urachu Stjepana Konzula Istranina i osnivača tiskare u Nedelišću Jurja Zrinskog.


U prvoj fazi izrađene su internetske stranice te je Ambroz Kacitić postavljen na Wikipediju.