Odabrala: umjetna inteligencija

Najatraktivniji nogometaši ovogodišnjeg EURO-a. Evo tko “vodi” među Vatrenima

Sanda Milinković

Foto: Ilustracija/UEFA

Foto: Ilustracija/UEFA

Pomoću umjetne inteligencije napravljena je »najobjektivnija« ljestvica najzgodnijih nogometaša i reprezentacija



Europsko nogometno prvenstvo puni retke sportskih rubrika svjetskih novina i portala, a osim statistika o golovima, postoji i ona druga, rezervirana za čitatelje i čitateljice kojima ovaj sport nije nužno najvažnija sporedna stvar na svijetu.


Britanski tabloidi među najjačim su redakcijama kada su u pitanju sve one »druge« strane nogometa, od skandala izvan travnjaka do supruga i djevojaka nogometaša, ali i brojnih ljestvica najzgodnijih muškaraca koji su uveličali ovogodišnji EURO koji se održava u Njemačkoj.


»Najobjektivnija« ljestvica


Pomoću umjetne inteligencije napravljena je »najobjektivnija« ljestvica najzgodnijih nogometaša i reprezentacija ovogodišnjeg Europskog prvenstva, a rezultati su mnoge iznenadili.




Popis najzgodnijih reprezentacija napravljen je kroz prosječni seksepil reprezentacije koji se bodovao do broja 100, a na prvom mjestu smjestila se reprezentacija Srbije sa 77,90 bodova.


Slijede ih Talijani sa 77,64, a zatim Turska, Rumunjska, Danska, Slovačka i Portugal. Hrvatska nogometna reprezentacija smjestila se sa 73,58 bodova na sredinu ljestvice, između Češke (73,83) i Nizozemske (73,42).


Jednakim se sistemom bodovalo i na ljestvici najzgodnijih nogometaša gdje je na prvom mjestu turski reprezentativac Mert Muldur. Na drugom je mjestu poljski reprezentativac Taras Romanczuk, na trećem Španjolac Fabian Ruiz, a na četvrtom nogometaš Srbije Strahinja Pavlović.



Mert Muldur/Foto: SOPA IMAGES/SIPA USA


Taras Romanczuk


Fabian Ruiz


Strahinja Pavlović/Foto: UEFA

Najzgodniji Vatreni


Da popisi ne bi bili subjektivni jer ljepota je u oku promatrača, i mi smo upitali umjetnu inteligenciju da sastavi popis najzgodnijih nogometaša iz aktualne momčadi hrvatske nogometne reprezentacije koja je sudjelovala na Europskom nogometnom prvenstvu 2024., točno tim riječima.


Prema popisu umjetne inteligencije, na prvom mjestu najzgodnijih Vatrenih našao se Joško Gvardiol za kojeg je navedeno da se “ističe atletskom građom”.


Na drugom je mjestu Mateo Kovačić koji je, prema umjetnoj inteligenciji, “poznat po svom stilu i karizmi te se često pojavljuje na modnim događanjima”, a na trećem kapetan reprezentacije, Luka Modrić, za kojega se navodi da “unatoč svojim godinama i dalje privlači pažnju elegancijom i osobnošću”.


Iza kapetana reprezentacije, na četvrtom mjestu, nalazi se Lovro Majer koji se “ističe svojom mladenačkom pojavom i šarmom”, a slijedi ga Borna Sosa “poznat po svojoj visokoj figuri i modernom izgledu”.


Šesto mjesto zauzeo je Andrej Kramarić koji “često privlači pažnju svojim osmijehom i pozitivnim stavom”, sedmo Ivan Perišić koji je “uvijek u centru pažnje zahvaljujući svom sportskom izgledu i energiji”, osmo Mario Pašalić “poznat po svojoj privlačnosti i stilu”, deveto Nikola Vlašić koji se “ističe svojom energičnom pojavom i šarmom” i deseto, Domagoj Vida koji “privlači pažnju svojim osebujnim izgledom i karizmom”.



Joško Gvardiol, Foto: IPA


Mateo Kovačić, Foto: SIPA USA/SIPA USA


Luka Modrić, Foto: UEFA

Najseksi Vatreni

Ovo su neki od najzgodnijih igrača prema osobnom ukusu i mišljenjima obožavatelja, a oni su samo dio talentirane i atraktivne momčadi Hrvatske (fourfourtwo.com) (Croatia Week) (Sports Mole) (Transfer Zone), stoji u obrazloženju umjetne inteligencije koja je sastavila popis.


Joško Gvardiol


Mateo Kovačić


Luka Modrić


Lovro Majer


Borna Sosa


Andrej Kramarić


Ivan Perišić


Mario Pašalić


Nikola Vlašić


Domagoj Vida


Foto: Vedran Karuza

Izbor redakcije

Da ne bi svaki popis napravila umjetnica inteligencija, uključile su se i snage našeg lista. Prema izboru redakcije u kojemu su sudjelovale naše sportske i lifestyle novinarke te kolegice iz grafičkog odjela, tri su se aktualna hrvatska reprezentativca nametnula kao »najzgodnija«.


Abecednim redom, to su Marco Pašalić, Bruno Petković i Borna Sosa.


Petković, Pašalić, Sosa, Foto: Vedran Karuza, UEFA

Modne ikone


Gledajući neke druge popise koji nemaju veze sa samom igrom niti prolaskom u daljnje faze natjecanja, brojni portali objavili su i ljestvice mladih modnih ikona.


Nova generacija nogometaša predstavila je hrabre modne kombinacije, odmaknuvši se od sportske ležernosti i zamijenivši kopačke dizajnerskim cipelama i tenisicama. I čizmama na visoku petu!


Prema britanskom časopisu Gentlemen’s Quarterly, pojedini se nogometaši posebno ističu svojim jedinstvenim stilom, ali i suradnjama s luksuznim modnim kućama.


Među onima koji to čine najčešće, svakako je francuski nogometaš Jules Kounde o čijoj se modnoj kombinaciji za dolazak u trening kamp reprezentacije, najviše i pisalo.


Kounde je za tu prigodu odabrao traperice koje je kombinirao uz čizme na petu, crnu kožnu jaknu ispod koje je odjenuo bijelu košulju s kravatom i Louis Vuitton torbu.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Jules Kounde (@jkeey4)



Na naslovnici skandinavske modne biblije Vogue debitirao je nizozemski nogometaš Virgil Van Dijk kao glavno lice kampanje jednog brenda, a brojni se pitaju hoće li igraču Liverpoola idući debi biti onaj na modnoj pisti.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Virgil van Dijk (@virgilvandijk)



S druge strane, svoj debi na modnoj pisti već je imao nogometaš Real Madrida, Eduardo Camavinga, koji se također pronašao na popisu mladih modnih ikona.


Ovaj francuski reprezentativac prošle je godine postao prvi nogometaš koji je prošetao modnom pistom za Balenciagu tijekom pariškog tjedna mode, a na svojim društvenim mrežama nerijetko dijeli fotografije u odvažnim modnim kombinacijama.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Eduardo Celmi Camavinga (@camavinga)



Engleski reprezentativac Jude Bellingham, trenutno najskuplji nogometaš na svijetu, redovito puni što sportske što modne stupce.


Sa svega dvadeset i jednom godinom prometnuo se u sportsku i modnu ikonu kojoj nije problem potrošiti šest tisuća dolara na odijelo u kojemu će doći kao uzvanik na pariški tjedan mode ili pak baršunasti sako s potpisom od tri tisuće eura, a nedavno ga je za zaštitno lice svog modnog brenda odabrala i Kim Kardashian.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Jude Bellingham (@judebellingham)



Ranker

Prema Rankeru, online anketi u kojoj za svog favorita može glasati bilo tko iz bilo kojeg dijela svijeta, popis najzgodnijih nogometaša nešto je drugačiji od onog umjetne inteligencije iako se pojedina imena pojavljuju na svim popisima.


Njihova lista ne uključuje nogometaše u mirovini i nije ograničena samo na aktualne reprezentativce ovogodišnjeg EURO-a, a navedena je i napomena da su najzgodniji nogometaši odabrani prema fizičkim atributima i karizmi, a ne prema vještini i karijeri.


Na listi su se među prvih pet pronašli Jude Bellingham (13402 glasa), Španjolci Marco Asensio (8656) i Marcos Llorente (6706) te Portugalac João Félix (8078).

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Marco Asensio (@marcoasensio10)



Neki novi klinci


»Lifestyle teme zanimaju me više od pitanja o nogometu«, kazao je u jednom od brojnih intervjua Joachim Andersen, danski reprezentativac koji se na ljestvici modnih ikona pronašao zahvaljujući svom osebujnom stilu, a o tome koliko voli modu, dovoljno govori i činjenica da je investitor jednog poznatog modnog brenda iz Kopenhagena.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli British GQ (@britishgq)



Na listi modnih ikona pronašao se i engleski bek Trent Alexander-Arnold koji je nedavno postao zaštitno lice za traperice jedne moćne modne kuće, ali i belgijski reprezentativac Jérémy Doku, poznat po ljubavi koju gaji prema luksuznim brendovima.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Dokss 🫡🤫 (@jeremydoku)



Posebne stupce u časopisima lakše tematike puni Memphis Depay, nizozemski nogometaš koji je ujedno i – reper. Njegovi postupci i modne kombinacije izvan terena česta su tema, a mnoge iznenađuje svojim kombinacijama i besramnim prikazivanjem luksuznog načina života.


Prije nekoliko je godina razljutio aktiviste za zaštitu životinja kada je u glazbenom spotu pokazao posebnu životinju nastalu križanjem lava i tigra, a na ovogodišnjem je Europskom prvenstvu zaradio kritike zbog nošenja znojnika za glavu na kojemu piše »Koga briga«.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Memphis Depay (@memphisdepay)



Mnogi će reći da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu, a isto tako će za brojne legende s travnjaka kazati i da su veće od samoga sporta, ali ovogodišnje Europsko prvenstvo u nogometu pokazalo je neke nove klince koji odvažno koračaju putem koje su utabale kopačke nogometaša poput Davida Beckhama, pionira među sportašima koji su svoj brend gradili i izvan igrališta.


Mlade nogometne zvijezde od početaka svojih nogometnih karijera šire opis posla daleko od pukog sporta, bilo da se radi o stvaranju glazbe, ulaganju u različite aplikacije i biznise ili pak suradnjama s luksuznim brendovima, postajući tako jednako zastupljene u sportskim, modnim i šoubiz rubrikama.


Dobro ili loše? Ne znamo. Čitano? Svakako.


»Najseksi« reprezentacije

Srbija – 77,90


Italija – 77,64


Turska – 77,59


Rumunjska – 77,17


Danska – 76,94


Slovačka – 76,90


Portugal – 76,58


Ukrajina – 76,37


Gruzija – 75,30


Austrija – 75,02


Slovenija – 74,55


Poljska – 74,54


Češka – 73,83


Hrvatska – 73,58


Nizozemska – 73,42


Španjolska – 72,64


Mađarska – 72,63


Albanija – 72,55


Belgija – 71,75


Škotska – 70,63


Engleska – 70,35


Njemačka – 69,89


Francuska – 69,35


Švicarska – 68.13

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Trent Alexander-Arnold (@trentarnold66)



Najseksi nogometaši

Mert Muldur


Taras Romanczuk


Fabian Ruiz


Strahinja Pavlović


Flavius Daniliuc


Oleksandr Tymchyk


Memphis Depay


Nicolo Fagioli


Gianluca Scamacca


Forian Writz