Test na Rujevici

Nogometaši Rijeke napunili mrežu novog slovenskog prvoligaša, jedan Sopićev adut je zablistao

Denis Frančišković

V. KARUZA

V. KARUZA

Trener Željko Sopić došao je na svoje poglavito u prvom dijelu kad je momčad prezentirala puno toga dobrog i dojmljivog



RIJEKA  Nogometaši Rijeke i u drugoj pripremnoj utakmkici bili su bolji od Slovenaca, momčad Željka Sopića nakon pobjede protiv Kopera (1:0), na oproštaju od Rujevice pred sutrašnji odlazak u Austriju uvjerljivo je nadigrala i sastav Primorja iz Ajdovščine sa 7:1, nakon 13 godina povratnika u prvoligaški razred slovenskog nogometa. Trener Sopić došao je na svoje poglavito u prvom poluvremenu kad je nakon nešto lošijeg uvoda njegova momčad prezentirala puno toga dobrog i dojmljivog. Pojačala je agresiju, dobila na okomitosti i tranziciji te ono najvažnije – zabijala. I to sve na pogon Tonija Fruka, razigravača, strijelca i asistenta, motoričku snagu Bijelih, uz kvalitetnu potporu Bogojevića na lijevoj i Ivanovića na desnoj strani.


Toni Fruk


Riječki strateg je u utakmici dva puta po 60 minuta počeo sa startnom postavom u kojoj je prednost dao prinovi, vrataru Posavcu, dok je mladi Kitin u početnu postavu »uletio« umjesto Radeljića koji je na zagrijavnju osjetio zatezanje mišića.


Kitin je solidno obavio svoj dio posla u paru s dokapetanom Galešićem, dok su bočne pozicije zauzeli Smolčić (desno) i Bogojević (lijevo). U dominantnijem sustavu 4-1-4-1 uloga zadnjeg veznog pripala je Petroviču, ispred kojeg su ordinirali Fruk i Hodža uz Ivanovića (desno) i Jankovića (lijevo) na krilnim pozicijama, dok je najistureniji bio Kolumbijac Obregon.


Prepoznatljiva Rijeka




Uvodnih dvadesetak minuta bilo je »opipavanje pulsa« pri čemu su Slovenci ostavili dojam opasnije momčadi. U 8. minuti Suljanović je s 20 metara pucao preko živog zida, lopta poletjela prema rašljama, ali za njom i vratar Posavec koji je poletio zrakom u sjajnoj paradi. U 14. minuti zaprijetio je Bešir, nakon dobre akcoije pucao je s 18 metara preko vratiju. I onda je potekla prepoznatljiva Rijeka…


Prvo je u 23. minuti Fruk iz slobodnog udarca s 22 metra iskosa pogodio gredu u trenutku dok se očekivao njegov ubačaj i samo nagovijestio svoje minute u kojima je pogurao Rijeku. Bijeli su poveli u 22. minuti, Janković je pucao iskosa, vratar kratko odbio loptu, a Ivanović iz blizine iskosa pospremio odbijanac u mrežu – 1:0.


Jorge Obregon/Foto V. KARUZA

Jorge Obregon


U 32. minuti Janković je sjajno proigrao Bogojevića na lijevom krilu, a on se sjurio do korner zastavice i prizemno ubacio, Obregon propustio loptu, a Hodža je iz blizine spremio u mrežu – 2:0. Nedugo potom Obregon je majstorski proigrao Jankovića (38’), ali kod Rijekinog ofenzivnog veznjaka nedostajalo je malo više odlučnosti i preciznosti u akciji »jedan na jedan«.


Za potez utakmice pobrinuo se Fruk u 43. minuti kada je efektno s 20 metara iz slobodnjaka pogodio gornji dio vratareve mreže koji je samo pogledom ispratio loptu u mrežu – 3:0. Do odmora još jedan pogodak, glavom zabio je Galešić, u 52. minuti na ubačaj Fruka s lijeve strane iz slobodnog udarca.


Mladenački sastav


U prvih 60 minuta Bijeli su isprva gubili dosta drugih lopti, ali Sopićevo inzistiranje na presingu i agresiji urodilo je plodom i donijelo rezultate. U svakom slučaju navuklo je osmijeh na lice grlatog Sopića.


Drugih 60 minuta odigrala je mladenačka Rijeka pojačana za Djouahru, Zlomislića i Čabraju. Stopere su igrali Dujmović i Burčul, a bekove Valinčić i Čabraja. Babiću i Ilinkoviću, povratnicima iz bosansko-hercegovačke lige, pripale su uloge zadnjih veznih, a Djouahri i Butiću krilnih napadača, s Gajzlerom kao polušpicom i Jakcom kao prvim napadačem.


Butić je zabio lijep pogodak (70’), a Djouahra poentirao s »kreča« nakon što je Jakac napucao u ruku jednog igrača. Visoku pobjedu je pak u posljednjoj minuti zapačatio mladi Bilajac – 7:1.


Sve u svemu Rijeka je ostavila sasvim dobar dojam protiv kvalitetom dosta slabije momčadi. Sopić može biti zadovoljan realizacijom, ali i učinkom mladih igrača u nastavku utakmice. Hoće li se tko od njih nametnuti i ostati s prvom momčadi tek treba vidjeti. Po tom pitanju Kitin je trenutačno u najboljoj poziciji.


Rijeka – Primorje 7:1

Prijateljska međunarodna utakmica: Rijeka – Primorje 7:1 (4:0). Pomoćno igralište u kampu HNK Rijeka. Bez gledatelja. Sudac: Marin Rožman. Pomoćnici: Perkov i Marušić (svi Rijeka). Strijelci: 1:0 Ivanović (22’), 2:0 Hodža (32’), 3:0 Fruk (43’), 4:0 Galešić (52’), 5:0 Butić (70’), 5:1 Smajlagić (80’), 6:1 Djouahra (93’-11m), 7:1 Bilajac (120’).


RIJEKA: Prvo poluvrijeme: Posavec, Smolčić, Galešić, Kitin, Bogojević, Petrovič, Ivanović, Hodža, Fruk, Janković, Obregon.


Drugo poluvrijeme: Zlomislić, Valinčić, Burčul, Dujmović, Čabraja, Ilinković (od 90’ Bilajac), Babić, Butić, Gajzler, Djouahra, Jakac.


PRIMORJE: Macan, Mutavčić, Dedić, Petek, Fogec, Bešir, Čandič, Zavnik, Suljanović, Agrelos, Gulić. Još su igrali: Mavrič, Bulat, Klemenčić, A. Kobal, Zukić, Ignjatović, M. Kobal, Rafiu, Stožinčić, Rakić, Furlan, Smajlagić, Babin, Telles.

 


 


Bez Yansanea, Bande, Selahija…

Yansane nije dobio prigodu u ovoj utakmici iako je bio u zapisniku, a uz Radeljića manju ozljedu vuče Banda. Od ranije su ozlijeđeni Selahi i Goda. U ponedjeljak bi se momčadi trebao priključiti Pašalić nakon čega Bijeli kreću na austrijski dio priprema u kojem će odigrati četiri utakmice.