Legendarni biciklist

Umro Raphael Geminiani, posljednji preživjeli iz “Zlatnog doba” biciklizma

Portal Novi list, Hina

Raphaël Geminiani / Foto Bilsen, Joop van for Anefo - Fotocollectie Anefo. Nationaal Archief, Den Haag; Wikimedia Commons

Raphaël Geminiani / Foto Bilsen, Joop van for Anefo - Fotocollectie Anefo. Nationaal Archief, Den Haag; Wikimedia Commons

Geminiani, sudionik 48 "Tour de Franceova", je ponajprije ostao upamćen kao vrhunski biciklistički strateg



Legendarni francuski biciklist Raphael Geminiani, sudionik 48 “Tour de Franceova” u različitim ulogama, preminuo je u petak u dobi od 99 godina u svom rodnom Clermont-Ferrandu.


Geminiani je zbog svog zapaljivog karaktera imao nadimak “Velika puška” jer se bez ustručavanja znao sukobljavati i s najvećim imenima iz “Zlatnog doba” biciklizma, kako su okarakterizirane 1950-e godine kada je i on sam bio aktivni vozač, poput Talijana Gina Bartalija ili sunarodnjaka Louisona Bobeta.


 


View this post on Instagram


 


A post shared by @miroirducyclisme



Najveći uspjeh u karijeri bilo mu je drugo mjesto u ukupnom poretku “Toura” 1951. godine iza Švicarca Huga Kobleta, a nakon te je utrke izjavio:


“Ja sam pobjednik ovog ‘Toura’ jer Hugo nije s ovog planeta”.


Godine 1958. završio je kao treći na “Touru” dok je pobjednik postao Luksemburžanin Charly Gaul.



U to vrijeme su najveću svjetsku biciklističku utrku vozile nacionalne reprezentacije, a tada 33-godišnji Geminiani nije bio uvršten u A reprezentaciju Francuske već u jednu od regionalnih selekcija, pa se po završetku utrke požalio na svoje sunarodnjake koji mu nisu željeli pomoći da osvoji naslov pobjednika posebno se okomivši na Bobeta, pobjednika “Toura” iz 1953. 1954. i 1955., nazvavši ga – Judom.


Ipak, Geminiani je ponajprije ostao upamćen kao vrhunski biciklistički strateg, kao sportski direktor vodio je velikog Jacquesa Anquetila do tri od njegovih pet naslova pobjednika “Toura” (1962, 1963, 1964), dok je 1966. odveo Luciena Aimara te 1973. i Luisa Ocanu do naslova na “Touru”.