Priznanja

Najboljih 480 učenika dobilo Oskar znanja

Olga Monika Menčik

Foto Slavko Midzor/PIXSELL

Foto Slavko Midzor/PIXSELL

Dodijeljena su najveća priznanja za vrhunske rezultate školaraca na natjecanjima



Najboljim učenicima generacije, pobjednicima državnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu i osvajačima medalja na međunarodnim natjecanjima i olimpijada danas je 20. put dodijeljena nagrada Oskar znanja. Najveće priznanje u obrazovanju za iznimne uspjehe i rezultate dobilo je 480 učenika iz škola diljem Hrvatske, a njihovi mentori dobili su zahvalnice.


U prepunoj dvorani Kongresnog centra Zagrebačkog velesajma Darija Kurtić, v. d. ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje, posebno je pohvalila učenike s teškoćama koji su osvojili ovu nagradu, dok je ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs naveo kako je ovo najprestižnije priznanje učenicima za njihov angažman, te naglasio kako je uloga i potpora mentora veoma važna.


Izgradnja škola


– Oskar znanja poticaj je za budućnost i postavlja primjer za druge učenike. Vjerujem da će ovi mladi ljudi i u budućem školovanju ostvariti i dalje sjajne rezultate, a ministarstvo će nastaviti podržavati učenike, ali i njihove profesore, stvaranjem boljih infrastrukturnih uvjeta u školama. Zacrtali smo veliki projekt izgradnje škola u cijeloj zemlji, a tu je i povećanje plaća, kao i prelazak na isključivo jednosmjenski rad svih škola, naveo je Fuchs.




Istaknuo je i kategoriju posebnih potreba učenika, za koje je donesen novi pravilnik o radu nakon 30 godina, dok je u završnoj fazi pisanje kurikuluma za nadarene učenike.


Među dobitnicima Oskara je učenica glazbenog odjela Osnovne škole »Mato Lovrak« iz Nove Gradiške – Ema Pranjić. Ona je uz još pet učenica nagradu dobila za prvo mjesto na natjecanju na državnom prvenstu u komornom sastavu iz flaute.


– Kategorija je prilično zahtjevna, a mi smo na državnom natjecanju osvojile prvo mjesto. Svirale smo dosta težak program, rekla je Ema, koja je dodala da im nagrada mnogo znači, posebno jer dolaze iz malog grada i male škole koja je sada dobila prvog Oskara. Za natjecanje su se pripremale cijelo prošlo ljeto, a Oskara doživljava kao velik poticaj da se nastavi baviti glazbom.


Braća Tomislav, Adrian i Gabrijel Šubarić iz Tenje Oskara su dobili za prvo mjesto na natjecanju u glasoviru za šest i više ruku. Šesti su razred Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku, a nagradu, kao i Ema, doživljavaju kao velik poticaj.


– Ovo nam daje dodatni vjetar u leđa za planove koje imamo – srednju glazbenu, a potom, nadamo se, i akademiju. Sva trojica planiramo se profesionalno baviti glazbom, rekao je Gabrijel.


Njihova je škola u zadnje tri godine dobila već nekoliko Oskara, no njihov je ipak za vrlo specifičnu kategoriju.


– Vidjeli smo da postoje glasovirska dua, odnosno četveroručno sviranje, pa nas je zanimalo možemo li probati svirati sva trojica zajedno, rekao je Tomislav.


Dobar uspjeh


Šampionka u osvojenim Oskarima znanja Lara Semeš iskreno nam je rekla da nije sasvim sigurna koliko je ovih priznanja tijekom godina prikupila. Zagrebačka maturantica najesen kreće na fakultet u Americi, gdje planira studirati kombinaciju znanstvenih i društveno – humanističkih predmeta.


– Imala sam dobar uspjeh na više državnih i međunarodnih natjecanja, prije svega iz matematike i informatike. Natjecala sam se i u osnovnoj, ali u srednjoj sam se počela ozbiljnije angažirati po tom pitanju, rekla je Lara.


Oskari koje je danas dobila bili su za prvo mjesto na državnom natjecanju iz matematike, za zlatnu medalju na europskoj Olimpijadi iz matematike za djevojke, ali i za neke nagrade od prethodnih godina koje do sada nisu bile nagrađene i Oskarom. Ta je nagrada značajno utjecala na njezinu motivaciju za daljnji rad.


– Jako mi je drago što se moj, ali i trud mnogih drugih ljudi, prepoznaje na taj način. Lijepo je što se ovako prate i natjecanja iz znanja, a ne samo sportska. Ne bi bilo loše uvesti još neka natjecanja, jer se često angažman oko znanosti svodi na neprofitne studentske udruge koje podučavaju učenike. Mnogo mladih ima potencijala, ali ne znaju da postoje natjecanja. Potrebna je dodatna popularizacija i znanja i natjecanja, istaknula je Lara.


Kao primjer dobrobiti koje joj je angažman na natjecanjima donio navela je veliku stipendiju koju je dobila od fakulteta na koji se upisala.


– Stipendija će pokriti gotovo kompletne troškove studiranja, što sama ne bih mogla financirati, rekla je Lara.


Dodjelu Oskara znanja organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih i Hrvatske zajednice županija.