Superscript Title: VRTIĆI

Konačni rezultati. U riječke vrtiće upisana sva djeca s pravom prvenstva, čak ima i slobodnih mjesta

Ingrid Šestan Kučić

U vrtićima Rijeka, Sušak i More trenutačno nema neupisane djece s pravom prvenstva



RIJEKA – Sva djeca koja su imala pravo prvenstva za upis u gradske dječje vrtiće za iduću pedagošku godinu dobila su mjesto u vrtiću, jer kako navode u Gradu Rijeci, u dječjim vrtićima Rijeka, Sušak i More trenutačno nema neupisane djece s pravom prvenstva, a ovi se podaci odnose, kako na djecu vrtićke, tako i na djecu jasličke dobi. Štoviše, u tri gradske vrtićke ustanove ostalo je devet slobodnih mjesta u jasličkim kapacitetima, 12 u vrtićkim te 12 u talijanskim skupinama.


Temeljem lista upisa objavljenih 5. lipnja, upisana su djeca vrtićke dobi s pravom prvenstva, no na listi čekanja ostalo je djece jasličke dobi s pravom prvenstva. Nakon što su do 12. lipnja roditelji sve upisane djece pozvani da uplatom akontacije potvrde upis svog djeteta u vrtić, odnosno jaslice, i nakon što je roditeljima djece neupisane u prvotno odabrane vrtiće ponuđen upis u neku drugu skupinu ili vrtić, u tri gradske vrtićke ustanove ostalo je slobodnih mjesta.


Braća i sestre zajedno


– Svi roditelji djece neupisane u prvotno odabrane skupine ili vrtiće višekratno su kontaktirani, a od ukupne brojke od 120 pozvanih roditelja, 99 je odbilo, a 21 prihvatilo upis u drugu skupinu ili vrtić. Ne popune li se slobodna mjesta s djecom s pravom prvenstva, upis će biti omogućen djeci koja se sljedeća nalaze na listi djece s ostvarenim pravom upisa u pojedine vrtiće. Također, do početka pedagoške godine uložit će se dodatni napori u to da se, bude li moguće napraviti s obzirom na programe pojedinog vrtića, braća i sestre, upisani u različite vrtiće, smjeste u isti vrtić, najavljuju u Gradu.




Pravo prvenstva upisa definirano je pravilnicima o upisu u dječje vrtiće Grada Rijeke te prema tim pravilnicima prednost pri upisu pod jednakim uvjetima ostvaruje dijete koje zajedno s oba roditelja, odnosno samohranim roditeljem ili jednim roditeljem ukoliko se radi o jednoroditeljskoj obitelji, ima prebivalište na području grada Rijeke, kao i dijete kojem je dodijeljen skrbnik, odnosno koje je smješteno u udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi, a nema prebivalište na području grada Rijeke, ako njegov skrbnik ili udomitelj ima prebivalište na području grada Rijeke, odnosno ako ustanova socijalne skrbi ima sjedište ili podružnicu na području grada Rijeke te dijete koje je strani državljanin koje ima odobren najmanje privremeni boravak ili odobrenu međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj i živi na području grada Rijeke zajedno s oba roditelja, odnosno samohranim roditeljem ili jednim roditeljem ukoliko se radi o jednoroditeljskoj obitelji.


Proširenja i dogradnje


Zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan ističe da Grad ulaže kontinuirane napore u cilju otvaranja novih mjesta u riječkim vrtićima, kako bi se povećao broj djece obuhvaćene jasličkim i vrtićkim programom, uključujući i onu koja trenutačno ne ostvaruju pravo prvenstva upisa.


– Od stupanja na dužnost ulažemo znatne napore s ciljem otvaranja novih mjesta u riječkim vrtićima, posebice u jasličkim skupinama. Tako je 2021. godine otvoreno 12 novih odgojno-obrazovnih skupina, a godinu kasnije njih još šest, među ostalim i u novouređenom vrtiću Baredice. Ukupno je na taj način zbrinuto oko 140 mališana. Time smo postigli da praktički nemamo neupisane vrtićke djece, no i dalje je postojao nedostatak jasličkih kapaciteta. Stoga smo prošlog ljeta uredili i otvorili još 64 nova jaslička mjesta u prostorima OŠ »Nikola Tesla« gdje je vrtić Val, zatim u prostorima područne škole Orehovica te u vrtiću Galeb. Time smo došli do dvjestotinjak novih jasličkih mjesta. Slijedi izgradnja novog vrtića Fiume na granici Krnjeva i Zameta koji Grad Rijeka realizira u suradnji s Talijanskom unijom, a nedavno su u tu svrhu potpisani i ugovori s izvođačem radova i radovi će započeti uskoro. Također, provodimo i pripreme za proširenje vrtića Oblačić te dogradnju vrtića Galeb, zaključuje Krpan.


Potvrde za dadilje


Grad Rijeka financira i smještaj djece u privatnim vrtićima, a za iduću pedagošku godinu osiguran je proračunom u visini od 1.475.00 eura, dok je za program dadilja osigurano 330 tisuća eura. Roditelji djece koja nisu ostvarila pravo upisa u Dječji vrtić Rijeka, mogu ostvariti pravo na sufinanciranje troškova čuvanja, brige i skrbi za djecu u stambenom ili poslovnom prostoru koji služi za obavljanje djelatnosti dadilja, a u tu svrhu Dječji vrtić Rijeka izdat će roditeljima odgovarajuću potvrdu, temeljem pisanog zahtjeva za izdavanje potvrda i mišljenja koje roditelj podnosi elektroničkom poštom Centru predškolskog odgoja u kojem je podnesena prijava za upis.