Oprez

Riječani se žale na najezdu štakora. Provjerili smo što se zaista događa

Sanja Gašpert

Foto čitatelj / iStock

Foto čitatelj / iStock

Moguće da je uzrok problema u neispravno zbrinutom otpadu



RIJEKA – U redakciju našeg lista stigao je e-mail jednog čitatelja koji se žali na najezdu štakora, posebice na području Podmurvica.


»Mislim da ovo zaslužuje objavu u vašem listu kao apel na građane i javne službe. Primijećena je najezda štakora koji trče po kvartu i raznose ostatke hrane, isto tako i galebovi. Lokacija je ex Tuš, pored garaža«, napisao je čitatelj.


E-mail smo uputili Dezinsekciji d.o.o. Rijeka, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Gradu Rijeci, od kojih smo tražili očitovanje o ovom problemu.




Rukovoditelj Službe za ekološku sanitaciju Dezinsekcije Rijeka Tihomir Grgat, dipl. ing. agr., ističe da je subjektivna procjena da je brojnost populacije štakora na području grada Rijeke na uobičajenim razinama.


– Postoje pojedine mikrolokacije gdje, iz raznoraznih razloga, u određenom periodu štakori imaju povoljnije uvjete za život (hrana, sklonište …) i tada na takvim mikrolokacijama može doći do povećane brojnosti. Nakon što se evidentiraju, takve mikrolokacije se u više navrata pojačano obrađuju sredstvima za suzbijanje glodavaca, sve dok se situacija u potpunosti ne smiri.


Inače, preventivne mjere deratizacije javnih površina na riječkom području se obavljaju na temelju Ugovora o provedbi obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije sklopljenog između Grada Rijeke i Dezinsekcije d.o.o., kao i Programu mjera obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području Grada Rijeke koji izrađuje Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a, čije su stručne službe ujedno i stručni nadzor nad provedbom navedenih mjera. Ukratko, takve mjere obuhvaćaju tijekom godine dva osnovna preventivna tretmana, na proljeće i na jesen, svih javnih površina, kao i neograničen broj interventnih mjera deratizacije pojedinih lokaliteta na kojima su primijećeni štetni glodavci ili postoje uvjeti za njihovu prisutnost, ističe Grgat.


Biološke indikacije


Podsjeća kako se sve interventne mjere deratizacije provode prema nalozima predstavnika Grada Rijeke, NZJZ-a PGŽ-a, pozivima građana, biološkim indikacijama i slično.


– Tako da i ovim putem možemo zamoliti građane za suradnju po ovom pitanju. Sve dojave se evidentiraju u bazi podataka, potom obilazi sama lokacija i provode potrebne mjere, zaključuje Grgat.


U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo smatraju kako je nagomilani i neispravno zbrinuti otpad, nažalost, u zadnje vrijeme sve češća pojavnost u našem gradu.


– Razlog je vjerojatno hvalevrijedna obveza odvajanja otpada te njegovog prikupljanja od kuće do kuće, čija je realizacija implementirana u zapadnom dijelu grada.


Prijavljeni lokalitet upravo graniči s mjesnim odborima koji su počeli s takvim načinom zbrinjavanja i prikupljanja otpada. Nesavjesni građani iz njima poznatih razloga »rješavaju se svog otpada na tuđem, a ne na svom pragu«.


Otpad koji se ne odlaže na adekvatan način, u predviđene spremnike, narušava higijensko-sanitarne uvjete nekog područja te predstavlja atraktant za različite insekte, kao što su muhe i žohari te štetne glodavce.


Privučeni ostacima hrane zadržavaju se u takvim sredinama, razmnožavaju te predstavljaju potencijalnu opasnost za širenje uzročnika zaraznih bolesti, kaže voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Andrea Petaros Šuran, dr. med. spec. epidemiologije.


Sustavna deratizacija


Dodaje kako Nastavni zavod za javno zdravstvo svake godine na temelju provođenja stručnog nadzora nad provedbom sustavne deratizacije donosi Program i Plan provedbe za sljedeću godinu.


Preventivna sustavna deratizacija se provodi u proljeće i na jesen te dodatno prema indikacijama, pojavnosti glodavaca i dojavi stanovnika. Mjere deratizacije je Grad Rijeka ugovorio s tvrtkom Dezinsekcija d.o.o. Rijeka.


– Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a pored provođenja stručnog nadzora nad mjerama sustavne deratizacije prisutni su na terenu i po dojavama građana te provode higijensko-epidemiološke izvide i edukaciju stanovništva o potrebi poduzimanja sanitarno-higijenskih mjera. Izvješća se dostavljaju nadležnim institucijama – Gradu Rijeci, Dezinsekciji, Čistoći, koji dalje postupaju s dodatnim akcijama otklanjanja otpada i provođenjem dodatnih mjera deratizacije. Sanitacija je važan čimbenik u onemogućavanju opstanka i reprodukcije glodavaca i insekata. Potpuno uklanjanje otpada, a to znači odlaganje otpada na pravilan način – skladištenjem u zatvorene spremnike te njegov redoviti odvoz na legalne deponije, značajno doprinosi manjoj pojavnosti glodavaca i insekata.


Stoga bi svaki građanin preventivnim djelovanjem dao doprinos urednijem okolišu, čime bi se smanjio broj ovakvih prizora u našem gradu. Zavod će obaviti izvid na navedenoj lokaciji i postupiti u skladu sa svojim obvezama i mogućnostima, poručuje dr. Petaros Šuran.


U Gradu tvrde da nije uočena povećana infestacija glodavcima


S ciljem zaštite građana od zaraznih bolesti, Grad Rijeka osigurava provođenje mjera preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (tzv. DDD mjere) te stručni nadzor nad provođenjem tih mjera.


Program mjera izrađuje Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, a usvaja ga gradonačelnik Rijeke, na temelju čega se donosi Program mjera suzbijanja patogenih mikroorganizama, štetnih člankonožaca (arthropoda) i štetnih glodavaca čije je planirano, organizirano i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javnozdravstvene važnosti za grad Rijeku. Grad Rijeka donio je spomenuti Program i za 2024. godinu.


– Dakle, Grad provodi redovite te dodatne mjere deratizacije na cijelom svom području. One se provode dva puta godišnje te dodatna treća na području gdje prijeti pojava veće infestacije glodavcima, a to je područje oko centralne tržnice Rijeka, kao po potrebi i sva ostala područja. Pritom ističemo da za sada nije uočena povećana infestacija glodavcima. Ono što valja istaknuti jest da, iako Grad redovito provodi DDD mjere, u smanjenju populacije glodavaca i nepoželjnih insekata, veliku ulogu ima i odgovorno ponašanje svih građana. Tako bi građani trebali odlagati komunalni otpad na propisan način, budući da stvaranje komunalnog nereda koji je vidljiv na dostavljenim fotografijama privlači glodavce, golubove, galebove, mačke i druge životinje kao i insekte. Sve se navedeno može spriječiti pravilnim odlaganjem otpada. Komunalni redari obavljaju redovite kontrole komunalnog reda na predmetnom području te se izdaju nalozi za uklanjanje nepropisno odbačenog otpada, kažu u Upravnom odjelu za komunalni sustav i promet Grada Rijeke.


Međutim, dodaju, valja naglasiti da je čist grad rezultat suradnje stručnih službi i samih građana, stoga i ovim putem apeliraju na građane da u slučaju saznanja o osobama koje stvaraju komunalni nered, to prijave putem besplatnog telefona Komunalnog redarstva 0800-5100 u vremenu od 0 do24, putem e-maila [email protected], putem online obrasca na eUslugama Grada Rijeke ili putem internetske platforme Gradsko oko, koja je dostupna kao besplatna aplikacija za mobilne uređaje ili na internetskoj stranici http://rijeka.oko.hr.