Snimio: Nikola Blagojević
Temperatura koktela i osmijeh, najbitniji su faktori dobrog pića!
povezane vijesti
Ako kao i mi, gorite od vrućine posljednjih dana, sigurno bi vam dobro došao pokoji hladni koktel koji će vas osvježiti!
Izrada koktela posebna je profesija u koju su utkane godine radnog iskustva, mnoštvo edukacija i potraga za savršenim spojem okusa koji će oduševiti svako nepce.
Da se kokteli mogu napraviti i u vlastitome aranžmanu kod kuće, pokazao nam je poznati riječki barmen Dorijan Skoblar, podijelivši s nama male tajne velikih koktel majstora i recepte za dva omiljena ljetna koktela u kojima možete uživati i u svoja četiri zida, na balkonu ili terasi.
“Koktel je miješano piće od dvaju ili više alkoholnih ili bezalkoholnih napitaka.
Može biti napravljen kombinacijom alkohola, sirupa, raznih aromatiziranih sodi, prirodnih sokova, cijeđenog agruma i svježeg voća.
Naravno, za izradu koktela kod kuće potrebna su nam neka osnovna pravila te ponešto opreme”, objašnjava Skoblar.
Dodaje da je osnovni sastojak svakog koktela led jer je temperatura najbitniji faktor svakog miješanog pića.
“Osigurajte si mjesto u zamrzivaču za kockice leda koje koristimo u izradi i serviranju pića, a moja preporuka je da u zamrzivač stavite i čaše kako bi vaše društvo dobilo onaj potpuni doživljaj tijekom serviranja”, savjetuje Skoblar koji kaže da će vam od opreme trebati samo dugačka žlica nalik barskoj, čaše i dobra volja.
Skoblar objašnjava da su izuzetno bitna stavka svakog koktela i dekoracije.
“Često pretjeranim ubacivanjem začina, misleći da radimo dobar vizualni identitet koktelu, napravimo negativan efekt okusa.
Svaki začin, dehidrat ili čak poneka biljka koja služi kao dekoracija, kada je u čaši, ujedno je i sastojak pića te takav u kombinaciji s tekućinom može izazvati preuzimanje cijelog okusa koktela.
S toga, pažljivo sa dekoriranjem istih i ne zaboravite, najbolja dekoracija je vaš osmijeh“, dodaje.
DOUBLE PINK BLOSSOM
Prvi koktel je kombinacija Freixenet Rose Extra Dry pjenušavog vina i Thomas Henry Cherry Blossom tonika. Miješanjem ovih dvaju sastojaka dobijemo Double Pink Blossom kojeg svatko vrlo jednostavno može izraditi kod kuće.
Sastojci:
50ml Freixenet Rose Extra Dry
50ml Thomas Henry Cherry Blossom Tonic
Botanica Spices perzijska ruža
Proces izrade:
Iz zamrzivača izvadimo vinske čaše i napunimo ih ledom skoro do vrha. Ulijemo 50ml pjenušavog rose vina te nadopunimo sa istim omjerom cherry tonika. Ubacimo maksimalno tri perzijske ruže kako ne bi dominirale pićem te dodamo krišku limete.
Thomas Henry Cherry Blossom Tonic zanimljivo je piće s okusom cvijeta trešnje te je jedan od rijetkih takav u svijetu. Pogodan je za vruće ljetne mjesece u kombinaciji s ginom ili u nekom kreativnom spritz piću.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
MAMOSA
Mamosa je mango varijanta poznatoj Mimosi, omiljenom pjenušavom piću od samo dva sastojka koje se pije uz brunch i u posebnim dnevnim prilikama! U izvornoj recepturi koristi se šampanjac te cijeđeni sok naranče.
Naš recept sadrži španjolski cava pjenušac, Freixenet Cordon Negro Brut, cijeđenu naranču te Thomas Henry Mystic Mango sodu.
Sastojci:
40ml cijeđene naranče
40ml Freixenet Cordon Negro Brut
40ml Thomas Henry Mystic Mango
Proces izrade:
U zamrznutu vinsku čašu ulijevamo redom isti omjer cijeđene naranče, Thomas Henry Mystic Manga te Freixenet Cordon Negro Brut pjenušca.
Mistični mango je savršeno uravnotežena gazirana limunada od manga i pitange, osmišljena za sofisticiranu barsku kulturu i eksperimentiranje s tiki pićima ili jednostavno kao osvježavajući ljetni napitak koji se može piti i sam. Koktelu iznad, svjetski poznatom, dodali smo tropsku notu te dobili savršen ljetni napitak.
_
Sadržaj nastao u suradnji s partnerom G3 Spirits
Zahvaljujemo agenciji The One na ustupanju lokacije za snimanje.