25 godina ZS PGŽ

Sport nisu samo medalje, puno je važnija masovnost. Predstavljena važna i zanimljiva monografija

Barbara Čalušić, Sanja Gašpert

Autori monografije i suradnici Zajednice sportova na primanju u Županiji

Autori monografije i suradnici Zajednice sportova na primanju u Županiji

Autor monografije Eduard Hemar i urednica Gordana Krnjajić Petković nastojali su približiti značaj Zajednice sportova u promicanju zdravog načina života i postizanju vrhunskih sportskih rezultata



RIJEKA Aktivnosti Zajednice sportova Primorsko-goranske županije, najuspješniji sportaši i ekipe te promišljanja o sadašnjosti i budućnosti zajednice i lokalnog sporta, sastavni su dio monografije »25 godina Zajednice sportova Primorsko-goranske županije« koja je predstavljena u Primorsko-goranskoj županiji. Autor monografije Eduard Hemar i urednica Gordana Krnjajić Petković nastojali su kroz ovu monografiju približiti značaj Zajednice sportova u promicanju zdravog načina života i postizanju vrhunskih sportskih rezultata.


– Od prvog dana bio sam aktivan u Zajednici sportova i već u prvom mandatu bio sam jedan od osnivača, ali i član njezine skupštine. Kako je Zajednica rasla, svjedoči i podatak o financijama koje su prve godine iznosile šest tisuća eura, a danas je to 1,4 milijuna eura. To nije palo s neba, to se dogodilo zahvaljujući svim našim rezultatima i djelatnicima u sportu u Županiji, kao i svim profesionalcima. Izuzetno sam sretan jer je ova zajednica među prvima po mnogočemu u Hrvatskoj, od financiranja do rezultata i jedni smo od rijetkih koji pokrivaju i ljetne i zimske sportove, rekao je Veljko Karabaić, predsjednik Zajednice sportova PGŽ-a.


Briga za sve građane


Dožupanica Marina Medarić podsjetila je kako je Županija glavni partner Zajednice sportova tijekom ovih 25 godina. Kao glavnu njezinu vrijednost istaknula je brigu za sve građane, počevši od djece u vrtiću.





– Mi brinemo o infrastrukturi i gotovo da nema dijela županije gdje nismo sagradili školsku sportsku dvoranu kako bi se djeca već od najranije dobi mogla baviti sportom, istaknula je Medarić, a predstavnicima Zajednice sportova zahvalila je i resorna pročelnica Sonja Šišić, ističući kako joj je posebno zadovoljstvo surađivati sa Zajednicom sportova i pratiti njezine rezultate, o čemu najbolje svjedoči podatak da je upravo Zajednica sportova PGŽ-a proglašena najboljom u Hrvatskoj, kao i njezin bivši tajnik Darko Ivošević.


– Listajući ovo monografiju mogu reći da stvarno imate biti na što ponosni. Zajednica izvrsno radi i mi surađujemo dvadesetak godina na raznim projektima. Moram reći da nam je Zajednica partner na više projekata kojima se s radošću vraćamo. Naime, ovdje rade ljudi u kojima imamo sugovornike i stručnjake o pitanjima važnim za razvoj sporta. S godinama smo postali i prijatelji i jako mi je drago što mogu razgovarati s ljudima s kojima se ne trebam slagati u mišljenjima, ali ih uvijek možemo razmijeniti i stvarati nove vrijednosti, poručio je ravnatelj Hrvatske sportske akademije Saša Ceraj.


Razlog za ponos


Eduard Hemar kazao je kako je monografija retrospektiva svega što se dešavalo, ali i današnjeg rada Zajednice.


– Mislim da se nitko u Hrvatskoj ne može usporediti sa Zajednicom sportova PGŽ-a i mislim da cijela Županija može biti ponosna na ovu sportsku organizaciju. Sport nisu samo medalje i puno je važnija masovnost u sportu te upravo je to jedna od zadaća ove zajednice sportova, poručio je Hemar.


Retrospektivna izložba »Odlučujući trenutak«


Predstavljanju monografije prethodilo je otvaranje retrospektivne izložbe na Korzu u povodu 15 godina održavanja izložbe sportske fotogafije »Odlučujući trenutak« koju Zajednica sportova PGŽ-a organizira u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom i stalnim suradnikom, Foto klubom Rijeka. Na postamentima na Korzu do 2. srpnja mogu se razgledati pobjedničke fotografije od 2009. do 2023. godine, različitih autora i autorica iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Osim pobjedničkih fotografija, mogu se razgledati i fotografije nagrađene u kategorijama »Fair play« te »Mladi autor«.



Predsjednik Foto kluba Rijeka i prosudbenog povjerenstva izložbe Borislav Božić istaknuo je kako je ovaj projekt u petnaest godina prerastao nacionalni okvir te na godišnji natječaj pristiže više stotina fotografija. Tako je od početka do danas na natječaj stiglo 6.155 fotografija više stotina autora iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije, od kojih je 779 bilo izloženo na zidovima galerija u kojima se izložba održavala. Izložba je svoj puni naziv »Odlučujući trenutak« dobila 2010. godine, a kako je objasnio Božić, posuđena je od H. C. Bressona, fotografske ikone dvadesetog stoljeća. Upravo je on autor koji je promovirao ideju nastanka fotografije u odlučujućem trenutku, rekao je Božić, podsjećajući da je projekt prije šesnaest godina pokrenuo Darko Ivošević.


Inicijatorima, organizatorima i sudionicima izložbe zahvalili su zamjenica primorskog-goranskog župana Marina Medarić i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, a otvaranju izložbe prisustvovali su i fotografi čije su fotografije izložene na postamentima, kao i predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac te pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Sonja Šišić. Novi natječaj »Odlučujući trenutak 2024.« raspisan je proteklog tjedna, a od ove godine uvedena je i nova kategorija, za fotografiju snimljenu na području PGŽ-a