Buđenje turističke sezone

Posjetitelji dolaze u Cerovačke špilje, Zavratnica je opet vrlo popularna, uskoro kreće izgradnja Gojtanovog doma

Marin Smolčić

Projekt Gojtanova doma

Projekt Gojtanova doma

Prirodni resursi poput Cerovačkih špilja, uvale Zavratnica i veličanstvenog Velebita čine zajedničke sadržaje koje je nemoguće ignorirati



 


 


U  Lici se pomalo stidljivo budi ovogodišnja turistička sezona. Vjerojatno zbog povremenih kiša koje su povremeno polijevale ovaj dio Hrvatske. Izuzev NP Plitvička jezera gdje turistički ciklus traje zamalo cijele godine. U Parku prirode Velebit bilježe prve veće skupine posjetitelja u Cerovačkim špiljama, kao najbolji turistički ispit sezone koja je tek počela. Ali to nije sve, tvrdi ravnatelj PP Velebit Mario Šaban koji je optimist s razlogom.




„Dolaskom toplijih dana u uvalu Zavratnica su  počeli nešto intenzivnije dolaziti posjetitelji. Ta je uvala svakako najljepša na Jadranu i uvijek je vrlo popularna, ali je u njoj ljetno vrijeme uvijek u znaku „špice sezone“. Mi smo od još ranije sanirali pješačke staze u okolici te prekrasne uvale, dodali još nekolicinu sadržaja i info-tabli pa smo uvjereni kako će posjetitelji biti vrlo zadovoljni.


Mario Šaban


Ipak će naš najveći projekt ove i sljedeće  godine biti u znaku Velebita. Mediji su već objavili kako je za izgradnju Gojtanovog doma nadomak vrha Visočice  izdvojeno 1,1 milijun eura. Zato se nadam da ćemo najkasnije do 2026. godine uspješno okončati taj projekt“, uvjeren je ravnatelj Mario Šaban. Gojtanov dom je uništen tijekom Domovinskog rata. Bio je desetljećima omiljeno odmorište planinara iz cijeloga svijeta. 


Prirodni resursi poput Cerovačkih špilja, uvale Zavratnica i veličanstvenog Velebita čine zajedničke sadržaje koje je nemoguće ignorirati. Tome u prilog ide ponešto promijenjena izletnička koncepcija kako je osim ljetnog „prženja na plažama“ povremeno korisno i ugodno iskusiti nešto drukčije! Svježina Velebita i temperature zraka od +8 stupnjeva C u Cerovačkim špiljama pravi su odgovori za pritužbe kako su vrućine neizdržive.