Tradicionalna manifestacija

Na Trsatu održan osmi Ukrajinski festival pjesme, plesa, glazbe i likovne umjetnosti

Katarina Bošnjak

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin



RIJEKA – U sklopu već tradicionalnog, a po redu osmog Ukrajinskog festivala pjesme, plesa, glazbe i likovne umjetnosti koji organizira Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo »Dnjipro« Rijeka, u Hrvatskoj čitaonici Trsat održan je završni Gala koncert.


Koncertu su prethodili dani bogati programima, poput međunarodnih natjecanja u solo pjevanju, ukrajinska plesna revija te revija poezije i proze. Festival je ponudio i edukativne sadržaje poput predavanja »Ukrajinsko vrijeme ovog stoljeća« umjetnice i novinarke Valentyne Davidenko, kao i susret s književnikom Oleksandrom Balabkom na temu izvanrednih žena u prozi i pjesmi.


Foto galerija: Ukrajinski festival na Trsatu Foto: Marko Gracin


Kako je Olga Kaminska iz UKPD »Dnjipro« Rijeka istaknula u uvodu, Festival i Gala koncert posvećuju svim žrtvama rata u Ukrajini, kao i svim borcima za slobodu i neovisnost Ukrajine, a sam je program otpočeo minutom šutnje kojim se odala počast žrtvama rata.




Na Gala koncertu sudjelovali su pobjednici ranije održanih međunarodnih natjecanja, a to su pjevački i plesni ansambli »Soloveyky« iz Ukrajine, UKPD »Dnjipro« iz Rijeke, »Lesja Ukrajinka« iz Osijeka, »Halićina« iz Karlovca, »Taras Ševčenko« iz Kaniže, »Ukrajina« iz Slavonskog Broda te »Kobzar« iz Zagreba, kao i Ukrajinska zajednica Grada Zagreba, ansambl »Eneida« iz Rijeke i Akademski zakarpatski narodni zaslužni zbor iz Ukrajine. Nastupile su i nagrađivane solistice Angelina Polovynka, Snizhana Koverha i Olga Kaminska koje su izvele nekolicinu tradicionalnih ukrajinskih pjesama.