STEPHAN MACCHI

Dobra pošta zlata vrijedi. Poznati ribolovac u tri metra mora odradio čeku i nastrijelio gofa

Boris Bulić

Klizim lagano i u par sekunda sam već na dnu. Nisam ni stigao do kraja, a već vidim s moje lijeve strane kako dolazi prva gubica. A onda za njom dvije, pa četiri, i odjednom mi u doseg dolazi jato baš lijepih feluna koji su zapravo praktički već gofovi.



Javio nam se Stephan Macchi, mnogima poznat po svojoj kulinarskoj emisiji ‘Jezikova juha’, no ribolovcima puno poznatiji po svojim puškama i ulovima.


Ovoga je puta lovio na jednoj svojoj pošti gdje u tri metra mora doživio pravo iznenađenje.


Evo što nam je Stephan ispričao o tom svom doživljaju:




– Još jednom se potvrdilo da je najvažnije biti na pravom mjestu u pravu vrijeme.


A taj dan je sve krenulo baš kako treba. Kad ulaziš u more i odmah osjetiš da si u simbiozi s morem, jednostavno, ali sigurno.


Već sam lovio sa prijateljem Johnniem i nismo nimalo loše prošli. Ovaj put smo otišli na neke moje pošte tako da me Johnnie u jednom trenutku ostavlja kraj jednog od mnogobrojnih škoja na Jadranu – priča nam Stephan.


-Vidljivost je dosta dobra. Gledam konfiguraciju i reljef dna i tako ugledam dva krasna kamena bloka kamena na koju se odmah odlučim šuljati i napraviti čeku. A što je posebno zanimljivo nisam siguran ni da ima tri metra dubine. Klizim lagano i u par sekunda sam već na dnu.


Nisam ni stigao do kraja, a već vidim s moje lijeve strane kako dolazi prva gubica.


A onda za njom dvije, pa četiri, i odjednom mi u doseg dolazi jato baš lijepih feluna koji su zapravo praktički već gofovi.


Brojim desetak komada i uživam u pogledu i doživljaju – nastavlja Stephan.


– Pustim ovih par prvih da mogu ciljati najveću ribu koju vidim malo iza, u jatu.


I kad se prostor otvorio, baš kao u nekoj slowmotion sekvenci, stisnem okidač.



Mala strelica 7×115 već napeta pod velikim pristiskom 6 guma Primeline od 18 i 16 milimetara iz moje paranak tikovine NC85TP izlazi brzinom munje i probija ribu kao maslac.



A koliko god vukao, predvez je nov i neće nigdje.


Privlačim ribu i otkrvljujem je  čim je prije moguće da bih joj skratio muke.


A dok čupam škrge iz usta gofa izlazi jedna lijepa lignja, preko pola kile, koja očito nije imala sreće.


Trenutno sam se počeo smješkati razmišljajući o tome kako će ulov završiti na tanjuru.


I uistinu, nije bilo mjesta nikakvoj žalbi.



Gof je završio na sirovi način kako najviše volim. Meso sam rezao na 5 milimetara debljine i svo povrće sam ubrao u svom vrtu – artičoke sirove, rotkvice, česnjak mariniran na kiselkasto-slatki načina, mlada kopriva s uljem od hlapa.



To je bila eksplozija ukusa u ustima koja poštuje svaku namirnice i ostavi gofa kao glavnog igrača – ispričao nam je Stephan Macchi.