Najstarija stanovnica

Marija Lukšetić iz Matulja proslavila 100. rođendan. Otkrila nam je tajnu dugovječnosti

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Marijina mlađa sestra Anita je također dugovječna, ima 95 godina i stanuje u Opatiji



Niš me ne boli i svi su mi doma dobri. A rožice su jako lepe, hvala – rekla je na početku rođendanske svečanosti najstarija stanovnica Općine Matulji, Marija Lukšetić, koja je na prvi dan ljeta proslavila – sto ljeta!


Vitalna stogodišnjakinja koja živi u Mihotićima, a o čijem zdravlju uz ostale članove obitelji najviše vodi brigu sin Franko sa suprugom, kako je priznala, uoči fešte za svoj stoti rođendan »celu noć ni spala«, jer uzbuđenje je bilo preveliko.


I toplina također, no u klimatiziranom prostoru ove lijepe i gostoljubive obiteljske kuće, sve je bilo slavljenici u čast, a ukućani su brinuli da joj ne bude ni pretoplo, ni prehladno.




Među prvim, jutarnjim čestitarima bili su načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela koji joj je uručio tortu, predsjednik matuljskog Socijalnog vijeća Radoslav Medica koji joj je poklonio buket cvijeća i predsjednica matuljskog Aktiva Crvenog križa Vesna Matetić koja joj je uručila plaketu.


Uz najbolje želje i veliku dozu poštovanja, oko rođendanskoga stola su se uz gospođu Mariju i članove uže obitelji okupili i već spomenuti uvaženi gosti, a uz domaći pršut i sir, francusku salatu i kolače, »marenda za prvih sto« je započela uz ljetni aperitiv i otkrivanje »tajni dugovječnosti«.


Uvijek dobre volje


– Mislim da je mama doživjela ovako duboku starost uz ostalo i zbog toga što je tijekom cijelog života koji nije uvijek bio lak, stalno vodila brigu o drugima. Uvijek je više nego li za sebe vodila brigu o svima oko sebe, bila je stalno »va mote«.


Brinula se za sve nas i za sve postupke uvijek pronalazila opravdanje, nikada se nije ljutila ili bila loše volje. To je moja mama, velika pozitivka, mirna, staložena i jako optimistična osoba.


Sve je znala okrenuti na dobro, uvijek nam je znala reći kad nam je možda bio teško, da će biti sve u redu – ispričala je njezina kći Eni.



Osim što je dvostruka majka, najstarija matuljska mještanka je i sretna višestruka nona i pranona…


– Uz sina Franka i mene, ima još i unuke, a to su Moreno, Franko, Iva i Ivona, te praunuci Renato, Paula, Nina, Stela, Anamarija i Dani. Što se tiče zdravlja, osim nekih problema koji su s obzirom na dob razumljivi, poput teže pokretljivosti, mama odlično nosi svoje godine, te je ostala bistrog uma.


Sluh joj je malo slabiji, no zato vidi odlično i dane voli provoditi gledajući televizijske programe, a kad nije pretoplo, voli biti ispred kuće, pod brajdom i uživati u cvijeću koje obožava. Umjerena je što se tiče ishrane, te najviše voli pojesti kakvu dobru juhu, ništa od teže hrane u ovim godinama ne dolazi u obzir.


Ali treba reći da je oduvijek bila »od malo hrane«, umjerena za stolom. Mama je i danas super, s njom se može lijepo »poćakulat« i uvijek je dobre volje, rekla je o slavljenici kćer Eni, a da je mama koja je rodom iz Istre »uvijek svima bila podrška« potvrdio je i sin Franko.


Dugovječne Marije


Zanimljivo je još i da je Marija Lukšetić imala tri brata koji su pokojni, no njezina mlađa sestra Anita je također dugovječna, još uvijek je živuća, ima 95 godina i stanuje u Opatiji. Druga je zanimljivost i činjenica da se i druga stogodišnjakinja, bivša najstarija mještanka Općine Matulji, pokojna gospođa Ovčarić iz Šmogori, zvala baš kao i današnja slavljenica – Marija.


– Marije u Matuljima dugo žive – zaključio je Radoslav Medica, predsjednik matuljskog Socijalnog vijeća, a zatim su u ovu skladnu obitelj, na nesvakidašnju rođendansku proslavu počeli pristizati i drugi čestitari i u poslijepodnevnim satima su joj došli čestitati »okrugli« rođendan i unuke, unuci, praunuke i praunuci… Početak dugog, toplog ljeta u ovoj je obitelji proslavljen na vrlo poseban, najljepši način.