Foto: iStock
Važno je za prezentaciju voćnih salata i drugih jela na bazi voća
povezane vijesti
Da biste spriječili ili ograničili prirodni proces oksidiranja koji je prisutan u svom voću i nekom povrću, prilikom rezanja i izlaganja njihove pulpe svjetlu i zraku, evo nekoliko jednostavnih trikova.
1. Uroniti u zakiseljenu vodu
Narezano voće i povrće uronite na nekoliko minuta u zakiseljenu vodu (od limuna ili bijelog octa) jer kiselost pomaže u inhibiciji djelovanja enzima odgovornih za oksidaciju.
Doze su: pomiješajte 1 litru vode s 3 kapi limuna ili 2 žličice octa.
2. Operite u vodi i sodi bikarboni
Voće također možete oprati u 1 litri vode i 1 žlici sode bikarbone kako biste podigli pH otopine i usporili aktivnost enzima koji uzrokuju oksidaciju i ubrzavaju sazrijevanje voća.
Za učinak je dovoljno 10-15 minuta uranjanja!
3. Dodajte prirodne antioksidanse
Dodajte prirodne antioksidanse kao što je askorbinska kiselina (vitamin C) u vodu ili izravno u voće.
1/3 čajne žličice askorbinske kiseline u prahu dovoljna je za blokiranje oksidativnog procesa i očuvanje prirodne boje pulpe.
4. Poprskati limunovim sokom
Limunov sok čini isto što i askorbinska kiselina, samo poprskajte polovicom limuna već izrezano voće i ovaj prirodni antioksidans zaustavlja proces.