Čarobna glazbena večer

“U ritmu Broadwaya”. Ovogodišnje krčke Ljetne priredbe otvorit će koncertni nastup Leonore Surian Popov

Mladen Trinajstić

Foto Centar za kulturu Krk

Foto Centar za kulturu Krk

Koncertu zakazanom 20. lipnja u 21 sat na lokalitetu Scene Zidine prethodit će tradicionalna ceremonija otvaranja Ljetnih priredbi



KRK – Ovogodišnje, 68. po redu krčke Ljetne priredbe, otvorit će koncertni nastup Leonore Surian Popov pod nazivom »U ritmu Broadwaya«. Kako doznajemo od predstavnika Centra za kulturu grada Krka, ustanove koja potpisuje organizaciju i domaćinstvo tog festivala, koncertu zakazanom za četvrtak, 20. lipnja u 21 sat na lokalitetu Scene Zidine (u dvorištu krčke Osnovne škole »Fran Krsto Frankopan«) prethodit će tradicionalna ceremonija otvaranja Ljetnih priredbi, uz već uobičajeni čin gradonačelnikova potpisivanja festivalske povelje.


Zarazne melodije


– Uz ovu čarobnu glazbenu večer koja će nam na Krk donijeti dašak Broadwaya, naša poznata i višestruko nagrađivana glumica, glazbena umjetnica i prvakinja HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci Leonora Surian Popov proslavit će dvadesetu obljetnicu svojeg profesionalnog života pod svjetlima pozornice. Svima poznati i omiljeni brodvejski evergreeni oživjet će u ovoj koncertnoj večeri, u kojoj će uz Leonoru zapjevati i njena gošća Kim Verson. Zarazne melodije i Leonorina mjuzikl priča publiku će odvesti na nezaboravno glazbeno putovanje na čak tri jezika – engleskom, talijanskom i hrvatskom – otkrila je Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu.


Financijska podrška


Ovu gala večer donosi koprodukcija HNK-a Ivana pl. Zajca i B GLAD produkcije, pod redateljskom palicom Tihane Strmečki i glazbenim ravnanjem Filipa Gjuda, uz scenarij Igora Weidlicha i Giuseppea Nicodema.




Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica grada Krka. Ovogodišnji festival bit će posvećen krčkom skladatelju i dirigentu Ivu Frleti (1933. – 1994.) koji je od 1957. godine bio organizator, a od 1978. godine i umjetnički ravnatelj Ljetnih priredbi.


Miroslav Tadić na koncertu i glazbenoj radionici


Nakon večeri posvećene Broadwayu, u glazbenom programu 68. Ljetnih priredbi već 22. lipnja, također na Sceni Zidine (s početkom u 21.30), slijedi i glazbena senzacija, zajednički koncert svjetski poznatog gitarista Miroslava Tadića te vrsne američke violinistice i vokalistice Yvette Holzwarth. Kao i na samo otvaranje 68. Ljetnih priredbi, ulaz će i na ovo koncertno događanje biti slobodan! Koncertni program bit će popraćen cjelodnevnom glazbenom radionicom pod vodstvom Miroslava Tadića, a koja će uslijediti dan nakon njegova nastupa, 23. lipnja.


Radionicom će, doznajemo od krčkih kulturnjaka, biti obuhvaćene teme aranžiranja, improviziranja i skladanja baziranog na balkanskom folklornom materijalu. Glazbenu radionicu, donacijom žica za gitaru koje će biti podijeljene sudionicima, podržala je i tvrtka Thomastik-Infeld iz Beča, otočanima dobro znana i kroz kolekcionarsko i izložbeno djelovanje njenih osnivača i vlasnika, u dobrinjskom Kulturnom centru Infeld.