Uoči kvalifikacija za OI

Hrvatski košarkaši startali s pripremama u Opatiji, a u momčadi je i jedno riječko ime: “Uvijek sam na raspolaganju izborniku i Hrvatskoj”

Katarina Blažević

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Nisam bio prošlo ljeto u rosteru i drago mi je što sam sada tu. Rekao sam i izborniku da sam uvijek na raspolaganju kada treba. Najveća čast je igrati za svoju reprezentaciju - govori Antonio Jordano



OPATIJA Najbolji hrvatski košarkaši koje izbornik Josip Sesar trenutno ima na raspolaganju, odnosno koji su mu se odlučili i odazvati s obzirom na već tradicionalne »odbijenice«, odradili su jučer u opatijskoj dvorani »Marino Cvetković« prvi trening u sklopu priprema na Kvarneru s kojih će krajem lipnja otići u Grčku na kvalifikacijski turnir za plasman na Olimpijske igre u Parizu.


Doduše, tek danas Sesar će napokon imati kompletnu momčad. Iako je reprezentacija s pripremama krenula još prije osam dana u Zagrebu, jučer su se priključili Dario Šarić, Ivica Zubac, Mario Hezonja i Jaleen Smith, a danas dolazi i Danko Branković. Šarić i Zubac nisu mogli ranije krenuti zbog NBA pravila, dok su Hezonja i Branković tek prije nekoliko dana završili sezonu osvojivši titule španjolskog, odnosno njemačkog prvaka s Real Madridom i Bayern Münchenom.


U borbi za Olimpijske igre u zadnji trenutak se našlo ime i jednog Riječanina. Antonio Jordano priključio se reprezentaciji nakon što je Toni Perković osjetio bol u koljenu zbog čega nije spreman za važne grčke izazove.




– Atmosfera u ekipi je odlična, sada smo se napokon svi okupili i dobro se radi. Nisam bio prošlo ljeto u rosteru i drago mi je što sam sada tu. Rekao sam i izborniku da sam uvijek na raspolaganju kada treba. Najveća čast je igrati za svoju reprezentaciju – govori Antonio Jordano, koji se u svibnju okitio titulom prvaka Mađarske s Falco Szombathelyjem, a mjesec dana ranije postao je i otac…


Među Žutima


– Sezona je bila, može se reći, uspješna. Jedini kiks je bio što nismo uspjeli osvojiti Kup, ali osvojili smo prvenstvo kao favoriti, tako da je taj dio završio pozitivno. Bilo je uspona i padova, prije kraja se puno toga događalo i ono najbitnije je što sam postao tata – dodao je Jordano.


Bio je to itekako sladak kraj sezone za riječkog bek-šutera, koji je ubrzo potom potpisao i ugovor sa Splitom. Prije odlaska u Mađarsku dvije i pol sezone je igrao za Zadar, zbog čega ovaj transfer očekivano nije dobro »legao« kod navijača aktualnog hrvatskog prvaka.


– Ovo ljeto nije bilo kontakta s čelnicima Zadra i kada se Split javio, nisam imao drugih opcija. Brzo sam se dogovorio s njima na moje i njihovo zadovoljstvo i nisam htio čekati. Komentari? Ne želim se tim stvarima baviti, ali s druge strane iz Zadra me nitko nije kontaktirao i navijači često ne znaju cijelu priču pa je nezahvalno o tome govoriti. Profesionalac sam i ne želim se baviti time. Zadovoljan sam što idem u sredinu kakva je splitska, a trenera Slavena Rimca i sportskog direktora Tea Čizmića poznajem još iz Cedevite. Neće mi trebati puno vremena za prilagodbu. U Splitu se stvara jedna lijepa priča.


Sreća zbog bivših klubova

Jordano je svoj košarkaški put započeo u Kvarneru 2010, dok je u osječkim Vrijednosnicama imao sjajne partije, a na kraju je zahvaljujući supruzi ostao i trajno vezan za taj grad. Stoga je pomno pratio i finalnu seriju Prve lige…
– Kroz cijelu sezonu nisam propustio nijednu utakmicu Osijeka, a pratio sam i Kvarner u kojemu je sve počelo. Drago mi je da su i jedna i druga ekipa na kraju ušle u viši rang. Zaslužile su to, jednako kao i gradovi koji su ipak jedni od većih u Hrvatskoj i ovo je sigurno dobro za hrvatsku košarku. Finalna serija je bila napeta i bit će mi se sada drago vratiti u Rijeku i Osijek na gostovanja – kaže Jordano.

Teška sezona


Riječanin će povratkom u Hrvatsku pokušati vratiti svoju staru formu. U Mađarskoj je u prosjeku upisivao 7,4 poena i 1,2 skoka po utakmici.


– Bila je teška sezona i nisam imao neku preveliku minutažu i zbog nekih pravila u Mađarskoj. Na kraju mi je drago što sam bio dio takvog kluba i što sam stekao neko iskustvo. Ipak, odlučio sam da to nije sredina u kojoj mogu i dalje napredovati i razvijati se.


A kao dobra priprema će mu doći ljeto s najboljim hrvatskim košarkašima, NBA i euroligaškim imenima. Jordano i društvo prvi ispit imaju ove nedjelje kada će u opatijskoj dvorani ugostiti Poljsku (18.30), a tri dana kasnije na rasporedu je susret s Brazilom.


Obje reprezentacije vode hrvatski treneri, Igor Miličić i Aleksandar Petrović, a prijateljski turnir poslužit će Sesarovoj momčadi kao posljednja priprema uoči kvalifikacija za Olimpijske igre. Ondje ih, pak, na startu čekaju Slovenija (2. srpnja) i Novi Zeland (3. srpnja).


– Ne opterećujem se sada hoću li upasti u momčad koja će otputovati u Grčku. Najvažnije mi je da sam ovdje. Sada smo u dijelu priprema kada smo fokusirani na priključenje igrača koji nisu s nama bili od početka. Ali, prijateljske utakmice će nam svakako jako dobro doći da imamo malo širu sliku o nama samima uoči Slovenije i Novog Zelanda – zaključuje Antonio Jordano.


Ulaznice za utakmice s Poljskom i Brazilom, kao i za susret između te dvije reprezentacije, mogu se nabaviti na web stranici Core Event po cijeni od 15 eura po pojedinačnoj utakmici, odnosno 25 eura za cijeli paket.