Tri manifestacije

Ovo će biti najbolje riječko ljeto! Evo što nam sve spremaju u Art-kvartu i drugdje po gradu

Ervin Pavleković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Rijeka će ovog ljeta biti grad prepun kulturnih i zabavnih događanja u kojima će moći uživati generacijski različita publika



Ovo će biti najbolje (riječko) ljeto, rečenica je koja možda najbolje sumira ono što nam predstoji, a tiče se, naravno, brojnih zabavno-kulturnih i edukativnih događanja koja će se odvijati tijekom lipnja i srpnja u organizaciji i provedbi riječkih ustanova u kulturi, najavljeno je to u Gradskoj knjižnici.


U tom se periodu u Art-kvartu Benčić isprepliću tri manifestacije, Ljetna priča iz Benčića, Tobogan te jednim dijelom i manifestacija Riječke ljetne noći, a u gradu se održavaju i Ljeto na Gradini te Ljeto na Sušaku.


Od Art-kvarta Benčić, HNK-a, Exportdrva, Tunela, Strossmayerove ulice, Trsatske Gradine te riječkih plaža, Rijeka će ovog ljeta biti grad prepun kulturnih i zabavnih događanja u kojima će moći uživati generacijski različita publika.


Bogat, zanimljiv, sadržajan, slojevit




Kako je uvodno, predstavivši ravnatelje riječkih ustanova u kulturi i(li) njihove predstavnike, koji su najavili svoje programe i ostale sugovornike – ravnatelja Gradske knjižnice Rijeka Niku Cvjetkovića, ravnatelja Muzeja grada Rijeke Mladena Urema, ravnateljicu Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalenu Lupi Alvir, ravnateljicu MMSU-a Branku Benčić, ravnateljicu Art-kina Slobodanku Mišković, ravnatelja Talijanske drame HNK-a »Zajc«, ravnatelja HKD-a Edvina Liverića, gradonačelnika Marka Filipovića i direktora TZ-a grada Rijeke Petra Škarpu – istaknuo Kristian Benić iz GKR-a, cjelokupan program koji očekuje Riječane i turiste u ljetnim mjesecima je »bogat, zanimljiv, sadržajan i slojevit«.


To je potvrdio i riječki gradonačelnik Marko Filipović, dodavši da je »Ljeto u Rijeci« »sveobuhvatan projekt koji uključuje sve riječke ustanove u kulturi, nudi za svakoga ponešto, od predstava, filmova i svega onoga što kulturne institucije nude«.


– Sve to trebalo bi izazvati interes i sugrađana, kao i gostiju kojih je u našemu gradu iz godine u godinu sve više. Sve programske aktivnosti odvijat će se na nekoliko lokacija, trudili smo se da sukus aktivnosti bude u Art-kvartu, za koji, nakon otvaranja muzeja, Knjižnice i Dječje kuće te nakon potpunoga uređenja okoliša, smatramo da mora postati dnevni boravak Riječanki i Riječana, i da sve aktivnosti koje je moguće održati na otvorenome budu bazirane upravo ovdje, tako da to ostane mjesto susreta i kulture i naših sugrađana radi kojih sve ovo na kraju i radimo, ističe Filipović.


U sličnom je tonu nastavio i direktor riječkoga TZ-a Petar Škarpa koji je naglasio kako je ovim potezom Rijeka napravila iskorak u organizaciji ljetnih događanja, pa će se s obzirom na njihovu brojnost i koliziju morati pažljivo birati što pratiti.


Ljetna priča iz Benčića


Manifestaciju ili program Ljetna priča iz Benčića organiziraju ustanove u kulturi, s ciljem stvaranja kulturnog sadržaja interaktivnog i kreativnog tipa, već ranije pokrenutog u Zimskoj priči iz Benčića, a manifestaciju čini 46 radionica, 19 predavanja i razgovora, 6 autorskih susreta, 5 treninga, 5 tematskih šetnji, 4 izložbe, 3 predstave, 3 projekcije, 2 intervencije te 1 sajam ploča.


Programski ritam Ljetne priče iz Benčića otvorit će poseban program piknik@perilo, slavlje riječkih potočića, pranja rublja i kreativne vodene igre, a održat će se i predavanja o povijesti perila, čuvanju i budućnosti, genezi strojeva za pranje rublja te radionica o izradi sapuna.


Bit će otvorene dvije velike izložbe »Nepoznati Klimt – utjecaji dalekoistočne i afričke umjetnosti« Muzeja grada Rijeke te »Igor Grubić: Geste aktivacije – radovi u javnom prostoru« u MMSU-u.


Izložba, skraćenoga naziva »Klimt i Daleki istok«, nastavak je programa započetoga 2021. godine otvorenjem izložbe »Nepoznati Klimt-ljubav, smrt, ekstaza«, održane u sklopu EPK programa.


Čeka nas pet originalnih tematskih šetnji područjem naselja Potok i Brajda, i to s različitim temama i konceptima, fotografska, »street art«, povijesna, urbanistička i zelena, kojom će se upoznati vegetacija područja, a uz to, održat će se radionički susreti za sve generacije.


Gradsko kazalište lutaka Rijeka u suradnji sa State Puppet Theatre Plovdiv iz Bugarske donosi »Kositrenog vojnika«, lutkarsku predstavu za jednog gledatelja u trajanju od 15 minuta, a iz Plodiva stiže i ulična lutkarska predstava, »Family Zone« koja će posebno biti prilagođena za izvedbe u Rijeci, a na Korzu prolaznike čeka i četveročlana porodica šarenih lutaka.


Dio programa za djecu i mlade čini već poznat Tobogan, koji omogućuje mladima da kroz brojne radionice, susrete i zabavu nauče nešto novo i zanimljivo, a ove nas godine očekuje 71 radionica, 16 igara, disco susreta i kvizova, 14 projekcija, 12 pričaonica, 12 predstava, 5 predavanja za roditelje.


I još štošta


Reanimirana manifestacija Riječke ljetne noći na trima lokacijama sa 16 predstava donosi ono ponajbolje od kazališne umjetnosti, u sklopu Ljeta na Sušaku čeka nas velika nedavno otvorena ljetna izložba »Drugost«, predstava »Prema dostojanstvu (starenja)« te gastro-glazbeno iskustvo u vidu Porto Etno Festivala s istaknutim glazbenim imenima poput Kirila Džajkovskog ili grčke eurovizijske predstavnice Marine Satti.


Naše Art-kino već tradicionalno omogućuje ljetno gledanje filmova, a Ljetno Art-kino – filmovi pod zvijezdama otvorit će projekcija filma »Šume, šume« Renate Poljak, dok u nastavku nas čekaju »Nakon plime«, »Vincent mora umrijeti«, »Disco Boy« te drugi filmski naslovi.