Amina Kajtaz

Plivačica Kantride jedna je od hrvatskih uzdanica na Europskom prvenstvu: “Uvijek težim biti najbolja verzija sebe”

Ivana Vaupotić

REKORD ZA ZAGRIJAVANJE - Amina Kajtaz/Foto A. KRIŽANEC

REKORD ZA ZAGRIJAVANJE - Amina Kajtaz/Foto A. KRIŽANEC

Nekad ste u dobroj formi pa ne bude dobro, nekad niste u baš dobroj formi, a ispadne i bolje od očekivanja. To je sve stvar sreće - kaže Amina



RIJEKA Amina Kajtaz bit će jedna od 13 hrvatskih uzdanica na Europskom prvenstvu u plivanju, što danas počinje u Beogradu. Plivačica Kantride imala je uspješno zagrijavanje za smotru Staroga kontinenta, na posljednjoj provjeri uoči nastupa u Beogradu, Kantrida junioru, još je jednom u utrci na 100 delfin popravila svoj i najbolji hrvatski rezultat. Utrku je okončala za 58.34 sekunde, čime je za 15 stotinki nadmašila državni rekord koji je isplivala prošle godine u polufinalu Svjetskoga prvenstva u Fukuoki u kojem je zauzela 15. mjesto.


– Tempirali smo formu za ovo natjecanje, napravili smo sve što je bilo u našoj moći. Trener Dalibor Krebelj se stvarno potrudio oko mene i Meri Mataja. Mislim da će to biti solidan nastup. Bitno je da se dobro osjećate i da ste sretni, a kakav će biti ishod, to nikad ne možete znati. Nekad znate da ste u dobroj formi pa ne bude dobro, nekad niste u baš dobroj formi, a ispadne i bolje od očekivanja. To je sve stvar sreće – započela je Amina Kajtaz, koja će u Beogradu nastupiti u utrkama na 100 i 200 delfin.


Rim


– U dobroj sam formi bila već i na Ekipnom prvenstvu Hrvatske na kojem sam isplivala osobne rekorde u disciplini mješovito, koja je zapravo moja druga dicisplina, ali i u slobodnom stilu. Naporno sam trenirala pa ćemo vidjeti što će mi to donijeti – nastavila je 27-godišnja Mostarka, koja je 2020. godine dobila hrvatsko državljanstvo.




Za hrvatsku reprezentaciju debitirala je prije dvije godine na Europskom prvenstvu u Rimu na kojem je zauzela 12. mjesto u utrci na 200 delfin (2:14.40), nakon što je u kvalifikacijama (2:14.10) nadmašila državni rekord najbolje hrvatske plivačice, a danas sportske direktorice Primorja Sanje Jovanović iz 2003. godine (2:15.20).


– To mi je prvenstvo ostalo u dobrom sjećanju, bila sam 12., što je tada bio i moj najveći uspjeh na Europskom prvenstvu. I prije sam plivala u polufinalu, ali nisam bila tako visoko plasirana. To je za mene tada bio lijep uspjeh.


Amini Kajtaz u Beogradu će društvo raditi četiri hrvatske reprezentativke, uz klupsku kolegicu Meri Mataja (50 prsno), plivat će Ana Blažević (100 i 200 prsno) i Jana Pavalić (50 slobodno, 50 delfin). Sedamnaestogodišnja plivačica zabočkog Olimpa na nedavno održanom Zlatnom medvjedu utrku na 50 slobodno isplivala je za 24.77 sekundi, što je B olimpijska norma za Pariz. Od A norme dijeli je sedam stotinki sekunde.


Miljenić danas na 50 delfin

Prvoga dana natjecanja u Beogradu u pojedinačnim će utrkama nastupiti trojica hrvatskih predstavnika, najboljeg hrvatskog plivača Nikolu Miljenića i Luku Cvetka očekuju kvalifikacije na 50 delfin, Juraj Barčot u svojoj će seniorskoj premijeri plivati u kvalifikacijama na 400 mješovito, a svoje će mjesto u finalu tražiti muška štafeta 4×200 slobodno u sastavu Toni Dragoja, Marin Mogić, Niko Janković i Karlo Perčinić.

Štafeta


– Iako sam najstarija i po godinama najiskusnija, mislim da će ipak u prvom planu biti Jana. Sve četiri smo vrhunske plivačice, ali smo sve četiri, što se tiče FINA bodova, u deset bodova razlike. Sve plivamo različite discipline, što govori o tome koliko cu cure sposobne i spremne – dodala je Amina Kajtaz, koja će u kvalifikacijama na 100 delfin plivati 20. lipnja, dva dana kasnije čeka je nastup u dvostruko dužoj dionici, dok će 21. lipnja biti dio hrvatske mješovite štafete 4×100 slobodno.


– Baš sam sretna što ću biti dio štafete, iako slobodno nije moja disciplina, ali čast mi je da ću plivati s dvojicom kandidata s A olimpijskim normama za Pariz, Nikolom Miljenićem i Jerom Hribarom te Janom. Oni i inače plivaju slobodno pa mi je drago da sam upala u tu štafetu. Vjerujem da će biti zanimljivo, ako se sve poklopi, možemo očekivati neki stvarno dobri rezultat. Ja sam tip osobe koja sve prepusti višoj sili, znam da mi je nešto određeno, ali nemam vremena razmišljati o tome. Život je toliko kratak da nema smisla maštati o nekim stvarima. Pobjeda i uspjeh su relativna stvar. Jedino čemu uvijek težim je da budem najbolja verzija sebe – zaključila je Amina Kajtaz.