Fotografije

U Principiju postavljena izložba “Kišna Rijeka, Rijeka pod kišobranom”. Nagrada pripala Dubravki Kanjski

Claudia Bošković

Foto Dubravka Kanjski / Marko Gracin

Foto Dubravka Kanjski / Marko Gracin

U selekciji radova sudjelovala je kustosica Branka Arh, koja je svim okupljenima čestitala na uspješnom pristupu temi. Fotografije okupljenih autora na temu kišne Rijeke izazivaju emocije



RIJEKA – U Galeriji Principij Dan grada Rijeke obilježen je izložbom »Kišna Rijeka, Rijeka pod kišobranom«. Već pedesetak godina Fotoklub Rijeka priređuje izložbe koje su tematski posvećene Rijeci i Riječanima, a više od dvadeset godina tematska izložba simbolički se organizira za Dan grada Rijeke.


Riječki pečat


Kao što objašnjava predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić, od konceptualnih projekata, do tema arhitekture, industrijske baštine i ostalog, ove godine za temu izložbe izabrana je kiša koja na svojevrstan način čini identitet ovog grada, a ujedno i zahtjevan fotografski motiv koji otvara mnogo prostora kreativnim intervencijama.


Na izložbi su ujedno izložene i fotografije iz kategorije »Rijeka nekad«, koja okuplja selekciju fotografija iz većinom obiteljskih albuma, te fotografije sekcije mladih koje predstavljaju važan moment njegovanja odnosa fotokluba i mladih kao budućih autora ili profesionalnih fotografa. Nagrađeno je ovom prilikom jedanaest autora, koji su odnijeli nagrade s »riječkim pečatom«. Dubravka Kanjski sa serijom slika »Rekompozicije – Prolaznici 1 – 6« proglašena je pobjednicom te joj je uručena nagrada »Viktor Hreljanović«.




Pored ove značajne nagrade, književnici Zoran Žmirić, Igor Beleš i Mladen Blažević poklonili su svoje knjige s posvetom, keramičari Boris Roce, Dijana Trtanj, Mladen Ivančić darovali su po jedan svoj umjetnički rad, dok su nagrade uručili restorani Gardens, Primorska konoba i Bistro Mornar te Staklooprema. Zahvalnice su dodijeljene u kategoriji »Rijeka nekad« te sekciji mladih.


Selekcija


U selekciji radova sudjelovala je kustosica Branka Arh, koja je svim okupljenima čestitala na uspješnom pristupu temi.


– Fotografije okupljenih autora na temu kišne Rijeke doista izazivaju emocije, sjećanja, aluzije i asocijacije, što znači da ste dobro i sjajno dogovorili na zadanu temu i potvrdili ozbiljnost u promišljanju fotografskog medija, istaknula je Arh.


– Kod serije slika »Rekompozicije – Prolaznici 1 – 6« Dubravke Kanjski riječ je o autoričinoj ideji da fotografijom vizualizira ljudski hod kroz prostor i vrijeme. Moje je tumačenje te konceptualne fotografije kako nečiji koraci nastaju u određenom prostoru i vremenu te moramo dokučiti smisao svoga hoda, dodala je.